Σάββατο 24 Μαΐου 2008

ΜΑΡΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

"Tempora Purgatoria" τιτλοφορείται η παρουσίαση του Μάριου Ελευθεριάδη , που φιλοξενείται στα Λουτρά "Παράδεισος" της Θεσσαλονίκης, έως τις 30 Μαΐου 2008. «Η παρενδυσία, η αμφισημία, η υπερβολή, η γοητεία, η αλληγορία, είναι στοιχεία των εμμονών μου», σημειώνει.

Ένας καθιστός και ακέφαλος άνθρωπος, σε ένδεκα εκδοχές, ντυμένος με άμφια ορθόδοξου ιερέα. «Το μέλημά μου είναι οι εικόνες αυτές να λειτουργήσουν ως ανδρείκελα, υπερμεγέθη και δισδιάστατα. Προτίμησα την απουσία προσώπου από την κάλυψή του – έτσι κι αλλιώς, στη θέση του φωτογραφιζόμενου θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Επέλεξα την καθιστή στάση που παραπέμπει στην αυτάρκεια της όποιας μορφής εξουσίας. Εξάλλου, η ενδυματολογική επιλογή στο σύνολό της, δίνει εύλογους και εύληπτους συνειρμούς εκκοσμίκευσης», δηλώνει ο Ελευθεριάδης.




Στο πάτωμα, ένα ξαπλωμένο γυναικείο κορμί, σε φόντο από κόκκινα πέταλα, φωτογραφημένο από τη μέση και κάτω, με κυρτωμένα τα ντυμένα σε μαύρο καλσόν πόδια. «Και σε αυτή την εικόνα δεν ενδιαφέρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσώπου. Θα μπορούσε να είναι η οποιαδήποτε. Ωστόσο, και το φόντο και το κυρίως θέμα, υπαγορεύοντας την αίσθηση τεχνητού κήπου, οδηγούν στην έννοια πάθος. Στον πυρήνα της η εγκατάσταση, αντιπαραθέτοντας στοιχεία εξουσίας και πάθους, ρίχνει φως στην ανθρώπινη ματαιοδοξία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα