Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

GALILEO GALILEI


Συνέβη στην "αιώνια πόλη": ο Joseph Ratzinger (δηλαδή, ο Πάπας Benedetto 16ος) "έφαγε πόρτα" στο Πανεπιστήμιο "Sapienza" της Ρώμης, όταν θέλησε να παρευρεθεί, για την έναρξη του νέου έτους, την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008. Διδάσκοντες και φοιτητές έκαναν λόγο για "αντικληρικαλική εβδομάδα", δηλώνοντας πως θέλουν να διαφυλάξουν τον λαϊκό (μη εκκλησιαστικό) χαρακτήρα της έρευνας και της επιστήμης.


Ακολούθησε "πόλεμος ανακοινώσεων" (το Radio Vaticana χαρακτήρισε "λογοκριτική" την απόφαση της πανεπιστημιακής κοινότητας), το θέμα πήρε διαστάσεις και η αντιπαράθεση επεκτάθηκε.







Το Vaticano έχει την υπόσταση αυτόνομου κράτους και θέτει τους όρους του εντός των ορίων του (αλλά και εκτός αυτών). Το ίδιο ισχύει και στο όρος Άθως, όπου η μοναστική κοινότητα αποφασίζει για το ποιος (και όχι ποια) θα εισέλθει στην επικράτεια που "της ανήκει". Η αδηφάγα Εκκλησία (Α.Ε.) διεκδικεί παγκοσμίως όλο και μεγαλύτερη εξουσία, όλο και μεγαλύτερο πλούτο και ισχύ. Το Πανεπιστήμιο "Sapienza" (σοφία) μας δείχνει τον δρόμο, αν και εμείς προτιμούμε να μνημονεύουμε τους "μακαριστούς"...


Ο Carlo Bernardini (καθηγητής Φυσικής στο "Sapienza") εξηγεί.

8 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

Αυτός ο πάππας, ανακήρυξε άγιους τους 498 φασιστες παπάδες του ισπανικου εμφύλιου, έγραψε ένα πανέμορφο λόγο κατά του Ισλάμ, δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσοβο, αν δεν το αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.
Αντιφάσεις!
πάω να ακούσω Κούλογλου, για την πείνα.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2008 10:18:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Nativist είπε...

"έγραψε ένα πανέμορφο λόγο κατά του Ισλάμ"

Για τους φασίστες παπάδες δεν ξέρω, αλλά ούτε κι έχει σημασία, διότι ούτε εσύ ξέρεις αν ήταν φασίστες, ή απλώς σφάχτηκαν από τους "δημοκρατικούς".
Τον λόγο τον διάβασες, ή απλώς το διάβασες; Εγώ τον είχα διαβάσει και δεν είδα πουθενά να καταφέρεται κατά του Ισλάμ. Απλώς ξεσηκώθηκαν ορισμένοι φανατικοί και αναγκάστηκε να δώσει "εξηγήσεις", επικειμένης μάλιστα τότε της επισκέψεώς του στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε πει ότι δεν καταλαβαίνει τις αντιδράσεις των ομοθρήσκων του, θυμάσαι;

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2008 1:34:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

@ Homo Cretensis,
το λόγο όχι απλώς τον έχω διαβάσει, αλλά τον έχω κάνει και ποστ.

http://ange-ta.blogspot.com/2006/09/blog-post_25.html

Ενα μικρό απόσπασμα:
....."Αλλά ο αυτοκράτορας γνώριζε τις εκ των υστέρων τοποθετήσεις στο κοράνιο, γύρο από τον ιερό πόλεμο. Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, για τους διάφορους κατόχους του γραφτού και τους "άπιστους" θέτει προς τον συνομιλητή του με εκπληκτικό ξεκάθαρο τρόπο το βασικό ερώτημα της σχέσης Θρησκεία – Βία. Ερωτά: „Δείξε μου, τι καινούργιο έφερε ο Μωάμεθ και θα βρεις μόνο άσχημα και απάνθρωπα, ότι δηλαδή η πίστη που διακήρυττε οφείλει να εξαπλωθεί με το σπαθί". Στην συνέχεια ο αυτοκράτορας τεκμηριώνει λεπτομερώς, γιατί η εξάπλωση της πίστης με βία είναι αντίθετη της λογικής."

Οσο για τους φασίστες παπάδες, οι Ισπανοί τους ήξεραν καλλίτερα απο μας.
Αλλά και φασίστες να μην ήτανε (που ήτανε, αφού ηταν με τη μεριά του Φράνκο), τι νόημα έχει μετα απο τόσα χρόνια να αναμοχλεύει μίση;
Να σου πω εγώ, γιατι κάτι χρώσταγε σε κάποιον για να γίνει πάπας.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2008 4:28:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Nativist είπε...

Αυτό το απόσπασμα από μία αρκετά μεγάλη ομιλία ονομάζεις "πανέμορφο λόγο κατά του Ισλάμ"; Για όνομα του Θεού. Ο Βενέδικτος είναι πολύ καλά διαβασμένος και πολύ προσεκτικός, καθόλου παρορμητικός, ώστε να πει ή να κάνει κάτι που θα προσέβαλε το Ισλάμ. Αν μερικοί θερμοκέφαλοι προσβλήθηκαν, πρόβλημά τους.

Ο κατώτερος κλήρος δεν ήταν με την μεριά του Φράνκο. Κάνεις λάθος. Ο ανώτερος ναι. "κάτι χρώσταγε σε κάποιον για να γίνει πάπας"; Σε ποιον; Καμμιά φορά γίνεσαι απόλυτη, δεν είναι όλα μαύρο άσπρο. Και ο προκάτοχός του ήταν ο πρώτος πάπας που επεσκέφθη κομμουνιστική χώρα κι έγινε δεκτός μετά τιμών (Κούβα-Κάστρο), αλλά ήταν φανατικός αντικομμουνιστής και φίλος του Πινοσέτ και όλων των ευλαβών, καθολικών δικτατόρων.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2008 7:14:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

@ Homo Cretensis,

μα γι αυτό είναι πανέμορφος, επειδή είναι προσεκτικός!! Είναι διακριτικά κριτικός!! Και βέβαια, πρόβλημα τους που παρεξηγηθηκαν οι ηλίθιοι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου! Και χωρίς αμφιβολία, αυτός ο πάπας είναι εξαιρετικά μοφωμένος, δεν αντιλέγω καθόλου!!!
Μεγάλη παρεξήγηση για τον μικρό κλήρο της Ισπανίας, δεν είπε αυτούς φασίστες, ούτε τον κλήρο γενικώς είπα φασίστες, αλλά αυτούς τους 498, είπα φασίστες που ειδικά αυτός ο τόσο μορφωμένος πάπας, διακήρυξε αγίους.
Αυτό είναι που με εντυπωσίασε, που ένας τέτοιος πάπας, ενας τόσο πνευματικός άνθρωπος, ξεπεσε σε ιστορίες για κουτούς.
Το μικρό απόσπασμα που μου λες, ε, ευχαρίστως να σου αντιγράψω όλο τον λόγο. Είναι ένας λόγος ενός ουμανιστη και ελληνιστή και κατ επέκταση κατά του φανατισμού του Ισλάμ!
Καμια αντίρρηση;; Είμαι απόλυτη;;; και που να με γνώριζες φοιτήτρια, θα τρόμαζες. Τωρα ακούω και τους άλλους, καμια φορά.

Alterapas,

Στο στέκι σου ανοίξαμε μια τοσο ωραία κουβέντα, ελπίζω να μην θυμώνεις.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2008 7:46:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Nativist είπε...

"αλλά αυτούς τους 498, είπα φασίστες που ειδικά αυτός ο τόσο μορφωμένος πάπας, διακήρυξε αγίους."

Μα πού ξέρεις τι ήταν αυτοί; Εγώ ούτε καν το περιστατικό ξέρω, δηλαδή ότι έκανε μαζεμένους 498 -γιατί δεν πρόσθετε δα δυο να το στρογγυλέψει; χα, χα- παπάδες αγίους. Πρέπει για να κρίνω να ξέρω και τον λόγο, να ακούσω τον αντίλογο.

Σε ποιον χρώσταγε; Λοιπόν, ξέρεις εκείνο που λέει "δύο ... μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα", στο τέλος θα μας βγάλει ο άθρωπος όξω και θα χει και δίκιο! :))

Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2008 7:32:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

@ Alterapars,
κάνουμε ολιγην κατάχρηση, ευτυχώς που δεν είσαι πολυλογάς,

@ homo cretensis,
τους 500 παρά δυο, θα τους βρεις εδώ

http://ange-ta.blogspot.com/2007/11/blog-post.html

Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2008 7:57:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ab irato είπε...

Κανένα πρόβλημα με τη συζήτησή σας. Δεν αναμειγνύομαι, δεδομένου ότι έχω εκφράσει κατ' επανάλληψη τις απόψεις μου για τις θρησκείες και τους εκπροσώπους αυτών. Ανάλογη γνώμη εξέφρασα στη σελίδα του κ.Μαλιγκούδη για τον "μακαριστό" (http://malingoudis.blogspot.com/2008/01/de-mortuis-nil-nisi-bene.html), αλλά ο "Homo Cretensis διαφώνησε. Κατ' εμέ τα έργα (οι πράξεις) είναι το βασικό κριτήριο και όχι τα λόγια. Ως επίλογο, θέλω να αναφέρω τα λεγόμενα του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεώργιου Μεταλληνού (σύντομη επιστολή στην "Ελευθεροτυπία", Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008), σύμφωνα με τα οποία η φράση "ο νεκρός δεδικαίωται" αποδίδεται στον απόστολο Παύλο και σημαίνει πως ο αποθανών δεν μπορεί πλέον να αμαρτήσει, όχι πως είναι υπεράνω κριτικής και στο απυρόβλητο...

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2008 5:53:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα