Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ !

Η ενασχόληση των Μ.Μ.Ε. με τη λεηλασία που υφίσταται η Νιγηρία και, κυρίως, η πετρελαιοφόρα περιοχή στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, είναι μάλλον ανεπαρκής και υπαγορεύεται από τις επεμβάσεις (υποδείξεις ή διαταγές) των εμπλεκομένων πετρελαϊκών εταιρειών.
Ευτυχώς που υπάρχουν δημοσιογράφοι όπως ο Γιώργος Αυγερόπουλος ("Εξάντας") και η ομάδα "Ιός", που ερευνούν περαιτέρω και σε βάθος. Ειδάλλως, θα κυριαρχούσε η άποψη της προπαγάνδας των κυρίαρχων πως οι αντάρτες του M.E.N.D. (Movement for the Emancipation of the Niger Delta / Κίνημα για τη Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα) είναι άλλη μια "τρομοκρατική" οργάνωση που απειλεί την "παγκόσμια ευταξία και τη διεθνή ειρήνη". Τα εγκλήματα των πετρελαιάδων στη χώρα είναι ατελείωτα. Μεταξύ άλλων, στις 10 Νοεμβρίου 1995, εννέα ακτιβιστές της οργάνωσης M.O.S.O.P. (Movement for the Survival of the Ogoni People) της φυλής των Ογκόνι, συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν (δι' απαγχονισμού) από τη νιγηριανή χούντα και με την ενεργή υποκίνηση της Shell (η οποία, βεβαίως, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη).
Ευτυχώς, όμως, οι Νιγηριανοί αντάρτες δεν πτοούνται και δε μένουν με τα χέρια σταυρωμένα. Εδώ και χρόνια μάχονται για την αποτίναξη του ζυγού που τους έχουν επιβάλλει οι πολυεθνικές του πετρελαίου. Οι πιο πρόσφατες δυναμικές επιθέσεις τους σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Shell καταγράφηκαν στις 14.09.2008 και στις 15.09.2008, με τον κωδικό "Τυφώνας Μπαρμπαρόσα".
Οι εκπρόσωποι του στρατού δηλώνουν πως θα καθαρίσουν την περιοχή από τα "εγκληματικά στοιχεία". Όμως, οι "εγκληματίες" τι έχουν να χάσουν, σε μια λεηλατημένη χώρα με προσδόκιμο ζωής τα 46 χρόνια;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα