Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

NOBEL ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ


Η συγγραφέας Doris Lessing βραβεύθηκε προσφάτως με το Nobel λογοτεχνίας. Για το έργο της ας μιλήσουν άλλοι που γνωρίζουν περισσότερα. Το παρόν σχόλιο αφορά σε κάποιο σημείο της συνέντευξής της που δημοσιεύθηκε στην ισπανική εφημερίδα "El Paίs" (21.10.2007).

Ερώτηση: Η 11η Σεπτεμβρίου, η 11η Μαρτίου, οι επιθέσεις στο Λονδίνο, εμείς εξακολουθούμε να υποφέρουμε από την Ε.Τ.Α. Έχετε γράψει πολύ σχετικά με την τρομοκρατία.

Απάντηση: Κι εμείς, εδώ, είχαμε τον I.R.A. Ο κόσμος λησμονεί πως ο I.R.A. επιτέθηκε με βόμβες εναντίον της Κυβέρνησής μας, πως σκότωσε αρκετούς ανθρώπους καθώς διεξαγόταν το συνέδριο του συντηρητικού κόμματος - στο οποίο προήδρευε η πρωθυπουργός Margaret Thatcher. Ο κόσμος ξεχνά. Η 11η Σεπτεμβρίου υπήρξε τρομακτική, αλλά αν ξαναδούμε την ιστορία του I.R.A., αυτό που συνέβη στις Η.Π.Α. δεν είναι και τόσο φοβερό.



Κάπου τα μπέρδεψε η γιαγιά. Όχι μόνο σχετικά με τους αριθμούς, αλλά κι επί της ουσίας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 1984, στο Grand Hotel της αγγλικής πόλης Brighton, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος (Tories). Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (I.R.A.) προσπαθεί, με βομβιστική επίθεση, να εξοντώσει την πρωθυπουργό Margaret Thatcher. Τελικός απολογισμός: πέντε νεκροί, η Thatcher γλιτώνει. Εκείνο που "ξεχνά" η (κατά τ' άλλα συμπαθής) γιαγιά, είναι η (εδώ και πολλούς αιώνες) αιματηρή κυριαρχία των Αγγλοσαξόνων εις βάρος των Κελτών. "Ξεχνά" τη μέχρι πρότινος βίαιη καταστολή των αγγλικών στρατευμάτων εισβολής εις βάρος των γηγενών Ιρλανδών. "Ξεχνά" τους νεκρούς έγκλειστους (στις φυλακές Long Kesh) απεργούς πείνας του 1981. Όπως όλοι οι "πολιτικώς ορθοί", η Lessing δεν κάνει την απαραίτητη διάκριση μεταξύ πρωτογενούς βίας και αντιβίας. Άλλωστε, είναι ενδεικτικό το ότι χρησιμοποιεί την έκφρασή "κυβέρνησή μας" - οποία ταύτισις!!! Ας εμβαθύνει στην Ιστορία πριν εκστομίσει μπούρδες. Τα επόμενα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αφιερωμένα στην κάτοχο του φετινού Nobel λογοτεχνίας.













Στο ίδιο φύλλο, υπάρχει συνέντευξη του José María Setién (επίτιμος επίσκοπος της βασκικής πόλης του San Sebastián), ο οποίος προσεγγίζει το ζήτημα της πολιτικής αντιβίας από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία.

Ερώτηση: Πού ανάγονται οι ρίζες της ιδεολογίας που υποστηρίζει την πρακτική της πολιτικής δολοφονίας;

Απάντηση: Πιστεύω πως η απάντηση βρίσκεται στη μαρξιστική διαλεκτική του ιστορικού υλισμού. Χρησιμοποιούν μονίμως τη σύγκρουση για βαθύνουν την κρίση, προσβλέποντας σε μιαν ανώτερη σύγκρουση. Γι' αυτούς, ο αυτοπροσδιορισμός και η εδαφική κυριαρχία είναι στρατηγικοί στόχοι διότι, κατά βάθος, είναι επαναστάτες. Έχουν ως προτεραιότητα τη διαρκή εκπαίδευση της κοινωνίας στη σύγκρουση.

Ακολούθως, μιλά για τη στάση (ανοχή και συνεργασία) τόσο της Καθολικής Εκκλησίας όσο και της πλειονότητας του ισπανικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια του φρανκικού καθεστώτος. Εν συνεχεία:

Ερώτηση: Η κατάσταση δε βελτιώθηκε με την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας;

Απάντηση: Και, με την εξαφάνιση του Franco, εξέλιπαν όλες οι άδικες συμπεριφορές της πολιτικής εξουσίας;

Ερώτηση: Λέτε πως η βία δεν ακυρώνει το δίκαιο και την ηθική των πολιτικών επιδιώξεων της Ε.Τ.Α.

Απάντηση: Αναφέρομαι στον αυτοπροσδιορισμό και στην εδαφική κυριαρχία. Πίσω από την κατάσταση στη Χώρα των Βάσκων υπάρχει μια αδικία που δεν καταγγέλλει μόνο η Ε.Τ.Α. Τα ιστορικά δικαιώματα των Βάσκων παραβιάστηκαν μέσω μιας βίαιης δράσης που μετατράπηκε σε Δίκαιο. Και θέλω να ξέρω αν αυτά τα δικαιώματα υπάρχουν ή όχι, αν ενσωματώθηκαν στο Σύνταγμα.



1 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

Πως την πάτησα έτσι μ αυτή τη γιαγιά!!!
Θα ήθελα να σβύσω την αφιέρωση που της έκανα, αλλά σκέφτηκα, ότι θα ήταν ατιμία.
Περίληψη της συνέντευξης διάβασα και γω στο κουριέρ ιντερνασιονάλ - αφού είχα ήδη αναρτήσει το ποστ - .
Ασε τις απόψεις της περί φεμινισμού......
Μεγάλη στρούμφ η δικιά μου.
Τώρα θα μου πείς, Νόμπελ πήρε, ναι αλλά και η Γέλινεκ πήρε Νόμπελ και ο Στάϊνμπεκ.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 26, 2007 9:28:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα