Τρίτη 19 Ιουνίου 2007

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

Τι θέλουμε και σκαλίζουμε το παρελθόν και δεν κοιτάζουμε μπροστά; λένε κάποιοι. Αρκούντως "εκσυγχρονιστικό" το προαναφερθέν επιχείρημα, αλλά: για να κατανοήσουμε το παρόν και το μέλλον είναι απαραίτητο να βρούμε τις ρίζες τους στο παρελθόν. Η μη αναδίφηση του παρελθόντος εξυπηρετεί και βολεύει όσους (δηλαδή, τους ήδη κυρίαρχους) θέλουν να πείσουν τους υπόλοιπους (ήτοι, τους κυριαρχούμενους) πως ό,τι (πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής φύσεως) υπάρχει και συμβαίνει γύρω μας, είναι αυτοφυές και ορίζεται από αξεπέραστους και αναπόδραστους φυσικούς (ή, θεϊκούς) νόμους. Με τον τρόπο αυτό, εγκαθιδρύονται τα πάσης φύσεως "νεοταξικά" κατασκευάσματα (η ύπαρξη αυτού που αποκαλείται "Νέα Τάξη" δεν είναι κάτι καινοφανές, έχει εντοπιστεί πολλές φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας).



Σήμερα θα ασχοληθούμε με κάποιον "κύριο" ονόματι George Kennan. Μακαρίτης από τον Μάρτιο του 2005 (σε ηλικία 101 ετών - έχουμε ξαναμιλήσει για τη μακροημέρευση των καθαρμάτων), άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του από το τέλος ακόμη της δεκαετίας του 1940. Ο λεβέντης μας, λοιπόν (καταχωρημένος στην επίσημη Ιστορία ως πολιτικός σύμβουλος, διπλωμάτης, πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός), θεωρείται ο "πνευματικός πατέρας του Ψυχρού Πολέμου" κι εμπνευστής του όρου "containment" ("ανάσχεση" της Σοβιετικής Ένωσης) που για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο άρθρο του "TheSources of the Soviet Conduct" τον Ιούλιο του 1947. Εκεί, υπογράφοντας ως "χ", διατύπωνε την άποψη πως «το σοβιετικό καθεστώς είναι από τη φύση του επεκτατικό και, γι’ αυτό, η επιρροή του πρέπει να ανασχεθεί σε περιοχές στρατηγικής σημασίας για τις Η.Π.Α.». Γενικά, τα κείμενά του αποτέλεσαν τη "Βίβλο" του ψυχρού πολέμου και τη βάση για το "Δόγμα Truman" και το "Σχέδιο Marshall". Θα μπορούσε να πει κάποιος πως ούτε η άλλη πλευρά (σταλινική Σοβιετική Ένωση) διεκδικεί φωτοστέφανο και πως όλα αυτά ελάμβαναν χώρα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού του δύο υπερδυνάμεων. Όμως, το "ζουμί" της υπόθεσης είναι ένα "άκρως απόρρητο" έγγραφο του State Department (το PPS, Φεβρουάριος 1948) το οποίο συνέταξε ο "άνθρωπός μας" και, όπως όλα δείχνουν, το περιεχόμενό του εφαρμόζεται κατά γράμμα έως και σήμερα. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Κατέχουμε περίπου το 50% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ είμαστε μόνο το 6,3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Έτσι, είναι αναπόφευκτο να είμαστε αντικείμενο φθόνου και αντιπάθειας. Το πραγματικό μας έργο στην ερχόμενη περίοδο είναι να δημιουργήσουμε έναν τύπο σχέσεων που θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε αυτήν την ανισότητα (…) Δεν πρέπει να αυταπαθώμεθα πως μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια του αλτρουισμού και της φιλανθρωπίας (…) Θα πρέπει να πάψουμε να μιλάμε για ασαφείς και μη ρεαλιστικούς στόχους όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και ο εκδημοκρατισμός (…)». Η "φιλοσοφία" του Kennan και της ομάδας του στηριζόταν στον σχεδιασμό της "Grand Area" η οποία θα περιελάμβανε την Άπω Ανατολή (τμήμα της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας), τη Δυτική και Νότια Ευρώπη, καθώς και τη Μέση Ανατολή. Η άποψή τους ήταν πως η "Grand Area" ήταν «στρατηγικώς απαραίτητη για τον έλεγχο ολόκληρου του κόσμου» και, γι’ αυτό, έπρεπε «να υποταχθεί στις ανάγκες της οικονομίας των Η.Π.Α.» - όπου Η.Π.Α. δε νοείται η χώρα στο σύνολό της, αλλά μόνο η κυρίαρχη ελίτ που θα ενισχύσει τη θέση της. Βέβαια, γνωρίζουμε πολύ καλά πως όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν - και με το παραπάνω. Επί δεκαετίες η C.I.A. και οι έμμισθοι δολοφόνοι της "αλώνιζαν" ανά την υφήλιο στήνοντας το ένα πραξικόπημα μετά το άλλο. Πολλοί λαοί ανέχθηκαν επί σειρά ετών τυραννικά καθεστώτα που δρούσαν ως τοποτηρητές και συνέβαλαν στην υποτελή αγκίστρωση των χωρών αυτών στο άρμα της αναδυόμενης μονοκρατορικής υπερδύναμης. Ιράν, Φιλιππίνες, Ελλάδα, Τουρκία, σχεδόν ολόκληρη η Λατινική Αμερική, είναι λίγες μόνο από τις περιπτώσεις αυτές.

Το πλέον θλιβερό στην υπόθεση αυτή είναι πως ο Kennan πέτυχε αυτό που ήθελε, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά άφησε και παρακαταθήκη: όλοι οι επίγονοί του ακολουθούν τα σίγουρα βήματά του στο ασφαλές (;) μονοπάτι που χάραξε. Προ ετών, οι παγκόσμιοι εξουσιαστές ακολουθούσαν ωμή βία (συγκαλυμμένη ή φανερή) για να υποτάσσουν τους πληθυσμούς και να αναπαράγουν την κυριαρχία τους. Τα τελευταία χρόνια, έδειξαν πως έχουν αναπτύξει σε αξιοθαύμαστο βαθμό την προπαγάνδα και την πλύση εγκεφάλου - επιτυγχάνοντας εντυπωσιακότατα αποτελέσματα: η συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού (εγκλωβισμένη σε πλαστές ανάγκες και τρομοκρατημένη από την τεχνητή ανεργία) έχει υιοθετήσει το δόγμα "ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν" ως καθημερινή πρακτική, ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα (;), αξίες όπως αλληλεγγύη και ανιδιοτέλεια θεωρούνται ξεπερασμένες (και, μάλιστα, από εκείνους που δηλώνουν "χριστιανοί"), με λίγα λόγια κυριαρχεί ο κτηνώδης αμοραλισμός και ο θεσμοθετημένος κανιβαλισμός. Οι λίγοι που αντιστέκονται στις επικρατούσες πρακτικές, κηρύσσονται αποσυνάγωγοι και χαρακτηρίζονται αφελείς, κορόιδα, αιθεροβάμονες, χαζορομαντικοί, και άλλα πολλά… Ο θρίαμβος του "προφήτη"…


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα