Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Δηλωσίες της τεχνολογίας...

«Ενημέρωση: Βάσει του νόμου 3783/09 πρέπει να δηλώσετε τα στοιχεία του καρτοκινητού σας. Ελάτε τώρα σε ένα κατάστημα … με την ταυτότητα και το κινητό σας.». Αυτό το γραπτό μήνυμα έλαβα, προ ολίγων ημερών, στο κινητό μου τηλέφωνο και αναφώνησα αυθόρμητα (σύμφωνα με τη διαχρονική και θυμόσοφη ρήση της "Κοκκινοσκουφίτσας"): «Ρε, δε γαλεγω! Εσείς θα χάσετε έναν (;) πελάτη, ο οποίος θα στραφεί στις συνδέσεις του λαθρεμπορίου…». Η «ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών» (με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου 2010) υπήρξε λαμπρή έμπνευση της γελοίας κυβέρνησης του μπουχέσα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση τόσο της «τρομοκρατίας» όσο και του «οργανωμένου ποινικού εγκλήματος». Η δε αντίδραση των εταιριών κινητής τηλεφωνίας υπήρξε από ανύπαρκτη έως αναιμική, όπως και όταν (και πάλι) η κυβέρνηση του παιδοβούβαλου επέβαλε φόρο 12% σε κάθε ανανέωση υπολοίπου. Η «ονομαστικοποίηση» των καρτοκινητών θα ρίξει ένα από τα τελευταία οχυρά (σχετικής, έστω) ελευθερίας και ανωνυμίας στις τηλεπικοινωνίες. Επόμενο βήμα θα μπορούσε να ήταν η πλήρης καταγραφή των στοιχείων μας ακόμη και όταν χρησιμοποιούμε υπολογιστή σε Internet café για να μπούμε στο Διαδίκτυο («Μην τους δίνει ιδέες!», ακούγεται μια φωνή μέσα μου. «Μην ταράζεσαι! Το έχουν ήδη σκεφτεί…», απαντώ). Ίσως χρειαστεί να επιστρέψουμε στην ηρωική εποχή της τηλεκάρτας (αν δεν «ονομαστικοποιηθούν» και αυτές) και το ξεροστάλιασμα στο κοινόχρηστο καρτοτηλέφωνο. Δε θ’ αργήσει να έρθει ο καιρός που θα μας ζητάνε να δηλώσουμε τι περιλαμβάνει το καθημερινό μας διαιτολόγιο, πόσες φορές επισκεφθήκαμε το αποχωρητήριο, κάθε πότε συνουσιαζόμαστε, κλπ. Βέβαια, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, όλες αυτές οι πληροφορίες θα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους με αυτοματοποιημένο τρόπο˙ έτσι, η εξουσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να στερηθεί τη χαρά να μετατρέπει τους ήδη εξανδραποδισμένους υπηκόους σε ποταπούς και αυτοεξευτελισμένους δηλωσίες της καθημερινότητας. Όμως, και αυτό το πρόβλημα θα ξεπεραστεί με την απόλυτη και οριστική μας συναίνεση στο να μας τοποθετήσουν (άραγε, πού;) έναν ευμεγέθη μηχανισμό που θα καταγράφει λεπτομερώς και χωρίς παραλείψεις άπαν το 24ωρό μας. Όπως κατά την περίοδο της κυριαρχίας της Stasi: οι μισοί θα παρακολουθούν τους άλλους μισούς, και τανάπαλιν. Υπερβολές, ε; Πάντως, η «νέα σοσιαλιστική» κυβέρνηση δε δείχνει να ενδιαφέρεται για το θέμα – θα μπορούσε να καταργήσει αυτοστιγμεί το τερατούργημα, μια και διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο χαμαιτυπείο της Πλατείας Συντάγματος. Προφανώς, όμως, το «παιδί» και η συμμορία του θεωρούν ήσσονος σημασίας το συγκεκριμένο ζήτημα …

Ετικέτες , ,

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Θα φάάάνε, θα πιούούούνε,...

...και νηστικοί θα κοιμηθούμε. Μια ανάσα πριν τις εκλογές και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά. Έτσι, οι "πράσινοι" συνδικαλιστάδες της Π.Α.Σ.Κ.Ε. / Ο.Τ.Ε. ανακάλυψαν την πυρίτιδα: ανακοίνωσαν πως υπάρχουν "golden boys" (and girls) τα οποία εισπράττουν έκτακτες επιβραβεύσεις απόδοσης (ελληνιστί, bonus) που κυμαίνονται από 42.000 έως και 85.000 ευρώ (άπαντες με μισθούς από 150.000 έως 380.000 ευρώ, ανά έτος). Εκτός συναγωνισμού βρίσκεται ο γίγας Παναγής Βουρλούμης, ο οποίος εισπράττει bonus 270.000 ευρώ (και βασικές αποδοχές 580.000 ευρώ, ετησίως), έχοντας ως τελευταίο επίτευγμα την πώληση επιπλέον 5% του Ο.Τ.Ε. στην Deutsche Telekom. Βέβαια, τέτοιες ιστορίες χρυσοκάνθαρων είναι γνωστές τοις πάσι εδώ και πολλά χρόνια, αλλά οι "πράσινοι" του Ο.Τ.Ε. προσπαθούν να επιτύχουν, έστω και την τελευταία στιγμή, πολιτική υπεραξία˙ άραγε, θα αντιδράσουν το ίδιο όταν η αυριανή κυβέρνηση του "παιδιού" θα διατηρήσει το ίδιο καθεστώς αλλάζοντας, απλώς, τα πρόσωπα; (ρητορικό το ερώτημα).
Φυσικά, χρυσοπληρωμένα λαμόγια δεν παρεπιδημούν μονάχα στον Ο.Τ.Ε. Μόλις προ ενός έτους, η κυβέρνηση των "μεταρρυθμιστών" ενέκρινε γενναίες αυξήσεις (έως και τριπλασιασμούς) στις αποδοχές των διοικητών των Ταμείων (η απόφαση δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 436 Φ.Ε.Κ./Υ.Ο.Δ.Δ. στις 22.10.2008 και την υπογράφουν η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο υφυπουργός Οικονομικών Νικόλαος Λέγκας). Η επίσημη εξήγηση ήταν ότι, λόγω της ενοποίησης των Ταμείων, τα διορισμένα διοικητικά στελέχη θα είχαν εφεξής αυξημένα καθήκοντα και πλήρη απασχόληση (δηλαδή, πριν, ήταν επισφαλείς εργαζόμενοι; ρε τους καημένους!!!). Έτσι επιβραβεύονται όσοι κερδοσκοπούν και τζογάρουν (π.χ. "δομημένα ομόλογα") με τις (υποχρεωτικές) ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, μετατρέποντας υγιή (και αυτό είναι το αυτονόητο, μιας και υπάρχει διαρκής εισροή χρήματος) ταμεία σε προβληματικά ή χρεοκοπημένα χαμαιτυπεία με ολοένα και αυξανόμενες απώλειες και ζημίες (σχεδόν 2 δισ. ευρώ για το 2008), τη στιγμή που για τους χαμηλοσυνταξιούχους «δεν περισσεύει τίποτα». Η κατάσταση αυτή κυριαρχεί παντού (και θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί, δεν εξαρτάται από το χρώμα της κυβέρνησης), όπως φαίνεται και από το ρεπορτάζ της φυλλάδας του εργολήπτη δημοσίων έργων Μπόμπολα ("Εθνος", 10.03.2009).
Σκίτσο του Ηλία Μακρή ("Καθημερινή", 11.10.2008)
«[...] το πραγματικό ψητό (και τα πραγματικά golden boys) είναι αλλού και περί αυτών ούτε κιχ ο κ. Πρωθυπουργός ή οποιοδήποτε άλλο idiot boy νομίζει πως εξοικονομώντας 40.000 από δέκα φτωχοβλαχοδήμαρχους (και δίνοντάς τους τα δεκαπλάσια απ' την άλλη τσέπη) νοικοκυρεύει «σεμνά και ταπεινά» το κράτος μη σας πω ότι το «επανιδρύει» κιόλας. Το επανίδρυσαν όταν το κατάκλεψαν. Ο κ. Αράπογλου της Εθνικής (πρώην κρατικής Τράπεζας) εισπράττει 607.835 ευρώ ετησίως -χωρίς τα μπόνους, χωρίς τις κάρτες άνευ ορίου και χωρίς τα άλλα του προνόμια. Δηλαδή 50.653 ευρώ μηνιαίως ή 2.000 ευρώ την ημέρα που μπορεί να γίνονται και 4.000 ή και 10.000. Είναι βέβαιον ότι ο κ. Αράπογλου, ο κ. Προβόπουλος (και ο κ. Καραμανλής που έβαλε μάχαιρα στα 8.996 ευρώ που παίρνει ο διευθυντής των Η.Λ.Π.Α.Π.) άλλο δεν έχουν στον νου τους ολημερίς παρά τον Μήτσο που παίρνει 1.014 ευρώ τον μήνα όταν δεν είναι άνεργος και κάνει τον μαλάκα για ένα πιάτο φαΐ στο αδερφάκι του (όστις απεδείχθη πιο νοικοκύρης, δουλεύει για 800 ευρώ μηνιαίως αλλά σταθερά). Ο κ. Βουρλούμης εισπράττει 580.000 ευρώ ετησίως χώρια μπόνους-κάρτες, ο κ. Χατζηεμμανουήλ εισπράττει 500.000 επίσης χωρίς μπόνους-κάρτες [...]».
Στάθης Σταυρόπουλος ("Ελευθεροτυπία", 27.02.2009)

Ετικέτες