Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

ΙΤΑΛΙΚΟ GUANTΆNAMO

Το διάστημα μεταξύ 18 και 22 Ιουλίου 2001, πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του G8 στην ιταλική πόλη Genova. Η σύνοδος καταχωρήθηκε ως μία από τις επεισοδιακότερες της Ιστορίας και σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του Carlo Giuliani, ο ένστολος δολοφόνος του οποίου (Mario Placanica) απαλλάχθηκε των κατηγοριών ως «ευρισκόμενος σε νόμιμη άμυνα» και, απλώς, αποπέμφθηκε από το αστυνομικό σώμα. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της κυρίαρχης ολιγαρχίας, με οικοδεσπότη τον χυδαιότατο Berlusconi, οχυρώθηκαν στην "κόκκινη ζώνη" και ανέθεσαν στους ένστολους "μεροκαματιάρηδες" πραιτοριανούς των την "αποκατάσταση της τάξης", δηλαδή την άγρια και ανελέητη καταστολή των αντιφρονούντων (300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Genova, συνεχίζοντας τη δράση του κινήματος που είχε πρωτοεμφανιστεί στο Seattle των Η.Π.Α. το 1999). Όμως, οι μέρες εκείνες δεν κηλιδώθηκαν μόνο από τη δολοφονία του Giuliani.
Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε στην Genova η δίκη 45 ατόμων (αστυνομικοί, carabinieri, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και γιατροί) που κατηγορούνταν από την Εισαγγελία της πόλης για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, των σωματικών βλαβών, της βιαιοπραγίας και της εξύβρισης εις βάρος 307 διαδηλωτών και ακτιβιστών (Ιταλών και μη) που κρατήθηκαν στο στρατόπεδο Bolzanetto στα περίχωρα της πόλης, τη νύχτα της 21ης προς 22η Ιουλίου. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Roberto Castelli (βασικό στέλεχος της ρατσιστικής "Lega Nord", πολιτικός σύμμαχος και σήμερα του Berlusconi), επισκέφθηκε το Bolzanetto και δε βρήκε κάτι επιλήψιμο. Σήμερα, δηλώνει ότι «κατερρίφθη ο μύθος των βασανιστηρίων». Η δίκη έγινε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια, κυρίως λόγω της διεθνούς κατακραυγής, ενώ, στην Ιταλία, το πολιτικό κατεστημένο (και η ψευδοαριστερά, επίσης) κωλυσιεργούσε προσβλέποντας στην παραγραφή των αδικημάτων (στόχος που, τελικά, επετεύχθη). Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Valerio Onida, «(...) ένα κράτος που κακομεταχειρίζεται άτομα που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί δημοκρατικό κράτος. Και μια αστυνομία που χρησιμοποιεί βία για να διαπράξει εγκλήματα, αντί να τα αποτρέψει, όπως οφείλει, δεν μπορεί να αποκαλείται "Δυνάμεις της Τάξης" (...)». Έτσι, σε πείσμα όλων των καταγγελιών, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως «(…) δεν υπήρξαν οργανωμένα βασανιστήρια αλλά μόνο μεμονωμένα περιστατικά βίας και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει λόγος για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…)» κι επέβαλαν αστείες ποινές (5 μήνες έως 5 χρόνια) σε 15 εκ των κατηγορουμένων, ενώ απήλλαξαν τους υπόλοιπους τριάντα. Η δικηγόρος των θυμάτων, Laura Tartarini, δήλωσε πως «τα κριτήρια με τα οποία δικάστηκαν οι αστυνομικοί απέχουν πολύ από εκείνα με τα οποία κρίνονται οι απλοί πολίτες». Οι ποινές αυτές δε θα στείλουν κανέναν στη φυλακή, διότι η ιταλική νομοθεσία δεν προβλέπει φυλάκιση πριν την οριστική απόφαση των δικαστηρίων (στην περίπτωση αυτή, θα προηγηθεί η παραγραφή του αδικήματος σε λίγους μήνες). Η μεγαλύτερη ποινή (5 χρόνια) απαγγέλθηκε στον διευθυντή του κολαστηρίου, Antonio Biagio Gugliotta. Αντιθέτως, για 24 διαδηλωτές που κατηγορήθηκαν για καταστροφές ξένης περιουσίας και λεηλασίες, οι ποινές έφτασαν στα 11 χρόνια. Πάντως, το ιταλικό κράτος θα αναγκαστεί να καταβάλει χρηματική αποζημίωση σε 240 ενάγοντες διαδηλωτές που κακοποιήθηκαν τις ημέρες εκείνες.
Το Bolzanetto απετέλεσε τον πρόδρομο κολαστηρίων όπως το Guantάnamo, το Abu Graib, κ.ά. και αποδεικνύει το πόσο εύκολα, ανενδοίαστα και ατιμώρητα μπορεί να καταστρατηγηθεί κάθε έννοια νομιμότητας, δικαίου και δικαιωμάτων, ακόμα και στις αποκαλούμενες "δημοκρατικές" χώρες ή χώρες με "μακρά δημοκρατική παράδοση". Ανάμεσα στους δικηγόρους των κατηγορουμένων, ο Alfredo Biondi, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Berlusconi. Από την άλλη, η δήμαρχος της Genova, Marta Vincenzi, τόνισε ότι «(…) τουλάχιστον, η απόφαση του δικαστηρίου αναγνωρίζει ότι στη διάρκεια της συνόδου του G8, για ορισμένες ώρες και σε ορισμένους χώρους, υπήρξε αναστολή της δημοκρατίας (…)».
Σε εξέλιξη βρίσκεται και μια άλλη δίκη εις βάρος 29 αστυνομικών που κατηγορούνται για μεταμεσονύκτια εισβολή και βίαιη επίθεση στο σχολείο Diaz της Genova, που είχε παραχωρηθεί στους διαδηλωτές για τις ημέρες της συνόδου. Πιθανότατα, η απόφαση θα είναι "μία από τα ίδια"...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα