Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

ΑΠΟ Τ'ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗ...

Ο Στέλιος Κούλογλου είναι ο εμπνευστής των εκπομπών "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" και "Θεματική Βραδιά", με τις οποίες διανύει τη δωδέκατη χρονιά του στην Ε.Ρ.Τ. Παρακολουθώ ανελλιπώς τις συγκεκριμένες εκπομπές, αν και ο παρουσιαστής τους συνήθως με κουράζει - κυρίως με τη μη ευχέρειά του στο λέγειν ή με τον ναρκισσισμό του (και δεν αναφέρομαι στις διαφημίσεις του για πολυτελή αυτοκίνητα). Εν πάση περιπτώσει, παρά τις ενστάσεις μου, θεωρώ τις εκπομπές του μια σωτήρια όαση στην εξουθενωτική έρημο της (ιδιωτικής και κρατικής) ελληνικής τηλοψίας (θλιβερή απομίμηση της μπερλουσκονικής αντίληψης για το "χαζοκούτι"). Την κατάσταση σώζουν, επίσης, εκπομπές όπως οι "ΕΞΑΝΤΑΣ" , "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ", "ΠΑΡΑΒΑΣΗ", "ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ" και λίγες ακόμη. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι όλα αυτά είναι καταθλιπτικά και στενόχωρα, ότι δε μας αφήνουν να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε. Υπομονή αδέλφια νεοελληνόπαιδες, διότι πλησιάζουν: η ώρα της Καλομοίρας, το ποδοσφαιρικό "Euro" και ο Αύγουστος του κινεζικού δράκου. Κλείνει η παρένθεση. Διάβασα, λοιπόν, πως η Ε.Ρ.Τ. "εκπαραθυρώνει" τον Κούλογλου - δηλαδή, όχι ακριβώς η Ε.Ρ.Τ., αλλά ο πρόεδρός της προσωπικά (ο εκλεκτός λακές του Ρουσσόπουλου), ο οποίος δήλωσε: «Είπα στον κ. Κούλογλου ότι δεν μου αρέσει η εκπομπή, δεν μου χρειάζεται και πιστεύω ότι ο κύκλος της έκλεισε». Έτσι, απλά και περιεκτικά, λάλησε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και έπραξε ο "δοτός" (που έλεγαν οι πασόκοι, κάποτε) προεδρίσκος - ωσάν να επρόκειτο για το μαγαζάκι του (το οποίο, όμως, επιδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός και συντηρούμε και όλοι εμείς μέσω της αναγκαστικής και πονηρά ενσωματωμένης εισφοράς στον λογαριασμό της Δ.Ε.Η.).

Σκίτσο του Σπύρου Δερβενιώτη

Στα πλαίσια της "Θεματικής Βραδιάς", είχε προγραμματιστεί (για την Πέμπτη 22.05.2008) εκπομπή με τίτλο "Επιβιώνοντας στην Ελλάδα με 700 ευρώ". Προφανώς, αυτό δεν άρεσε σε κάποιους και η διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. (λέγε με κυβέρνηση και τα συμφέροντα που εξυπηρετώ) αξίωσε τη ματαίωσή της (τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει ο Κούλογλου στην ιστοσελίδα της εκπομπής). Σχόλια έγιναν πολλά στον Τύπο, ενώ ο Κούλογλου επικαλέσθηκε το φαιδρό επιχείρημα της τηλεθέασης (5% μέσο όρο, δίνει η A.G.B.) και του διαφημιστικού χρόνου που προσελκύουν οι εκπομπές του (16 λεπτά σε μία ώρα, κυρίως για αυτοκίνητα και τράπεζες - Θου Κύριε!!!).


Τέλος πάντων, δεδομένου ότι η δυσπιστία και η καχυποψία εντάσσονται στα στοιχεία του χαρακτήρα μου που με κατατρύχουν και με στοιχειώνουν, ενδίδω στον πειρασμό να καταθέσω δημοσίως την ακόλουθη σκέψη: στις 13 Μαρτίου, η "Θεματική Βραδιά" παρουσίασε την εκπομπή "Η Ρωσία μετά τον Πούτιν". Βέβαια, δε μας αφορούν οι ερωτοδουλειές και οι γεροντοέρωτες του "νέου τσάρου", αλλά το πολιτικό του ποιόν - το οποίο (ήταν, είναι και θα) είναι άκρως εγκληματικό. Η εκπομπή προβλήθηκε την περίοδο που κορυφώνονταν (δημοσίως, πλέον) οι συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ελλάδας για συνεργασία στο θέμα του φυσικού αερίου, αλλά περιορίστηκε στα πεπραγμένα του Πούτιν, χωρίς να θίξει ένα βασικό ζήτημα: ότι, πλέον, η Ελλάδα δεν εξαρτάται μόνο από τις Η.Π.Α. (πετρέλαιο), αλλά και από τη Ρωσία (φυσικό αέριο). Ούτε λόγος για "ανανεώσιμες πηγές ενέργειας" - φαίνεται πως, εν Ελλάδι, δε φυσούν άνεμοι ούτε υπάρχει ηλιοφάνεια... Παρ' όλα αυτά, φαίνεται πως κάποιες "πουτινίτσες" ενοχλήθηκαν και το εκδηλώνουν τώρα (να μη στενοχωρούμε τους στρατηγικούς μας εταίρους και, δη, την αναδυόμενη υπερδύναμη).

Η (άστεγη, πλέον) ομάδα του "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα"


Αρκετά φλυάρησα για σήμερα. Σπεύδω να παρακολουθήσω "Νοικοκυρές σε απόγνωση" (πατρίδα Αμέρικα!!!) και, μετά, τα "σοβαρά" δελτία ειδήσεων των καναλιών του Παναγόπουλου (είπαμε, ιδιοκτησία του είναι), στα οποία πρώτες ειδήσεις είναι τα άδεια ρεζερβουάρ (και τα κρανία) των "νοικοκυραίων" και όχι η καταστροφή στην πρώην Βιρμανία και στην "ολυμπιακή" Κίνα. Α, ναι, και η Καλομοίρα είναι σημαντική είδηση, ενώ εκπομπές όπως "Βιβλία στο κουτί" και "Παράβαση" πρέπει να εξοβελιστούν μετά την 3η πρωινή ώρα - στη μεταμεσονύχτια ζώνη είναι νωρίς...

3 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

καλησπέρα φίλε,

Είδες και συναδελφική συμπεριφορά όλων των άλλων δημοσιογράφων;
Κοιτάω τηλεόραση εχτές και σήμερα, επι τούτου.
Ούτε μια λέξη!!!
Ούτε μια λέξη για καρατόμιση συναδέλφου τους.
Πώς το είπα; ασκούν και εξασκούν το επάγγελμα

Τετάρτη, Μαΐου 14, 2008 9:07:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Lorelei Am Rhein είπε...

Οι άνθρωποι είναι ανεκδιήγητοι.
Μια ΕΡΤ είχε μείνει μακριά από την εμπορευματοποίηση και το φόβητρο της AGB, αλλά πλέον πάει και αυτή...

Τετάρτη, Μαΐου 14, 2008 10:29:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ikonikos είπε...

Γεια σου alterapars
Νομίζω ότι μια εκδήλωση για την Περιεκτική Δημοκρατία θα σε ενδιαφέρει.
http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/
(πάτα "Greek" για την πρόσκληση)

Τρίτη, Μαΐου 20, 2008 2:01:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα