Ζεστές καρδιές...
«Malawi, η ζεστή καρδιά της Αφρικής», τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας της Βάσιας Πελεγράτη που φιλοξενείται (για λίγες ημέρες ακόμη) στη Γκαλερί Καλφαγιάν (Προξένου Κορομηλά 43, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης).
Η Βάσια Πελεγράτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε φωτογραφία σε ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. απ’ όπου αποφοίτησε το 2000. Το 2006, στα πλαίσια της δραστηριοποίησής της ως εθελόντρια σε διεθνή Μ.Κ.Ο., έζησε για επτά μήνες σε απομονωμένο χωριό στο Μαλάουι της Αφρικής. Η ίδια αφηγείται: «Στη νοτιοανατολική Αφρική, στα σύνορα ανάμεσα στην Τανζανία, τη Ζάμπια και τη Μοζαμβίκη, εκτείνεται το Μαλάουι, το "ειρηνικό έθνος του Μαλάουι", όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, καθώς, σε αντίθεση με πολλές γειτονικές περιοχές, δεν έχει ζήσει πόλεμο εδώ και πολλά χρόνια. Η λίμνη Μαλάουι καταλαμβάνει περίπου το ένα πέμπτο της έκτασης της χώρας και απλώνεται σχεδόν σε όλα τα ανατολικά της σύνορα με τη Μοζαμβίκη. Ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας είναι καλλιεργήσιμο, με το καλαμπόκι να αποτελεί το κύριο προϊόν διατροφής. Στη χώρα καλλιεργούνται επίσης καπνά, καλαμοσάκχαρα, βαμβάκι, τσάι και φυστίκια (...)»
«(...) Το 90% του πληθυσμού είναι κατανεμημένο στις απομονωμένες περιοχές της χώρας, εκεί όπου δεν υπάρχει ηλεκτρισμός και δίκτυο υδροδότησης. Σε μια από τις πιο απομονωμένες αυτές περιοχές, στα περίπου 60 χωριά της ευρύτερης περιοχής Chiwamba, τα πάντα δονούνται στον δικό τους μοναδικό ρυθμό. Η Αφρική έχει τη δική της χαρακτηριστική μυρωδιά. Η φύση μεγαλειώδης και κατάνθιστη, χρωματίζει ό,τι αγγίζει, μια τεράστια αντίθεση με τις συνθήκες ζωής και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων (...)»
«(...) Ο ρυθμός που οι άνθρωποι ζουν την κάθε μέρα και το κάθε της λεπτό, είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τον κύκλο της ημέρας, με τον ήλιο να σηματοδοτεί το πέρασμα του χρόνου. Η αίσθηση που έχουν για τον χρόνο είναι πολύ σχετική – δεν τους βρίσκεις ποτέ βιαστικούς (...)»
«(...) Τις μέρες του μήνα που το φεγγάρι ρίχνει το φως του στο αφρικανικό τοπίο, το χωριό κρατιέται ζωντανό μέχρι αργά το βράδυ. Οι γυναίκες και τα παιδιά του χωριού μαζεύονται για να τραγουδήσουν και να χορέψουν με το δικό τους ιδιαίτερο πνεύμα κάτω από το σεληνόφως. Ο λαός αυτός ζει με τη μουσική και τον χορό, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, από την ώρα που θα ανοίξει τα μάτια του και μέχρι να τα κλείσει, όπου κι αν βρίσκεται, χωρίς να χρειάζεται λόγο ή συγκεκριμένο τόπο για να εκφραστεί με το σώμα του, το πιο οικείο ίσως μέσο έκφρασής του (...)»
«(...) Η γλώσσα τους, τα Chichewa, είναι μια γλώσσα ζωντανή που μοιάζει να ξεπήδηξε ενστικτωδώς μέσα από την αρχέγονη φύση τους. Τσέουα, Τουμπούκου, Γιάο, Τόνγκα και Νγκόνι είναι οι κύριες φυλές που απαρτίζουν τη νυν Δημοκρατία του Μαλάουι, το σύγχρονο όνομα της άλλοτε Νυασαλάνδης μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, το 1964, από το πρώην βρετανικό προτεκτοράτο. Ο Χριστιανισμός που ήρθε με την έλευση των πρώτων καθολικών ιεραποστόλων τον 19ο αιώνα, αποτελεί την επίσημη θρησκεία της χώρας που πολύ ευλαβικά έχει ασπαστεί ο λαός της, κάτι που όμως δεν αναιρεί την παράλληλη πίστη του σε ξόρκια, δεισιδαιμονίες και παραδοσιακές θεραπείες του σώματος και του νου με τη χρήση μαγείας (...)»
«(..) Το 2005, το Μαλάουι ήρθε αντιμέτωπο με μια σφοδρή κρίση πείνας με πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους από τα συνολικά 13 εκατ. του πληθυσμού της χώρας να υποσιτίζονται. Το 14% του πληθυσμού είναι μολυσμένο με τον ιό του AIDS ενώ οι άνθρωποι ακόμη πεθαίνουν από θεραπεύσιμες ασθένειες όπως η ελονοσία. Ο προσδόκιμος χρόνος ζωής είναι μόλις τα 42 χρόνια (...)»
«(...) Μια χώρα γεμάτη αντιθέσεις, το Μαλάουι αιφνιδιάζει και σοκάρει με έναν τρόπο που δε θα περίμενε κανείς. Κι αυτό γιατί, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι άνθρωποι αυτοί δεν παύουν να χαμογελούν. Ένας λαός πιο κοντά στα ένστικτα και την εσωτερική του φωνή, που διατηρεί μια κοντινή σχέση με τη φύση και τον εαυτό του. Μια γωνιά του πλανήτη που σκορπάει χαμόγελα, απλώνει το χέρι της, σε ρωτάει αν είσαι χαρούμενος, όταν εσύ δεν τολμάς να σηκώσεις το βλέμμα σου. Όμορφη φύση, όμορφοι άνθρωποι. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλούν το Μαλάουι "The warm heart of Africa" - "Η ζεστή καρδιά της Αφρικής"».
Ετικέτες Φωτογραφία
1 σχόλια:
αυριο θα το διαβάσω, μπορεί και μεθαύριο, καθόσον έχει πλακώσει πολύ δουλειά.
Σου έστειλα μέϊλ
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα