Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

DUANE MICHALS

Ο Duane Michals (Pennsylvania, U.S.A., 1932) είναι ο φωτογράφος που καθιέρωσε τα "sequences", δηλαδή τις αλληλουχίες εικόνων που περιγράφουν μια ιστορία. Στα πλαίσια της διοργάνωσης "PhotoBiennale / 20η Φωτογραφική Συγκυρία", εκτίθενται έργα του (τίτλος έκθεσης: "Time is not now") στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Λιμάνι, Αποθήκη Α, 19.04.2008 – 08.06.2008).


Το 1958, με μια δανεική φωτογραφική μηχανή, ξεκίνησε για τη Σοβιετική Ένωση. Έτσι ξεκίνησε η σταδιοδρομία του με την ιδιότητα του φωτογράφου. Ασχολήθηκε (για βιοποριστικούς λόγους) με τη φωτογραφία μόδας, συνεργαζόμενος με τα περιοδικά "Esquire" και "Mademoiselle", καθώς και με την εφημερίδα "New York Times". Ένα από τα πρόσωπα που επηρέασαν καθοριστικά τον τρόπο σκέψης του υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καβάφης, στον οποίον ο Michals αφιέρωσε το βιβλίο του "Homage to Cavafy". Η γνωριμία του με τον René Magritte στάθηκε αφορμή για την ενασχόλησή του με τα κινήματα του σουρεαλισμού και του εξπρεσιονισμού. Δε διατηρούσε στούντιο και φιλοτεχνούσε τα πορτρέτα του σε φυσικούς χώρους. «Δεν πιστεύω στο ορατό˙πιστεύω στο αόρατο, στη διαίσθηση και στη φαντασία», έλεγε.



Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Τούλα (περιοδικό "Κ", / "Καθημερινή της Κυριακής", 20.04.2008), δηλώνει: «Ο χρόνος, εν τέλει, δεν υφίσταται (…) Η φωτογραφία έχει διευρύνει την οπτική μας εμπειρία για τον κόσμο, αλλά δεν μας έδωσε καμία εσωτερική οπτική του κόσμου (…) Νομίζω ότι το να έχεις αίσθηση του χιούμορ και να μη φοβάσαι να κάνεις λάθη, σε κρατάει νέο. Τα παιδικά παιχνίδια είναι η πηγή της ποίησης. Ποτέ δεν εμπιστεύομαι έναν σοβαρό καλλιτέχνη που είναι πολύ… σοβαρός».




"René Magritte" (1965)


"Self portrait as if I were dead"


Από την "Αποπατημένη σειρά του νεκρού αγίου" (2001)


"Ένας Gursky Gherkin" ( 2001)


Από τη σειρά "Πορτρέτα με πιτυρίδα" (2001)


"The seven ages of a man"


"Cavafy's dream"

1 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

παρότι genial η φαντασίωση του Αλεξανδρινού, με σοκάρει κάπως.

Τετάρτη, Απριλίου 23, 2008 11:30:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα