Τετάρτη 30 Μαΐου 2007

Andrés Rábago Garcίa, "El Roto"

Andrés Rábago Garcίa, ισπανός σκιτσογράφος, ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο "El Roto" από τους πλέον αγαπημένους του παρόντος ιστολογίου. Γεννήθηκε στη Μαδρίτη, το 1947. Κατά τη διάρκεια της φρανκικής τυραννίας εικονογραφούσε χρησιμοποιώντας το παρωνύμιο "Ops". Δεν του αρέσουν οι χαρακτηρισμοί "γελοιογράφος" ή "χιουμορίστας", προτιμά να δηλώνει πως εξασκεί τη σάτιρα στην οποία το χιούμορ κατέχει θέση ισοβαρή με πολλά άλλα στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ισπανίας, την "EL PAίS". Τα σκίτσα του είναι λιτά και μαυρόασπρα. Τα σχόλιά του εύστοχα, ιοβόλα και διεισδυτικά. Σφάζει ανελέητα "με το βαμβάκι" και η ευχέρειά του να σχολιάζει ευρύτατη θεματολογία δείχνει άνθρωπο με διευρυμένο ορίζοντα. Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά δείγματα (ή, μήπως, δήγματα;) από το έργο του:





«Όμως, τι βοήθεια είναι αυτή που πάντα μετατρέπεται σε χρέος;»




«Το φυσικό φως δεν είναι και πολύ έξυπνο: φωτίζει εξίσου τους πάντες»




«Πριν, δεν είχαμε τίποτα. Τώρα έχουμε αυτοκίνητο, σαλέ κι ένα χρέος 100.000»




- «Τι υπέροχη έρημος!»

- «Έπρεπε να το είχες δει πριν δυο χρόνια, όταν ακόμη ήταν δάσος»





«Στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του» σύμφωνα με τη μαρξιστική θεωρία. Ο "EL ROTO" παίζει με τις λέξεις "ανάγκη" (ισπανιστί, necesidad) και "ικανότητα" / "δυνατότητα" (ισπανιστί, capacidad) και τοποθετεί (στην πινακίδα κυκλοφορίας του τροχοφόρου του πλουτοκράτη) τη φράση: «Στον κάθε έναν ανάλογα με την αρπακτικότητά του (rapacidad)».




Free Web Counter

Free Counter

2 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger Unknown είπε...

rapacidad...
rapace
carcasse
carapace

τελικά τίποτα δικό μας είναι ο σκοπός της ιδιο-κτησία
και ομοιο-καταληξία, το ανθρώπινο φτωχικό τέλος όλων των αρπακτικών...

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2007 11:48:00 π.μ.  
Ο χρήστης Blogger ab irato είπε...

Κοινό το τέλος (τουλάχιστον, ως προς το αποτέλεσμα) και αναπόδραστο. Δυστυχώς, όμως, αυτή η αυταπόδεικτη και οφθαλμοφανής αλήθεια δεν έχει καταφέρει να καταστείλει την ανθρώπινη προπέτεια και γελοιότητα (αρπακτικών και μη)...

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2007 6:04:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα