Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

ALAIN BADIOU

Ο τρέχων μήνας "μπήκε" παρέα με τον Alain Badiou, έναν από τους μαχητικότερους Γάλλους φιλοσόφους της εποχής μας - σε αντιδιαστολή με "σαλονάτους" καθεστωτικούς, τύπου Bernard-Henri Lévy.

Κεντρικός άξονας της φιλοσοφικής θεώρησης του Badiou είναι πως η φιλοσοφία αδυνατεί να στοιχειοθετηθεί ως αυτόνομη δραστηριότητα, αλλά περιβάλλεται από τέσσερα ετερογενή πεδία που λειτουργούν ως διαπλαστικοί όροι της δραστηριότητάς της: την επιστήμη, την τέχνη, τον έρωτα και την πολιτική. Σαφείς είναι και οι θέσεις του για τις Η.Π.Α., τον νεοφιλελευθερισμό και τις παγκόσμιες ολιγαρχίες. Πολύ χαρακτηριστική είναι και η άποψή του πως «Η ανθρωπότητα είναι ταυτόσημη με το μη ανθρώπινο στοιχείο της».

Αιχμηρότατος είναι ο Badiou και για τον συμπατριώτη του Γαλάτη εραστή.

Σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Δημήτρη Βεργέτη, ο Badiou είναι ο "φιλόσοφος του συμβάντος": «(...) Δεν είναι διόλου αυτονόητο ότι μπορεί κανείς να αποφανθεί για το καθεστώς ενός ιστορικού επεισοδίου. Τα κριτήρια απόφανσης, αποδεικνύει ο Μπαντιού, δεν είναι τυπικά και δεδομένα. Η απόφανση εμπλέκει τη βαθμίδα του υποκειμένου. Το υποκείμενο, όμως, δεν προϋπάρχει του συμβάντος υπό τη μορφή μιας κρίνουσας συνείδησης. Το υποκείμενο είναι αποτέλεσμα του συμβάντος. Με τη συγκεκριμένη έννοια ότι υπό τον αστερισμό του συμβάντος διαμορφώνονται νέοι όροι υποκειμενικοποίησης του κόσμου (...)» ("ΠΡΙΝ", Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008).



1 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

παρα πολύ φίνος ο Μπαντιού!
Πρωτη φορά τον ακούω και συμφωνώ σ αυτά που λέει.
Καθαρές κουβέντες, απλές ιστορίες καπιταλιστικής ευτυχίας

Σάββατο, Φεβρουαρίου 09, 2008 2:19:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα