...ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ !!!
Μετά από 2.400 και πλέον χρόνια, ο Σωκράτης ξαναδικάστηκε! Και, αυτήν τη φορά, απηλάχθη των κατηγοριών. Η "δίκη" διεξήχθη στην Washington και η ετυμηγορία, με ψηφοφορία των παρευρισκομένων, αθώωσε τον Σωκράτη με ποσοστό 56% έναντι 44%, ποσοστά περίπου αντίστροφα από εκείνα που τον καταδίκασαν στην αρχαιότητα. Το 399 π.Χ. διατυπώθηκε εναντίον του κατηγορία για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων και, γι' αυτό, καταδικάστηκε σε θάνατο. Το κρυφό κίνητρο της κατηγορίας ήταν ότι η διδασκαλία του επιδρούσε στους νέους που έδειχναν ανατρεπτικές τάσεις. Στην πρόσφατη "δίκη", η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε πως οι ιδέες του Σωκράτη διαφθείρουν τους νέους και αποσταθεροποιούν τους θεσμούς της Πολιτείας. Όπου "Σωκράτης" μπορούμε να τοποθετήσουμε οποιοδήποτε όνομα ή οποιαδήποτε ιδέα (άποψη, ιδεολογία, ηθική αξία, κλπ.) έρχεται σε αντίθεση με την (επι)κρατούσα κατάσταση (νεοταξική ή οτιδήποτε άλλο). Η "πολιτική αγωγή" αντιπροσωπεύει τους λακέδες της εκάστοτε εξουσίας (ή, και την ίδια την εξουσία, αυτοπροσώπως). Ποσοστό λακέδων 44%, δεν είναι καθόλου μικρό - κι ας είναι εντελώς πλασματικό. Διότι, αν υπολογίσουμε τις λεγεώνες των απανταχού της Γης "νοικοκυραίων" και τις στρατιές των "συνετών υπερασπιστών της έννομης τάξης", το ποσοστό ανεβαίνει κατακόρυφα. Οι εποχές αλλάζουν (;), η ανθρώπινη ποταπότητα παραμένει αναλλοίωτη...
3 σχόλια:
Ναι δίκιο έχεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση τον Σωκράτη δεν τον θανάτωσαν γιατί είχε επαναστατικές ιδέες, αλλά επειδή ήταν με τους συνωμότες της Πνίκας κατά της Δημοκρατίας. Οι δημοκρατικοί του την είχαν φυλαγμένη. Στη πράξη αυτός ο φαλλοκράτης ήταν ένας προδότης της δημοκρατίας, δηλαδή ένας εχθρός των νέων ιδεών.
Όλα αυτά δε δικαιολογούν τη θανατική καταδίκη και, μάλιστα, με χαλκευμένο κατηγορητήριο. Οι πράξεις υπάγονται σε ποινική ευθύνη, όχι οι ιδέες και τα λόγια. Όσο για την έννοια "Δημοκρατία", το περιεχόμενό της τω καιρώ εκείνω ήταν θολό και αμφιλεγόμενο όπως και σήμερα. Η κακοποίηση των εννοιών δε θα εκλείψει ποτέ...
Δεν έχεις λόγο να υποστηρίζεις τον Σωκράτη. Μάζευε την αριστοκρατία εναντίον της ¨δημοκρατίας¨ βάλε και εισαγωγικά, δεν αλλάζει τίποτα.
Του ζήτησαν να φύγει απο την Αθήνα γιατι ξεσηκώνει κόσμο εναντιον της ή όπως πέρασε διαφθηρει τους νέους, με την πολιτική και όχι ηθική ένοια, η να πιει κώνειο.
Αυτός προτίμησε να γινει ήρωας, απο το να τα μαζέψει και να φύγει.
Εξ άλλου ήταν και γέρος.
Με το πνεύμα του ποστ δεν διαφωνώ, το γράφω κιόλας.
Ετσι για την ιστορία μιλάμε.
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα