Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

EL SISTEMA

Σίγουρα, ο πρόεδρος της Venezuela Hugo Rafael Chávez Frías δεν είναι αρεστός σε όλους, τουναντίον, έχει πολλούς παθιασμένους επικριτές και θανάσιμους εχθρούς. Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει να παρουσιάσει θετικό κοινωνικό έργο.

Μία από τις επιτυχίες που πρέπει να του πιστωθεί (όχι, βέβαια, εξ ολοκλήρου) ονομάζεται "El Sistema" και οι στυλοβάτες του είναι ο José Antonio Abreu (στο "τιμόνι" από το 1974) και ο αρχιμουσικός Gustavo Dudamel. Πρόκειται για ένα δίκτυο 102 νεανικών και 55 παιδικών ορχηστρών, με ένα σύνολο 100.000 νεαρών μουσικών. Από αυτό το "σύστημα" προέκυψε η Ορχήστρα Νέων "Simon Bolivar".




Το μουσικό εκπαιδευτικό σύστημα του José Antonio Abreu έχει κερδίσει τον διεθνή θαυμασμό - και, όχι μόνο από τους ανθρώπους της μουσικής. Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Παναμερικανικής Τράπεζας Αναπτύξεως, για κάθε δολάριο που επενδύεται στο "El Sistema", υπάρχει "κοινωνικό μέρισμα" 1,68 δολαρίου από τη μείωση της εγκληματικότητας και την αύξηση των μαθητών στα σχολεία. Η τράπεζα ήδη χορήγησε μακροπρόθεσμο άτοκο δάνειο 150 εκατομμυρίων δολαρίων για την ένταξη στο "El Sistema" 500.000 παιδιών έως το 2015.














1 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Κάποιοι, ευτυχώς, έχουν μυαλό και βλέπουν μακριά.
Καλή και ουσιαστική Ανάσταση

Παρασκευή, Απριλίου 25, 2008 11:49:00 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα