Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

ΤΡΑΠΕΖΩΜΑΤΑ...

«Αγαπητοί θεατές, είναι έθιμο να λέει ο καταδικασμένος σε θάνατο δυο-τρεις τελευταίες κουβέντες, έτσι για να λευτερώσει την ψυχή του και να ταξιδέψει πιο λαφριά στους ουρανούς. Λοιπόν, αξιότιμες κυρίες και δεσποινίδες και κύριοι, όσο και να σας φαίνεται περίεργο, είμαι αθώος. Γιατί, τι κακό μπορεί να κάνει σε τούτο τον κόσμο ένας φουκαράς κατεργάρης μπροστά στους μεγαλοκατεργάρηδες της γης; Πάω στην κρεμάλα επειδή έκλεψα δυο δεκάρες, κι αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα του κοσμάκη θα πεθάνουν στα κρεβάτια τους. Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας; Σκότωσα για να μη με σκοτώσουν, κι αυτοί που σκοτώνουν για να κερδίσουν έχουν αγάλματα στις πλατείες. Με πνίγει το δίκιο μου και δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Είμαι μικρός και μ’ έφαγε το ανάστημά μου…»
Bertolt Brecht, "Η όπερα της πεντάρας"


Η κάτωθι επιστολή είναι μία μόνο από τις πολλές (χιλιάδες; δεκάδες χιλιάδες; εκατοντάδες χιλιάδες; πόσες;) τις οποίες απέστειλε ταχυδρομικώς η Alpha Bank, (η οποία παρουσιάζει με όλο και μεγαλύτερα κέρδη) ψάχνοντας για κορόιδα εν όψει "εορταστικού" καταναλωτικού οργασμού. Το σίγουρο είναι πως το "ψάρεμα" των αετονύχηδων τραπεζικών θα είναι (και πάλι) αποδοτικότατο - έχει αυξημένες ανάγκες ο νεοέλλην.

Ας δούμε, όμως, τι "προσφέρει" το ευαγές ίδρυμα:
- Προνομιακό σταθερό επιτόκιο 8,90%, σημαντικά χαμηλότερο από το ισχύον (12,50%)
- Ευελιξία στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, από 6 έως 96 μήνες
- Χαμηλή μηνιαία δόση, από Ευρώ 14,70 ανά 1.000 Ευρώ δανείου και
- Δυνατότητα επιλογής του ποσού χρηματοδοτήσεως, από Ευρώ 1.500 έως Ευρώ 30.000

Αυτή είναι η "προσφορά", ας δούμε και τα "ψιλά γράμματα" (κυριολεκτικά και μεταφορικά):
1. Τα Έξοδα Επεξεργασίας Αιτήματος ανέρχονται σε Ευρώ 3,50 ανά μήνα διάρκειας δανείου και εισπράττονται κατά την εκταμίευση (κάποιος που επιλέγει το κατώτατο ποσό δανείου των 1.500 ευρώ και το αποπληρώνει σε 6 μήνες, θα πληρώσει 133,50 ευρώ σε τόκους και 21 ευρώ για "έξοδα επεξεργασίας αιτήματος")
2. Το επιτόκιο βαρύνεται με την εισφορά του Ν.128/75, ήτοι 0,60% (στην προηγούμενη περίπτωση, προστίθενται άλλα 0,80 ευρώ, σύνολο 155,30 ευρώ, πραγματικό επιτόκιο σχεδόν 10,35%)
3. Η Σ.Ε.Π.Π.Ε. (Συνολική Ετήσια Ποσοστιαία Πραγματική Επιβάρυνση) είναι 10,50% για ποσό δανείου Ευρώ 9.000 και διάρκεια 48 μηνών (168,00 ευρώ για "έξοδα επεξεργασίας αιτήματος" + 3.780,00 ευρώ Σ.Ε.Π.Π.Ε. + 801,00 ευρώ ονομαστικό επιτόκιο = 4.749,00 ευρώ, πραγματικό επιτόκιο σχεδόν 53%)

Ακόμη κι αν οι υπολογισμοί δεν είναι σωστοί, η ουσία είναι η εξής: τα ψιλά γράμματα αλλάζουν αποφασιστικά (εις βάρος του δανειολήπτη, πάντα) τους όρους του δανείου. Παρ' όλα αυτά, λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι τα προσέχουν και οι περισσότεροι θυσιάζονται με ευκολία στην παραπλανητική και δελεαστική διαφήμιση. Αν εξαιρέσουμε όσους δανείζονται για σοβαρό λόγο, οι υπόλοιποι είναι θύματα της ίδιας τους της βλακείας. Όλο και περισσότερο ακούγεται η μεμψίμοιρη φράση «δεν έχει λεφτά ο κόσμος», κι όμως: ακόμη και η τελευταία κωμόπολη είναι πνιγμένη στα αυτοκίνητα, ενώ η διασκέδαση (νυχτερινή και μη) βρίσκεται σε ανοδική αριθμητική τροχιά. Όλα αυτά καθώς, σύμφωνα με μελέτες, στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί χαμηλόμισθοι. Από πού προέρχεται όλο αυτό το χρήμα που κυκλοφορεί; Υπάρχουν τόσοι χαμηλόμισθοι που δανείζονται για να αγοράσουν καινούριο αυτοκίνητο, για να γλεντήσουν στα ξενυχτάδικα, για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ("γιορτές" έρχονται, τα ταξίδια είναι "must"), για να αλλάξουν διακόσμηση στο κλουβί τους, για να αποκτήσουν τηλεόραση "plasma"; Κι όμως, υπάρχουν - όσο εξωφρενικό κι αν φαίνεται.


Η θλιβερή ιστορία του Παναγιώτη Βασιλέλλη είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που καταδεικνύουν το ήθος των σαράφηδων της εποχής μας (και όχι μόνον αυτής). Το αηδιαστικό της υπόθεσης είναι πως οι αργυραμοιβοί της συγκεκριμένης τράπεζας ουδόλως συγκινήθηκαν από τη δύστηνο μοίρα του μικρού, κι εξακολουθούν να επιδεικνύουν απεχθή συμπεριφορά.

Υ.Γ. Το κείμενο αφιερώνεται στον (καταδικασμένο) Γιάννη Δημητράκη και στον (προφυλακισμένο) Γιώργο Βούτση, για ευνόητους λόγους, και διότι η αντίσταση και η αξιοπρέπεια σπανίζουν στις μέρες μας...

2 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger joshua είπε...

I believe your right, but you should reach out for others. PALAVROSSAVRVS REX!

Σάββατο, Νοεμβρίου 24, 2007 7:27:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

σου έχω αφήσει μήνυμα στο πορκε νο τε κάγιας!

Σάββατο, Νοεμβρίου 24, 2007 10:12:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα