Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦ(Θ)ΟΡΑ !!!

Προ ημερών, προβλήθηκε κατά κόρον από τα Μ.Μ.Ε. του Αλαφούζου ("Καθημερινή" και "ΣΚΑΪ") ημερίδα με θέμα "Κράτος & Διαφθορά - Πώς θα κόψουμε τον Ομφάλιο Λώρο". Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (το οποίο διαχειρίζεται έτερος εκ των πέντε νταβατζήδων - κατά την έκφραση του πρωθυπουργού). Τυπικά, το σκηνικό οργανώνεται με πρωτοβουλία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς". Ανάμεσα στους χορηγούς, εμφανίζονται τράπεζες και πολυεθνικές. Φυσικά, το γεγονός ετίμησε με την παρουσία του ο ίδιος ο ηγέτης της χώρας. Παρόντες και άλλοι αστέρες του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού στερεώματος, γεγονός που αποδεικνύει την πλήρη και βαρβάτη ανεξαρτησία και αυτονομία της εν λόγω Μ.Κ.Ο. Η γελοιότητα του πράγματος φαίνεται ήδη από τον τίτλο της ημερίδας, ο οποίος υποδηλώνει δύο ενδεχόμενα: η διαφθορά είναι βασικό συστατικό της κρατικής εξουσίας ή η κρατική εξουσία είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης διαστροφής και διαφθοράς. Πάντως, ό,τι από τα δύο κι αν ισχύει, παραδέχονται πως εξουσία και διαφθορά είναι έννοιες και καταστάσεις αλληλένδετες και αλληλοτροφοδοτούμενες. Ταυτόχρονα, παραδέχονται πως τόσο οι προκάτοχοί τους όσο και οι ίδιοι, έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να δαμάσουν το θηρίο και ψάχνουν τρόπους στο σκοτάδι. Εκτός και αν δεν είναι βλάκες και ανίκανοι, αλλά (συν)ένοχοι που τρέφουν και συντηρούν μια κατάσταση βολική γι αυτούς.

Η "μαμά Ελλάς", σύμφωνα με μελέτες, θεωρείται από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης (κάτι σαν "τρίτος κόσμος" της Ε.Ε.). Οι μέθοδοι του "λαδώματος" και της "μίζας" θεωρούνται άκρως φυσιολογικές, αναπόφευκτες, επιβεβλημένες, αποδεκτές, σχεδόν ιερές. Η τακτική αυτή, φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και παραδίδεται με ζήλο από γενιά σε γενιά. Κατά τ' άλλα, οι Έλληνες είναι φύσει αντιεξουσιαστές και απροσκύνητοι (ανάλογη βλακώδη άποψη είχε διατυπώσει προ δεκαετιών και ο Kissinger), αλλά θα ψηφίσουν (με χέρια και πόδια) τους πορνοβοσκούς του βίου τους και τους δυνάστες της καθημερινότητάς τους - και, όλα αυτά, για "να κάνουν τη δουλειά τους". Μόνο που, οι εκλεγμένοι προαγωγοί θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θα ενισχύσουν τη γραφειοκρατική καταπίεση που θα υφίσταται όποιος υπήκοος (κατ' ευφημισμόν, "πολίτης") έλθει σε επαφή με τα γρανάζια της αστικής νομιμότητας. Διπλό το όφελος για την εξουσία: μονίμως απασχολημένοι με βλακώδη προσκόμματα οι υποταγμένοι της γελοίας καθημερινότητας από τη μία, βολεμένοι (επαγγελματικά) οι λογής κρατικοδίαιτοι αργόμισθοι κηφήνες από την άλλη. Έτσι, ο κάθε συμπλεγματικός υπαλληλίσκος, θα έχει την ευκαιρία να "ξεδώσει" χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν την όποια μικρομέγαλη εξουσία του παρέχουν οι πάτρωνές του - οι οποίοι, με τη σειρά τους, εξασφαλίζουν τις απαραίτητες στρατιές από γλοιώδεις ψηφοδότες. Το χειρότερο είναι πως οι προαναφερθέντες θέλουν να αναπαράγονται.

Στην "Καθημερινή" της προηγούμενης Κυριακής, δημοσιεύθηκε συνέντευξη της προέδρου της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Διεθνής Διαφάνεια", Huguette Labelle, σύμφωνα με την οποία το αποτελεσματικότερο όπλο κατά της διαφθοράς είναι οι ισχυροί και ανεπτυγμένοι θεσμοί με προτεραιότητα τη δικαιοσύνη. Όταν παρατηρούνται κρούσματα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας σε χώρες που θεωρούνται "προηγμένες" και "προοδευτικές", πώς μπορούν να ξεπεραστούν ανάλογα προβλήματα στην ευρύτερη Βαλκανική όπου η σαπίλα είναι καθεστώς και η μπόχα μόνιμη;

Υ.Γ. Στον αδιάφθορο κύριο Μπακούρη (και, κατ' επέκταση, στους Μπακούρηδες αυτής της χώρας) αναφέρεται σήμερα ο Στάθης Σταυρόπουλος στην "Ελευθεροτυπία".


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα