Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

ΕΠΙΚΗΡΥΓΜΕΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007, η "Ένωση Θυμάτων της Τρομοκρατίας" (Asociaciόn de vίctimas del Terrorismo - A.V.T.) πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης (63.000 άτομα υπολόγισε η "El Paίs"), απαιτώντας τη διάλυση των πολιτικών σχηματισμών P.C.T.V. - E.H.A.K. (Partido Comunista de las Tierras Vascas / Euskal Herrialdeetako Alderdi Komunista / Κομμουνιστικό Κόμμα των Βασκικών Επαρχιών - υπάρχει από το 2002) και A.N.V. - E.A.E. (Acción Nacionalista Vasca / Eusko Abertzale Ekintza / Βασκική Εθνικιστική Δράση - υπάρχει από το 1930). Η αιτιολογία ήταν η συνήθης: η σύμπλευση της βασκικής ριζοσπαστικής αριστεράς με τους "τρομοκράτες" της Ε.Τ.Α. Ακούστηκαν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού José Luis Rodríguez Zapatero, στον οποίον καταλόγισαν δειλία, αδικαιολόγητη ανοχή και προδοσία απέναντι στα θύματα της Ε.Τ.Α.


Την ίδια στιγμή, πορείες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες βασκικές πόλεις υπέρ της βασκικής αριστεράς .


Οι διώξεις που ασκεί το ισπανικό κράτος σε βάρος των Βάσκων δεν είναι κάτι καινούριο και φαίνεται πως δύσκολα θα τερματιστούν.


Αντιθέτως, οι φασίστες νοσταλγοί του Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco Bahamonde και του José Antonio Primo de Rivera y Sáenz de Heredia, συγκεντρώνονται ανενόχλητοι στην "Κοιλάδα των πεσόντων" (παρά το ότι ψηφίστηκε ο περίφημος "Νόμος Ιστορικής Μνήμης") για να τιμήσουν τα ινδάλματά τους.



Για μία ακόμη φορά, απαιτούνται κάποιες ιστορικές υπενθυμίσεις. Όταν, επί τέσσερις δεκαετίες, η μεγάλη πλειονότητα των Ισπανών "νοικοκυραίων" λούφαζε και στήριζε τη δικτατορία των φαλαγγιτών, οι Βάσκοι αυτονομιστές ήταν από τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις που αντιστάθηκαν με πείσμα και αποκοτιά. Στο σημείο αυτό, αξίζει να γίνει μνεία σε δύο ενέργειες (συμβολικές και ουσιαστικές) της Ε.Τ.Α., πριν λίγες δεκαετίες. Στις 7 Ιουνίου 1968, στην πόλη Aduna (επαρχία Guipúzcoa), πέφτει νεκρός ο 22χρονος Xabier "Txabi" Etxebarrieta Ortiz, σε συμπλοκή με την Guardia Civil. Είναι ο πρώτος "πεσών" της Ε.Τ.Α. Η οργάνωση αντιδρά και, στις 2 Αυγούστου του ίδιου έτους, εκτελεί τον ασφαλίτη - βασανιστή (κάτι σαν Μάλλιος ή Μπάμπαλης, τηρουμένων των αναλογιών) Melitón Manzanas (φωτογραφία) στο σπίτι του στην πόλη Irún (επαρχία Guipúzcoa).

Η κορυφαία (και πλέον θεαματική) ενέργεια της Ε.Τ.Α. πραγματοποιείται στις 20 Δεκεμβρίου 1973, στο κέντρο της Μαδρίτης (στην καρδιά του φασιστικού θηρίου), με την ανατίναξη του οχήματος στο οποίο επέβαινε ο ναύαρχος Luis Carrero Blanco ("πρωθυπουργός" του Franco, δεύτερος στην ιεραρχία των φασιστών). Ας απολαύσουμε το οπτικοακουστικό υλικό:







1 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

Ζαν Μαρία Βολοντέ, απίθανος ηθοποιός.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2007 2:38:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα