Σάββατο 28 Απριλίου 2007

ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ

Αθώοι κρίθηκαν ομόφωνα και ελλείψει στοιχείων ενοχής (την Τρίτη 17 Απριλίου 2007) από το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι 49 συλληφθέντες του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της 8ης του περασμένου Μάρτη. Και όχι μόνο αυτό. Οι δικαστές έδωσαν εντολή να αποσταλεί απόσπασμα πρακτικών της δίκης στην εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων σε βάρος των μέχρι χθες κατηγορούμενων φοιτητών, όπως άσκηση σωματικής βίας, ψευδορκία (προφανώς από μάρτυρες αστυνομικούς), αλλά και εκτεταμένη χρήση χημικών.


Οι 49 κατήγγειλαν ότι κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου είχαν δεχθεί επίθεση με δακρυγόνα στη διασταύρωση Αμαλίας και Πανεπιστημίου, ενώ μετά τις συλλήψεις υποστήριξαν ότι υπέστησαν ξυλοδαρμό. Κατά την κράτησή τους τη νύχτα στη Γ.Α.Δ.Α. δεν τους επιτράπηκε η επικοινωνία με συνηγόρους, οι οποίοι μίλησαν τότε για "μαύρη στιγμή για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου". Ενώπιον του δικαστηρίου αντιμετώπιζαν συλλογικά τα πλημμελήματα: "Διατάραξη κοινής ειρήνης και σύσταση και συμμορία". Ένας εξ αυτών, κατηγορούταν επιπλέον (ο μοναδικός στον οποίον αποδόθηκε εξειδικευμένη κατηγορία) και για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης.



Οι καταγγελίες συλληφθέντων για άγριο ξυλοδαρμό τους είχαν επιβεβαιωθεί και από εργαζομένους του Ερυθρού Σταυρού, το σωματείο των οποίων κατήγγειλε αστυνομική βία καθώς «κατά τη διάρκεια εφημερίας του νοσοκομείου γίναμε μάρτυρες της τραγικής και αιματοβαμμένης επίθεσης, όταν τριάντα και πλέον τραυματίες προσήλθαν στα Επείγοντα με τραύματα στον αυχένα και στο κεφάλι. Το είδος των χτυπημάτων αποδεικνύει ότι πρόκειται για μεθοδευμένη δολοφονική επίθεση ενάντια στον καθένα που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του για δημόσια και δωρεάν παιδεία».



Η απόφαση των συγκεκριμένων δικαστών, καίτοι αυτονόητη και λογική, είναι γενναία διότι εναντιώνεται στην αγωνιώδη προσπάθεια της νεοδεξιάς κυβέρνησης να επαναφέρει το "κράτος του χωροφύλακα" της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Επιπλέον, αμφισβητεί άμεσα και με σαφήνεια τις υπερεξουσίες που θέλει να δώσει ο μπατσοϋπουργός στους "πραίτορές" του, καθώς και την αξέχαστη ρήση του Μητσοτάκη "εσείς είσαστε το κράτος". Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, αναγνωρίζει στους πολίτες το δικαίωμα να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στις όποιες κυβερνητικές (και όχι μόνο) αποφάσεις. Κάτι ανάλογο συνέβη προσφάτως στις Η.Π.Α. όπου επτά χρόνια μετά τις βίαιες διαδηλώσεις κατά την σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Seattle, οι δημοτικές αρχές της πόλης υποχρεώνονται να καταβάλουν αποζημιώσεις ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε 175 διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία. Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ότι οι μαζικές συλλήψεις ήταν παράνομες και δεν έλαβαν υπόψη τους το δικαίωμα των πολιτών να βρίσκονται στο χώρο όπου και συνελήφθησαν. Με την ίδια απόφαση καλούνται οι αστυνομικές και δημοτικές αρχές να διαγράψουν την καταχώριση της σύλληψης από τα αρχεία και τα ποινικά τους μητρώα. Και, επιτέλους, να τελειώνουμε κάποτε με το παραμύθι πως "και οι ένστολοι εργαζόμενοι είναι κι εκτελούν διαταγές", δικαιολογία που τους δίνει συγχωροχάρτι για την οποιαδήποτε αυθαιρεσία και βαρβαρότητα διαπράττουν...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα