Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

ΚΟΡΑΚΟΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Σκίτσο του Ρώσου Mikhail Zlatkovsky


Τι είν' η πατρίδα μας; Η είδηση δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007, στην "Ελευθεροτυπία": με τίτλο «Αποζημίωση - μαμούθ σε οικοδομικό συνεταιρισμό». Εν τάχει: «(...) Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, αποφάσισε πως το ελληνικό κράτος υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση πέντε εκατομμυρίων ευρώ (και 40.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα) στα 157 μέλη του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Θυμάτων και Αναπήρων Πολέμου της Αττικής, για παραβίαση του δικαιώματος της προστασίας της περιουσίας. (...) Το 1957 ο συνεταιρισμός αγόρασε 50.000 τ.μ. γη στον Χολαργό έναντι 400.000 δραχμών. Την έκταση αυτή, όμως, διεκδίκησαν και πήραν οι Ένοπλες Δυνάμεις και το 1964 το ελληνικό κράτος προσέφερε, ως αντάλλαγμα, μία άλλη έκταση 100.000 τ.μ. στο Κορακοβούνι. Παρ' όλο που η προσφερθείσα έκταση ήταν εκτός σχεδίου πόλεως, ο συνεταιρισμός πίστευε θα μπορούσε να οικοδομήσει σ' αυτήν, από τη στιγμή που η εν λόγω έκταση θα έμπαινε στο σχέδιο. Ωστόσο, το 1975, με νόμο του ελληνικού κράτους, η περιοχή στο Κορακοβούνι χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη και απαγορεύτηκε κάθε μορφής δόμηση σ' αυτήν. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα και, αφού εξάντλησαν όλα τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα, προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Η αίτησή τους κατατέθηκε το 2002, έγινε αποδεκτή το 2005 και στις 26 Σεπτεμβρίου 2007 το Δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του δικαίωσε τους ενάγοντες και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της περιουσίας, επιδικάζοντας, παράλληλα, την καταβολή της αποζημίωσης-μαμούθ. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι, ναι μεν είναι απόλυτα θεμιτή η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά το κράτος είχε την ευθύνη να προστατεύσει το δικαίωμα των μελών της Ενωσης στην περιουσία τους (...)».


Ωραίοι ως Έλληνες... Οι προθέσεις και οι προτεραιότητες είναι σαφέστατες, τα οράματα ξεκάθαρα και αποδεκτά, τα βήματα σταθερά και μεθοδικά, οι προσπάθειες επίμονες και άοκνες. Και υπεράνω όλων, στον ολόχρυσο και αέναο θρόνο της, η μία και ανυπέρβλητη αξία: η Θεά ιδιοκτησία. Κατά τ' άλλα, κάποιοι πίστευαν πως το πρόσφατο ολοκαύτωμα των δασών θα είχε ως αποτέλεσμα τη σφοδρή αποδοκιμασία στις τελευταίες εκλογές. Ξανακοιτάξτε, προσεκτικά, το πρώτο σκίτσο...

Σκίτσο του Μεξικανού Rodriguez


Νομίζω ότι στα προαναφερθέντα ταιριάζει θαυμάσια το κείμενο του Κώστα Καναβούρη που δημοσιεύτηκε στην "Κυριακάτικη Αυγή" (30 Σεπτεμβρίου 2007).

Σκίτσο του Ρώσου Mikhail Zlatkovsky

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα