Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009

ΖΕΥΓΑΡΙΑ...

"Ζευγάρια" τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται σε νεοκλασικό της οδού Εδέσσης 6 (Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, έως και 12.04.2009, ώρες λειτουργίας 10:00-20:00). «Δύο είναι καλύτερα από έναν. Η φωτογραφία έχει συχνά ερωτοτροπήσει με την απεικόνιση του ζευγαριού. Το ζευγάρι, ως υποσύστημα της οικογένειας, έχει τη δική του ζωή και δυναμική, με κύριο ίσως στοιχείο αυτό της στενής σχέσης, της ιδιαίτερης οικειότητας. Τα ζευγάρια, είτε εφήμερα, είτε σε βάθος χρόνου, έχουν στην ουσία να αναμετρηθούν με το άγχος του "μαζί", τη λαχτάρα αλλά και τον φόβο της σαρκικής και συναισθηματικής επαφής, την πρόκληση της επαναδιαπραγμάτευσης ορίων και συνόρων. Το ζευγάρι αποτελεί ίσως έναν χώρο όπου δύο (τουλάχιστον) άνθρωποι καλούνται να εξερευνήσουν και να χαρτογραφήσουν, χαράζοντας περιοχές κοινών επιθυμιών και σύνορα ξεχωριστής ατομικότητας (...)».

«(...) Η σύγχρονη φωτογραφία έχει προ πολλού ξεπεράσει, σε επίπεδο αναπαράστασης τουλάχιστον, το στερεότυπο της ευτυχισμένης και απροβλημάτιστης οικογένειας, του ανέμελου στιγμιότυπου του οικογενειακού άλμπουμ. Έχει τολμήσει να διεισδύσει στο πεδίο των οικογενειακών συγκρούσεων, στα "άδυτα" του προσωπικού χώρου, καθιστώντας το ιδιωτικό δημόσιο. Το ζευγάρι χάνει την ιδιωτικότητά του και παρουσιάζεται στο βλέμμα του θεατή αποκαλύπτοντας πτυχές της ζωής του, μέσα από μια φωτογραφική καταγραφή αυτής ακριβώς της αμφιθυμικής στάσης των συντρόφων απέναντι στην πρόκληση της οικειότητας. Στη φωτογραφική διαδρομή του ο φακός έχει ακολουθήσει τις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις, προβάλλοντας μη συμβατικές μορφές σχέσεων ή ανατρέποντας συμβατικές κοινωνικές αναπαραστάσεις για τη ζωή του ζευγαριού (...)».

«(...) Σε αυτήν την έκθεση, 16 φωτογράφοι της ομάδας Stereosis fwd επιχειρούν να δώσουν το δικό τους στίγμα και τη δική τους ματιά πάνω στη ζωή των ζευγαριών ακολουθώντας ίσως διαφορετικές προσεγγίσεις, εστιάζοντας σε διαφορετικές εκφάνσεις της δυναμικής του ζευγαριού, με κοινό πάντως γνώμονα την πίστη στη δύναμη του φωτογραφικού μέσου να μεταμορφώνει αυτό που αγγίζει».

Φωτογραφίες της Χρυσής Πατρώνα:

Στον ίδιο χώρο, υπάρχουν επίσης:

"Good Morning", της Δάφνης Κουμαντσιώτη.
Οι δεσμώτες της καθημερινότητας ή η καθημερινότητα ως δεσμοφύλακας;

Μόνιμη τοιχογραφία του Κώστα Γιάτσου

Ετικέτες

1 σχόλια:

Ο χρήστης OpenID misstati είπε...

Σε ευχαριστουμε
παρα πολυ για την παρουσιαση

καλη σου μερα
τανια Κ.

or else misstati

Τετάρτη, Απριλίου 08, 2009 12:06:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα