Σάββατο 14 Απριλίου 2007

ΑΡΧΟΝΤΟΛΙΓΟΥΡΗΔΕΣ

Hieronymus Bosch:
"Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων" (1503-1504),
"Η Κόλαση", δεξί πλευρικό φύλλο,
Μαδρίτη Μουσείο Prado.



Περίπτωση πρώτη: David Beckham, άγγλος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της Real Madrid - από τους πλέον καλοπληρωμένους παγκοσμίως. Στους περισσότερους κατ' επάγγελμα αθλητές αρέσουν τα πολυτελή αυτοκίνητα, η δημοσιότητα και οι φαντεζί χαζογκόμενες. Ο David δεν αποτελεί εξαίρεση, τα απολαμβάνει και τα τρία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" (Παρασκευή 13 Απριλίου 2007), ο εν λόγω χρυσοπόδαρος διέθετε τετράτροχο όχημα αξίας άνω των 100.000 ευρώ το οποίο εκλάπη από υπόγειο χώρο της κατοικίας του στη Μαδρίτη και φέρεται να επανεμφανίστηκε στα Σκόπια - έχοντας, φυσικά, υποστεί τις απαραίτητες μετατροπές. Το όχημα κατασχέθηκε στα σύνορα της F.Y.R.O.M. με την Ελλάδα μιας και κανείς δεν πήγε για να το παραλάβει. Αφού, λοιπόν, το καημένο το τετρακίνητο απέμεινε "ορφανό και ακηδεμόνευτο", προσφέρθηκε να το "υιοθετήσει" η υπουργός εσωτερικών της χώρας - αν και, βάσει του νόμου, θα έπρεπε να δημοπρατηθεί.

Περίπτωση δεύτερη: Paul Wolfowitz, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και από τους πρωτεργάτες της εισβολής των Η.Π.Α. στο Ιράκ (ως Υφυπουργός Άμυνας, ή μάλλον επίθεσης, την περίοδο 2001-2005) και (σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις του) "σθεναρός πολέμιος της διαφθοράς". Η (πλήρως ελεγχόμενη από τις Η.Π.Α.) Παγκόσμια Τράπεζα θεωρείται ο μεγαλύτερος φορέας παροχής βοήθειας παγκοσμίως (αν και ο ρόλος της δικαίως αμφισβητείται) και ο ήρωάς μας προεδρεύει από τον Μάρτιο του 2005 – διορισμένος από τον Bush. Τι έκανε ο λεβέντης και αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη βάζοντας την ουρά κάτω από τα σκέλια; Απλούστατα, τον Σεπτέμβριο του 2005 φρόντισε να αποσπασθεί η ερωμένη του από την Παγκόσμια Τράπεζα στο Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. και, αργότερα, διέταξε να της αυξηθεί ο ετήσιος μισθός κατά 60.000 δολάρια (σύνολο 193.500 δολάρια - αφορολόγητα).

Όλα αυτά δεν είναι παράξενα ούτε και ασυνήθιστα. Αυτό είναι ένα μόνο (μικρής έκτασης κι έκτασης) παράδειγμα που αποδεικνύει το πόσο αδηφάγα και ακόρεστα λιγούρια είναι όσοι ανέρχονται σε εξουσιαστικούς θώκους. Όχι μόνο δεν αρκούνται στα αναρίθμητα πλεονεκτήματα και προνόμια που τους εξασφαλίζουν τα (κατ' αυτούς αυτονόητα) αξιώματά τους, αλλά επιζητούν ακόμη περισσότερα πλούτη και χλιδή. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει ακόμη μεγαλύτερο παρασιτισμό εκ μέρους των και επαχθέστερη επιβάρυνση των υπηκόων τους. Βέβαια, όσο υπάρχουν χαϊβάνια (και, δυστυχώς, θα είναι πάντα η πλειονότητα) που εμπιστεύονται τους (από τη φύση τους διεφθαρμένους και σάπιους) εξουσιαστικούς θεσμούς, τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι επιτήδειοι χαραμοφάηδες που θα θησαυρίζουν εγκληματώντας με κάθε τρόπο. Και, όπως διαπιστώνουμε, αυτά τα φαινόμενα δεν απαντώνται μόνο σε κράτη ψωροκώσταινες όπως η F.Y.R.O.M., αλλά συμβαίνουν παντού ανά την υφήλιο. Ηλίθιοι και συνένοχοι βαδίζουν χέρι-χέρι προς τον ολοκληρωτικό θρίαμβο της "έλλογης" ανθρωπότητας. Ο λόγος είναι απλός και η εξήγηση λογικότατη: τέτοιες συμπεριφορές πηγάζουν άμεσα από την ανθρώπινη φύση και την χαρακτηρίζουν. Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα