Κυριακή 17 Ιουνίου 2007

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ...

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2007, ώρα 9η πρωινή, στο Πρώτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (κτίριο 9 της πρώην σχολής Ευελπίδων), εκδικάζεται η υπόθεση του blogger Αντώνη Τσιπρόπουλου (www.blogme.gr). Στις 26 Οκτωβρίου 2006, συνελήφθη από κυβερνομπάτσους με την κατηγορία της δυσφήμισης του επαγγελματία πατριδοκάπηλου και τηλεπωλητή βιβλίων, Δημοσθένη Λιακόπουλου. Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Τσιπρόπουλος κατηγορείται επειδή στον δικτυακό χώρο που διατηρούσε υπήρχε ένας συλλέκτης τίτλων και links από διάφορα blogs (RSS) μέσω του οποίου προβλήθηκε απόσπασμα από το επίμαχο άρθρο που φαίνεται να ενόχλησε τον μηνυτή. Το επίμαχο σατιρικό κείμενο που ενόχλησε τον ξερόλα (πρώην νατοϊκό πράκτορα - τώρα, από πού μισθοδοτείται;) κι επαγγελματία Έλληνα Λιακόπουλο, δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.funel.blogspot.com και συντάκτης του δεν υπήρξε ο Τσιπρόπουλος (ο οποίος, ενδεχομένως, αγνοούσε το περιεχόμενό του) - απλώς το καταχώρησε. Ας δούμε πώς περιγράφει ο ίδιος την περιπέτειά του: «Δίχως καμιά προηγούμενη ειδοποίηση από τον μηνυτή (για λόγους διευθέτησης της υπόθεσης, εξηγήσεων τεχνικών η μή), έλαβε χώρα στην έδρα μου, αιφνιδιαστική επίσκεψη από αστυνομικούς της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, εν παρουσία εισαγγελέα. Όντας υπεύθυνος διαχείρισης του Blogme, και μη έχοντας κάτι να φοβηθώ, ή να αποκρύψω, υπήρχαν δημοσιευμένα τα πλήρη στοιχεία μου- όπως και θα υπάρχουν μετά την επανέναρξη του site. Αφού έγινε σχετική έρευνα, προανάκριση και κατάσχεση του σκληρού δίσκου, ακολούθησε σύλληψη. Υπό τη συνοδεία των αστυνομικών οργάνων, οδηγήθηκα τέλος, στην Γενική Ασφάλεια Αθηνών (Γ.Α.Δ.Α.) Ακολουθώντας τις διαδικασίες του αυτοφώρου (αποτυπώματα , σχετική απολογία, κλπ), προωθήθηκα για την διανυκτέρευση στα κρατητήρια. Την επόμενη ημέρα, και έπειτα από την διαδικασία της φωτογράφησης, φορώντας χειροπέδες, όπως προβλέπει η διαδικασία, οδηγήθηκα στην εισαγγελία (Ευελπιδων), οπού διατάχτηκε περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης». Αυτά συνέβησαν την ημέρα εκείνη, όχι στην Κίνα ή στην Αίγυπτο, στην "εκσυγχρονισμένη" Ελλάδα του 21ου αιώνα...
Σκίτσο του Miel Prudencio Ma (ή, Deng Coy Miel από τη Σιγκαπούρη)

Ας δούμε τι αναφέρει η σχετική νομοθεσία:

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 5α, παρ.2) "Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19".

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 131 (Φ.Ε.Κ. Α´ 116 / 16.05.2003, Προσαρμογή στην Οδηγία 2000/31 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με ορισμένες νομικές πτυχές των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, ιδίως του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην εσωτερική αγορά).
4. Ευθύνη των μεσαζόντων παροχής υπηρεσιών.
Άρθρο 11 (Απλή μετάδοση)
1. Σε περίπτωση παροχής μιας υπηρεσίας της κοινωνίας της πληροφορίας συνισταμένης στη μετάδοση πληροφοριών που παρέχει ο αποδέκτης της υπηρεσίας σε ένα δίκτυο επικοινωνιών ή στην παροχή πρόσβασης στο δίκτυο επικοινωνιών, δεν υφίσταται ευθύνη του φορέα παροχής υπηρεσιών όσον αφορά τις μεταδιδόμενες πληροφορίες, υπό τους όρους ότι ο φορέας παροχής υπηρεσιών: α) δεν αποτελεί την αφετηρία της μετάδοσης των πληροφοριών, β) δεν επιλέγει τον αποδέκτη της μετάδοσης και γ) δεν επιλέγει και δεν τροποποιεί τις μεταδιδόμενες πληροφορίες. 2. Οι δραστηριότητες μετάδοσης και παροχής πρόσβασης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνουν την αυτόματη, ενδιάμεση και προσωρινή αποθήκευση των μεταδιδομένων πληροφοριών, στο βαθμό που η αποθήκευση εξυπηρετεί αποκλειστικά την πραγματοποίηση της μετάδοσης στο δίκτυο επικοινωνιών και η διάρκειά της δεν υπερβαίνει το χρόνο που είναι ευλόγως απαραίτητος για τη μετάδοση.
Για υπογραφές συμπαράστασης, λειτουργεί η ηλεκτρονική διεύθυνση www.develop4democracy.org/petition
Σκίτσο του Patrick Chappate, δημοσιευμένο στην εφημερίδα "International Herald Tribune" (5.XI.2005)

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα