Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Αέναο φαγοπότι…

Σκίτσο του Soloúp, δημοσιευμένο στο «Ποντίκι» [23.03.2012]

Είναι, τω όντι, βαρετό να αναφερόμαστε διαρκώς στα ίδια τετριμμένα θέματα, αλλά η επανάληψη είναι μητέρα (όχι μόνο της ανίας, αλλά και) της μάθησης –ασχέτως αν ο νεοέλλην αποδεικνύεται είδος ανεπίδεκτο πάσης μαθήσεως. Για μία ακόμη φορά, αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με το ζήτημα που ονομάζεται «επιχορήγηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό» [Νόμος 3023/2002], ένα από τα τεχνάσματα με τα οποία το άκρως αντιπαραγωγικό και ζημιογόνο σινάφι των πολιτικάντηδων παρασιτεί εις βάρος όσων πραγματικά παράγουν τον εγχώριο πλούτο. Βέβαια, το ύψος των παροχών εξαρτάται και από τα ποσοστά των κομμάτων στα εκάστοτε εκλογικά πανηγυράκια –οπότε, οι πειθήνιες μάζες των εθελόδουλων ψηφοφόρων δεν είναι ανεύθυνες για όσα υφίστανται και για όσα μέλλονται…
Διαβάζουμε στο «Ποντίκι» [Πέμπτη 11.10.2012] σε δημοσίευμα με τίτλο «Αλχημείες με την επιχορήγηση»: «Μπορεί το ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2012 να διέγραψε μια τροχιά θεαματικής πτώσης (από το 38,1% στο 13,18%), όμως αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την τακτική κομματική επιχορήγηση που ώς την παραμονή των εκλογών ελάμβανε ως πρώτο κόμμα της Βουλής, βάσει των αποτελεσμάτων του 2009, αν και έγιναν εκλογές τον Ιούνιο οι οποίες άλλαξαν άρδην το τοπίο. Με άλλα λόγια, αν δεν επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση, ο Βενιζέλος παίρνει "δώρο" από τον Σαμαρά ζεστό κρατικό χρήμα, διά της τακτικής κομματικής επιχορήγησης για το 2012, καθώς είναι ανοιχτό το αν τα υπολειπόμενα της χρηματοδότησης των κομμάτων θα δοθούν με βάση τα αποτελέσματα του 2009 ή του 2012. Για την ακρίβεια, εφόσον το ζήτημα παραμένει ανοιχτό προς διερεύνηση από το υπουργείο Εσωτερικών, δημιουργούνται ερωτηματικά και υπόνοιες για μεθόδευση, ώστε η επιχορήγηση να δοθεί με τα αποτελέσματα του 2009. Σε αυτήν την περίπτωση ένα κόμμα που έχασε τα δύο τρίτα (2/3) της εκλογικής του δύναμης θα λάβει το 45% της υπολειπόμενης τακτικής επιχορήγησης του 2012! Συγκεκριμένα, για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το ΠΑΣΟΚ θα λάβει πάνω από 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 4,2 εκατ. ευρώ επιπλέον απ’ όσα θα δικαιούταν βάσει των αποτελεσμάτων της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης [...] Μέχρι και το 2010 το υπουργείο Εσωτερικών κατέβαλλε στα κόμματα άπαξ το συνολικό ποσό της τακτικής επιχορήγησης, ωστόσο με Υπουργική Απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ο νόμος τροποποιήθηκε και η επιχορήγηση τεμαχίστηκε σε τέσσερα τεταρτημόρια, ένα για κάθε τρίμηνο του έτους. Για το 2011, αν και έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η σχετική απόφαση, δεν έχει ακόμη αποδοθεί η δ’ δόση (τέταρτο τρίμηνο 2011). Με βάση τα οριζόμενα από τον νόμο η ετήσια χρηματοδότηση για το 2012 όφειλε να είναι περί τα 48 εκατ. ευρώ, ωστόσο ελέω κρίσης αυθαιρέτως μειώθηκε στο ύψος των 30 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα κόμματα έχουν λάβει τις δύο πρώτες δόσεις του 2012 ύψους 15.440.000 ευρώ με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2009. Οι δύο δόσεις που υπολείπονται και αντιστοιχούν στο ίδιο ποσό (άλλα 15.440.000 ευρώ) είναι ζήτημα ανοιχτό στη βάση τού με ποια εκλογικά αποτελέσματα θα κατανεμηθούν στα κόμματα. […]».
Σύμφωνα με πίνακα που δημοσιεύει η εφημερίδα, η εγχώρια δωσιλογική τρόικα η οποία συναινεί ασμένως κι εφαρμόζει το σχέδιο της λεηλασίας, θα μοιραστεί 7.450.967,45 ευρώ (βάσει των αποτελεσμάτων του 2012) ή 11.074.349,90 ευρώ (βάσει των αποτελεσμάτων του 2009 και χωρίς να εισπράξουν οι ψευδοαριστεροί του μπάρμπα-Φώτη). Ακόμη και το φυλλοροών ασκέρι του Καρατζαφύρερ θα εισπράξει ένα ουκ ευκαταφρόνητο ποσό (και ας μην κατάφερε να επιτύχει κοινοβουλευτική παρουσία), όπως και οι «Οικολόγοι-Πράσινοι». Οι δε «αντισυστημικοί» νεοναζί, θα τσεπώσουν 1.252.404,83 ευρώ μόνο αν το κριτήριο θα είναι τα αποτελέσματα του 2012. Όπως και να ‘χει, το λεφούσι των κοινοβουλευτικών (και μη) πορνοβοσκών θα ροκανίσει άλλα 15.440.000 ευρώ…
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ εντείνεται η τρομοκράτηση του ιθαγενούς πληθυσμού αναφορικά με την εκταμίευση της νέας δόσης που προβλέπει η δανειακή σύμβαση (δηλαδή, το Μνημόνιο). Γράφει, χαρακτηριστικά, ο Τάκης Πετρούλιας [εφημερίδα «Εποχή», φύλλο 1.124, Κυριακή 07.10.2012], σε άρθρο με τίτλο «Ρευστότητα και ανάκαμψη μόνο κατά φαντασίαν»: «Στο πλαίσιο των επιχειρημάτων της μνημονιακής κυβέρνησης για τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ έχει τελευταία πολλές φορές λεχθεί ότι, αν δεν τα πάρουμε, δεν θα μας δοθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και, επομένως, πώς θα χρηματοδοτήσουμε τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας; Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ανασυρθεί παλαιά τρομολάγνα ψέματα περί δυσκολιών να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, καθώς και έλλειψης αναγκαίων κονδυλίων για να κινηθεί η αγορά μέσω πληρωμής κάποιων εκ των οφειλών του Δημοσίου. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Πού θα πάνε τα 31,5 δισ. ευρώ; Αυτά λοιπόν θα πάνε: 24 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 4,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και 2,5 δισ. ευρώ για πληρωμή εντόκων γραμματίων, αυτών που δανειστήκαμε για να ξεχρεώσουμε τον Αύγουστο το ομόλογο της ΕΚΤ. Μένουν λοιπόν σκάρτα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλύψει τις όποιες τρέχουσες ανάγκες του Δημοσίου (ΕΟΠΥΥ κ.λπ.). Το επιχείρημα ότι τα 24 δισ. ευρώ που πάνε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πέσουν (μέρος τους τουλάχιστον) στην αγορά για να επανεκκινήσουν την οικονομία είναι για αφελείς που δεν ξέρουν την πραγματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Τα 24 δισ. ευρώ είναι αναγκαία για να στηρίξουν τις τράπεζες έναντι των υποχρεώσεών τους στην ΕΚΤ ώστε αυτή να μην κλυδωνισθεί από τυχόν επισφάλειες που μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών. Τίποτα δεν θα πέσει στην ελληνική αγορά. Ούτε από τις τράπεζες ούτε από πληρωμή υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. […]».
«Έτσι είναι φίλε μου. Ήρθε η ώρα να πληρώσεις για το γλέντι. Και ήταν μεγάλο γλέντι. Δεν ξέρεις τι έχασες…». Σκίτσο του Αργεντινού Bernardo Erlich.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα