Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

ΠΕΡΙ ΟΝΟΥ ΣΚΙΑΣ...


Σφοδρές αντιδράσεις κι έντονες συζητήσεις προκάλεσε, τον προηγούμενο μήνα στην Ιταλία, εκστρατεία της περιφέρειας Toscana κατά των διακρίσεων. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της εκστρατείας, το οποίο αποτυπώνεται στην εικονιζόμενη αφίσα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι προσωπική επιλογή, αλλά είναι γενετικά προκαθορισμένος. Στην αφίσα εικονίζεται ένα "συνηθισμένο" νεογέννητο σε θερμοκοιτίδα, στον αριστερό καρπό του οποίου υπάρχει ετικέτα με την ένδειξη (αντί για όνομα) "homosexuel" (γαλλιστί). Η φωτογραφία τυπώθηκε σε χιλιάδες αντίγραφα και αναρτήθηκε σε τοίχους και δημόσια κτίρια σε διάφορες πόλεις (Firenze, Pisa, Siena,...). Η εκστρατεία υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο για τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες, με το σκεπτικό πως τα εγγενή χαρακτηριστικά πρέπει να είναι απολύτως σεβαστά (τα επίκτητα όχι;) και να μην αποτελούν αιτία (ή αφορμή) για διακρίσεις.

Στην αυγή του 21ου αιώνα, η μονίμως αυτοθαυμαζόμενη ανθρωπότητα βαυκαλίζεται πως προοδεύει ταχύτατα και ασταμάτητα. Κι όμως, τα αυτονόητα εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενα. Εν προκειμένω, αν είχαμε όντως προοδεύσει, η συζήτηση περί ερωτικού / σεξουαλικού προσανατολισμού θα γινόταν με απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς να ξεσηκώνει "θύελλα αντιδράσεων" (κατά την τρέχουσα δημοσιογραφική ορολογία). Επίσης, δε θα ήταν απαραίτητες διαφημιστικές εκστρατείες κατά των διακρίσεων διότι, απλούστατα, δε θα υπήρχε η έννοια του "αξιοκατάκριτου διαφορετικού". Σε μια ώριμη και προοδευτική ανθρωπότητα, οι ερωτικές / σεξουαλικές προτιμήσεις δε θα αποτελούσαν αντικείμενο διαμάχης, θα γίνονταν αυτομάτως (και αυτονόητα) σεβαστές - όπως ισχύει (;) για τις γαστριμαργικές, ενδυματολογικές, μουσικές, και άλλες προτιμήσεις. Τόσο απλά!!! Ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στη Σελήνη και φιλοδοξεί να εποικήσει άλλους πλανήτες. Χρησιμοποιεί όλο και πιο εξελιγμένη τεχνολογία και (νομίζει πως) ανακαλύπτει τα μυστικά του σύμπαντος και της ύπαρξης. Παρά ταύτα, ως προς τη νοοτροπία και την κοινωνική αντίληψη, δεν έχει κάνει καθόλου εντυπωσιακά βήματα προόδου...

2 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger μαριάννα είπε...

«Παρά ταύτα, ως προς τη νοοτροπία και την κοινωνική αντίληψη, δεν έχει κάνει καθόλου εντυπωσιακά βήματα προοόδου...»

Έχεις απαντήσει γιατί; Ή πιθανολογείς το γιατί;
Η δική μου η άποψη είναι ότι η κοινωνία σοκάρεται ακόμα με το διαφορετικό, ειδικά αν παρουσιάζεται... κάπως. Για παράδειγμα. Νεαροί με εμφάνιση περίεργη, πετσιά, καρφιά, αλυσίδες, μωβ μαλλιά, μαύρα χείλη, μάτια με μπουνιά, τρύπες και τατουάζ παντού κι εμένα που νομίζω ότι είμαι ανοιχτόμυαλη, με αγριεύει και με αηδιάζει αισθητικά.
Παρομοίως με αηδιάζει και μια καρακίτς, γκλαμουριάρα κλώσσα. Το ίδιο με αηδιάζει ή μου προκαλεί θλίψη ή μειδίαμα ένας παστουρωμένος με μέικ απ άντρας, με βαμμένα χείλια και χίλια δυο τρελά που μπορεί να φοράει.
Πιστεύω λοιπόν ότι οι ομοφυλόφιλοι του κόσμου, έκαναν ένα τρομερό λάθος. Υπερτόνισαν και ανέδειξαν την επιλογή τους, διαλαλώντας και διατυμπανίζοντας τι κάνουν στο κρεβάτι τους. Αρέσκονταν και αρέσκονται να σοκάρουν. Σαφώς και εξηγείται. Αντίδραση στην αντίδραση. Νιώθωντας οι ίδιοι την διαφορετικότητά τους την εκδηλώνουν, επιθετικά. Επιτίθενται στην κοινωνία λες και τους φταίει αυτή που γεννήθηκαν έτσι.
Αν δεν το έκραζαν, αν κυκλοφορούσαν ως κανονικοί άνθρωποι, όπως κυκλοφορούν πολλά ζεύγη ομοφυλοφίλων, που είναι σοβαροί, έχοντας προφανώς μια μόρφωση και ένα επίπεδο, κανένας δεν θα ασχολιόταν μαζί τους. Αντίθετα οι πάντες είναι φιλικά διακείμενοι σε άτομα που με σοβαρότητα και με απλότητα, χωρίς φανφάρες και φτερά, έχουν επιλέξει την ερωτική τους ζωή έτσι ή αλλιώς.
Πάρε παράδειγμα μεγάλους ποιητές, ηθοποιούς και ανθρώπους της Τέχνης. Πραγνωρίστηκε κανενός το ταλέντο γιατί ήταν ομοφυλόφιλος;
Κορόιδεψε κανείς τον Λόρκα, τον Καβάφη, τον Θερνούδα και τους άπειρους σύγχρονους; Γιατί; Όχι γιατί είναι διάσημοι. Αλλά γιατί δεν προκαλούν την χλεύη και είναι σεμνοί και απλοί.

Καλό βράδυ!

Σάββατο, Νοεμβρίου 17, 2007 11:14:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ab irato είπε...

Σε γενικές γραμμές, συνφωνώ. Αλλά: μήπως έχουν επιλέξει το κραυγαλέο ως αντίδραση στην καταπίεση που είχαν υποστεί και στην απαξίωση που εξακολουθούν να συναντούν; Ας μη λησμονούμε πως οι ναζί (πολλοί από τους οποίους ήταν καταπιεσμένοι κρυπτοομοφυλόφιλοι) τους κυνήγησαν ανηλεώς. Νομίζω πως, γενικά, η ομογενοποιημένη πλειονότητα δεν ανέχεται το διαφορετικό (ακόμη κι όταν δεν απειλείται από αυτό). Ίσως να οφείλεται σε ανασφάλεια ή χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κάποιος που νιώθει επαρκής και σίγουρος για τον εαυτό του, "ζυγίζει" την εμφάνιση και τις προτιμήσεις των άλλων, για να τους αποδεχθεί στον κόσμο του ή να τους απορρίψει - όχι για να τους ψέγει γενικώς.
Εν πάση περιπτώσει, μέσα από το κείμενό μου δεν είχα σκοπό να υπερασπιστώ ή να χλευάσω κάποια "κατηγορία" ανθρώπων, αλλά να εκφράσω την άποψη πως διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε όλες τις καμήλες της Σαχάρας.

Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2007 6:56:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα