Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ" ΙΣΠΑΝΙΑ...



Αύριο, 12η Οκτωβρίου, οι Ισπανοί τιμούν την εθνική τους εορτή. Τι ακριβώς εορτάζουν; Μα, την κοσμοϊστορική "ανακάλυψη" της Νέας Γης από τον Κολόμβο. Βέβαια, οι Ισπανοί αποκαλούν τη συγκεκριμένη ημέρα "dίa della raza" ("ημέρα του γένους", ας πούμε) και είναι πολύ υπερήφανοι για το ότι οι "ένδοξοι" πρόγονοί τους "εκπολίτισαν" τους "άγριους και βάρβαρους" ιθαγενείς (με τον σταυρό στο χέρι πάντα, ας μην το λησμονούμε αυτό). Όμως, τον τελευταίο καιρό, στο συγκεκριμένο κομμάτι της Ιβηρικής χερσονήσου αναπτύσσονται έντονες αποσχιστικές τάσεις - εξέλιξη καθ' όλα φυσιολογική, μιας και η Ισπανία είναι ένα μωσαϊκό διαφορετικών λαών και εθνοτήτων που "ενώθηκαν" βιαίως στο πέρασμα των αιώνων. Εκτός από τους μονίμως ανήσυχους Βάσκους (ζητούν επιμόνως δημοψήφισμα), ισχυρή επιθυμία ανεξαρτητοποίησης εκδηλώνουν οι Καταλωνοί και οι κάτοικοι της Γαλικίας. Είναι σαφές πως υπάρχουν πληθυσμοί που δεν πείθονται για την αναγκαιότητα της "παγκοσμιοποίησης" με τη μορφή που αυτή υφίσταται και στρέφονται προς το τοπικό. Η κεντρική εξουσία της Μαδρίτης φοβάται πως θα χάσει τον έλεγχο (δηλαδή, θα έχει λιγότερους "υποτακτικούς - πελάτες" οι οποίοι θα μεταφερθούν σε άλλα "μαγαζιά - στάνες") και προχωρεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση αναλώνεται σε σπασμωδικές εθνικιστικές εξάρσεις. Συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ("σοσιαλιστικό" κόμμα P.S.O.E.) ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του "Νόμου περί Ιστορικής Μνήμης" για να αποσυρθούν όλα τα σύμβολα του φρανκικού καθεστώτος (της δικτατορίας του στρατηγού Francisco Franco, που "κυβέρνησε" σχεδόν τέσσερις δεκαετίες) από τα δημόσια κτίρια της χώρας. Ο συγκεκριμένος νόμος εγκρίθηκε στις 28 Ιουλίου 2006 και αναφέρεται στη δικαίωση όσων υπέστησαν διώξεις ή βία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου ή της δικτατορίας. Η κυβέρνηση του Zapatero, απαιτεί την άμεση εφαρμογή του άρθρου 15, σύμφωνα με το οποίο οι δημόσιες αρχές και υπηρεσίες οφείλουν την άμεση απόσυρση «(...) αντικειμένων και σημείων αναφοράς που ωθούν σε στρατιωτική ανταρσία ή εξυμνούν τον Εμφύλιο Πόλεμο και την καταπίεση της δικτατορίας (...) Τα προβλεπόμενα στην παράγραφο αυτή, δεν ισχύουν αν τα σημεία αναφοράς είναι απολύτως ιδιωτικού χαρακτήρα ή συντρέχουν λόγοι καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής προστασίας (...) Οι δημόσιες Αρχές δικαιούνται να διακόψουν την οποιαδήποτε επιδότηση ή επιχορήγηση σε όποιον δε συμμορφωθεί με το παρόν άρθρο». Με τον τρόπο αυτόν (και τον ασαφή νόμο), οι "σοσιαλιστές" προσπαθούν να καλοπιάσουν τους αντιφασίστες Ισπανούς - κάτι που δεν έκαναν κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πολιτικής ηγεμονίας τους. Η Ισπανία απέκτησε το νέο της Σύνταγμα το 1978, αλλά ουδέποτε "αποχουντοποιήθηκε" πραγματικά: δεν είναι λίγοι οι νοσταλγοί του φασιστικού καθεστώτος και ουδέποτε δικάστηκαν οι στυλοβάτες της πολύχρονης τυραννίας. Επίσης, το αντιπολιτευόμενο "Λαϊκό Κόμμα" (Partido Popular) είναι η φυσική μετάλλαξη του φρανκικού καθεστώτος κι ένθερμος υμνητής του θεσμού της μοναρχίας. Ο πρόεδρός του, Mariano Rajoy Brey, έχει προτείνει την προσθήκη στίχων στον ισπανικό εθνικό ύμνο, με ιδιαίτερη αναφορά στο στέμμα. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα με δυσεπίλυτα κοινωνικά προβλήματα και καταστροφική "ανάπτυξη" (ανεξέλεγκτος μαζικός τουρισμός και δόμηση σε όλο το μήκος των ακτογραμμών: το πρότυπο που αντιγράφει και καλλιεργεί συστηματικά και ο Σουφλιάς), το πολιτικό κατεστημένο της οποίας επιδίδεται σε ανούσιες κινήσεις ανέξοδου εντυπωσιασμού.

Τέλος, ένα μικρό οδοιπορικό σε κάποια από τα σημεία αναφοράς του φρανκικού καθεστώτος σε δημόσιους χώρους, όπως τα παρουσίασε η εφημερίδα "El Paίs" (10.10.2007). Αξίζει να σημειωθεί πως, στην απόφαση για απόσυρση των συμβόλων αντέδρασαν αρκετοί "τοπικοί άρχοντες" - ακόμη και "σοσιαλιστές"...


Αποκαθήλωση του αγάλματος του Franco στο κέντρο της Μαδρίτης, Μάρτιος του 2005. Η απόσυρση έγινε ξημερώματα «για να μη συμπέσει με την έντονη κυκλοφορία των τροχοφόρων στην περιοχή», εξήγησε η κυβέρνηση...

Λίγες ημέρες μετά, περίπου 700 νοσταλγοί του φρανκικού καθεστώτος διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην προαναφερθείσα αποκαθήλωση...

"Λεωφόρος Generalisimo" (κάτι σαν "ο μέγιστος των στρατηγών", να 'ούμε!). San Vincente της Cantabria.

Σύμβολο της Φάλαγγας στην πόλη της Málaga...

Φρανκικό σύμβολο στη γέφυρα Major, πόλη της Girona...

Cáceres, "Οδός Queipo de Llano", αφιερωμένη στον συγκεκριμένο στρατηγό του καθεστώτος...

Υαλογράφημα που αναπαριστά το φρανκικό έμβλημα. Δημαρχείο της πόλης Marbella (Málaga)...

3 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger Juanita La Quejica είπε...

Την "ανακάλυψη" την λένε πλέον "συνάντηση".
Τώρα πως γίνεται στα πρώτα 100 χρόνια μετά την "συνάντηση", από τα 70 εκατομύρια ιθαγενών να έχουν μείνει μόνο 5 (σύμφωνα με τις πιο κοινά αποδεκτές πηγές, αν και πρόκειται για μεγάλο ζήτημα χωρίς λύση, αυτό των πραγματικών αριθμών)... είναι ένα ερώτημα.
Ασθένειες της Ευρώπης, καταναγκαστική εργασία στα ορυχεία κλπ, αλλαγή του τρόπου ζωής, εκτελέσεις και θάνατοι στον πόλεμο, μερικές από τις αιτίες. Μιλάμε γενικώς για γενοκτονίες στον "πολιτισμένο" κόσμο. Και όμως... για την μεγαλύτερη, ούτε κουβέντα να γίνεται.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 11, 2007 10:33:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

85 εκατομμύρια δολοφονήθηκαν, και εκτοπίστηκαν με το πιο απάνθρωπο τρόπο από τα πατρογονικά τους εδάφη και άλλα 30 εκατομμύρια αφρικανοί κουβαλήθηκαν για να δοξάσουν με εργασία μέχρι θανάτου τη δόξα των λευκών.
Γαμώ το Κολόμβο που ανακάλυψε την Αμερική, που έγραφε ενα αναρχικό σύνθημα σε κάποιο τοίχο.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 11, 2007 11:24:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

Ο δικός σου πήρε Νόμπελ ειρήνης!!

Δεν πάμε καθόλου καλά!!

Παρασκευή, Οκτωβρίου 12, 2007 5:01:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα