Σάββατο 28 Απριλίου 2007

ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ

Με κραυγές όπως «να φύγουν οι τρελοί ανάμεσα από τα παιδιά μας», «θα γίνει αιματοχυσία», «να φύγουν οι τρελοί» και «δεν θέλουμε στη γειτονιά μας τα πειράματα του κάθε υπουργού», 30 - 40 άτομα, που δηλώνουν ότι δεν είναι ρατσιστές, έκλεισαν χθες το δρόμο μπροστά στον ξενώνα τού «Ψυχαργώς» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Τρομαγμένοι τους παρακολουθούσαν από το μπαλκόνι οι πρώτοι πέντε ένοικοι, πρώην ψυχιατρικοί ασθενείς, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης. ("Ελευθεροτυπία", Πέμπτη 19 Απριλίου 2007)



Τις φοβίες κατοίκων του Ευόσμου από τη λειτουργία του ξενώνα φιλοξενίας πρώην ψυχιατρικών ασθενών προσπάθησε να διαλύσει ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, την περασμένη Παρασκευή, συνοδευόμενος από 10 ειδικούς επιστήμονες. «Ελπίζω να έχετε κάνει συμβόλαιο με τον Θεό ότι δεν θα τύχει και σ' εσάς να αντιμετωπίσετε παρόμοιο πρόβλημα υγείας», είπε σε κάποια στιγμή εκνευρισμένος ο υφυπουργός, όταν οι κάτοικοι που αντιδρούν ζητούσαν επίμονα διαβεβαιώσεις ότι οι ένοικοι του ξενώνα δεν θα απειλήσουν την ασφάλεια των παιδιών τους, και αντέτειναν ότι θα υποβαθμιστεί η περιοχή και θα χάσουν αξία τα σπίτια και τα καταστήματά τους. Έφτασε στο σημείο να υποσχεθεί ότι θα θέσει στη διάθεση των κατοίκων τους ιατρικούς φακέλους των πρώην ασθενών, παραβαίνοντας το ιατρικό απόρρητο και την προστασία προσωπικών δεδομένων, για να τους πείσει ότι οι ένοικοι δεν αποτελούν απειλή για τη ζωή και την ασφάλειά τους. Όπως είπε, πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι, καθώς, έπειτα από 20-30 χρόνια νοσηλείας, τους απαρνήθηκαν ακόμη και τα ίδια τους τα παιδιά. «Είναι περισσότερο ακίνδυνοι από ό,τι εμείς οι ίδιοι», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι πιο έντονες αντιδράσεις είχαν εκδηλώσει κάτοικοι άλλης περιοχής, οι οποίοι όμως άλλαξαν γνώμη, όταν διαπίστωσαν ότι δεν κινδύνευαν από τους ένοικους του ξενώνα. Τόνισε τέλος ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων, μέχρι να καταλάβουν ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τους ένοικους του ξενώνα του προγράμματος «Ψυχαργώς». Τα χέρια ψηλά σηκώνει ο δήμαρχος Ευόσμου, Δημήτρης Χατζηβρέττας, που δηλώνει ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, από τη στιγμή που η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ψήφισε αρνητικά στην εγκατάσταση και λειτουργία του ξενώνα. Τη φιλευσπλαχνία των διαμαρτυρομένων προσπάθησε να αφυπνίσει ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, και τους κάλεσε να δεχτούν τον ξενώνα στην περιοχή τους, ώστε να μπορέσουν οι ένοικοί του να ενσωματωθούν και πάλι στο κοινωνικό σύνολο. ("Ελευθεροτυπία", Δευτέρα 23 Απριλίου 2007)


Τα επιχειρήματα των διαμαρτυρομένων είναι απολύτως κατανοητά, λογικά και ανθρώπινα. Οι εν λόγω "νοικοκυραίοι" έχουν αποδεχτεί πλήρως τον ρόλο του ιδιοκτήτη (καταστήματος ή οικίας) και με αυτήν την ιδιότητα πορεύονται στη ζωή τους.


Επίσης, οι συγκεκριμένοι "νομοταγείς πολίτες" έχουν δίκιο να πιστεύουν πως οι "τρελοί" δεν είχαν κανέναν λόγο να "κάψουν φλάντζα" και να χρειαστούν νοσηλεία, δεδομένου ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι κήποι ολάνθιστοι και όποιος δεν το βλέπει αυτό είναι άχρηστος και του αξίζει ο Καιάδας.


Σαφέστατα και είναι επικίνδυνοι οι "ψυχοπαθείς" διότι δεν είναι πρόσωπα αξιοσέβαστα και υπεράνω πάσης υποψίας (όπως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας που συνελήφθη και κατηγορείται για βιασμό ανήλικης μαθήτριας κατ' εξακολούθηση - "Ελευθεροτυπία", Τετάρτη 25 Απριλίου 2007). Εν κατακλείδι, οι "παλαβιάρηδες" είναι αποκρουστικά μιάσματα που απειλούν την ασφάλεια και την αναβαθμισμένη αισθητική των αξιολάτρευτων και πολιτισμένων (σε όλες τις εκδηλώσεις του καθημερινού τους βίου) κατοίκων αυτής της άκρως ερωτικής και ανθρώπινης πόλης...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα