ΝΕΚΡΗ ΤΕΧΝΗ
Μετά τον "Habacuc", έτερος "καλλιτέχνης" (αυτή τη φορά Γερμανός) επιχειρεί να "ταράξει τα λιμνάζοντα νερά" της σύγχρονης τέχνης. Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα "The Times" (23.04.2008), ο (39 ετών) Georg Schneider ψάχνει κάποιον ετοιμοθάνατο να περάσει τις τελευταίες ώρες του σε γκαλερί, όπου «το κοινό θα θαυμάζει τον τρόπο που φωτίζεται η σάρκα ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για την ύστατη πνοή». Ο Schneider είχε τη συγκεκριμένη ιδέα από το 1996 και τώρα έχει προσλάβει έναν παθολόγο κι έναν συλλέκτη τέχνης για να βρουν τον υποψήφιο. Έχοντας ασχοληθεί με την έννοια του θανάτου στο μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής του πορείας, δηλώνει: «Ο ετοιμοθάνατος θα καθορίσει εκ των προτέρων τα πάντα, θα αποτελέσει το απόλυτο κέντρο της προσοχής. Όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με τους συγγενείς και το κοινό θα παρακολουθήσει τον θάνατο μέσα σε κατάλληλη ιδιωτική ατμόσφαιρα».
Η Beatrix Kalwa, ιδιοκτήτρια γκαλερί με επιρροή, αντιλέγει: «Υπαρξιακά ζητήματα, όπως ο θάνατος, η γέννηση και η πράξη αναπαραγωγής, δεν ανήκουν σε μουσείο. Υπάρχει θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στην αναπαράσταση αυτών των γεγονότων σε καλλιτεχνική μορφή και στην εν εξελίξει έκθεσή τους». Κάτι ανάλογο υποστήριξε και ο επικεφαλής των γερμανικών ιδρυμάτων ασύλων για ανίατους, Eugen Brysch: «Αυτό είναι καθαρή ηδονοβλεψία και χλευασμός αυτών που πεθαίνουν».
Πάντως, ο Schneider υποστηρίζει πως ο θάνατος είναι ήδη απομυθοποιημένος και πως ο στόχος του είναι να αποκαταστήσει τη χάρη του. Κάποτε είχε δεχτεί εγκωμιαστική κριτική για το γλυπτό μιας νεκρής γυναίκας, ενώ το 2000 είχε υποδυθεί ο ίδιος τον νεκρό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα