Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ...

Η "Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας" θεωρείται από τους "ειδικούς αναλυτές" (πήξαμε στα εισαγωγικά, αλλά οι λέξεις έχουν χάσει προ πολλού τη σημασία τους) η ανερχόμενη παγκόσμια υπερδύναμη του τρέχοντος αιώνα. Καλπάζουσα οικονομική ανάπτυξη (για τους λίγους αδίστακτους αετονύχηδες), μαζική εγκατάσταση μονάδων παραγωγής εκ μέρους ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιχειρήσεων (πάμφθηνα εργατικά χέρια, γαρ), εκδίωξη εκατομμυρίων αγροτών από την πατρογονική τους γη (λόγω απαλλοτρίωσης εδαφών για κατασκευή φραγμάτων και άλλων φαραωνικών έργων) και αναγκαστική μετεγκατάστασή τους στις μεγαλουπόλεις όπου φυτοζωούν ως παρίες, εκατοντάδες θάνατοι εβδομαδιαίως σε χώρους εργασίας (κυρίως, εκρήξεις σε ορυχεία), βίαιος έλεγχος των γεννήσεων ("πολιτική του ενός παιδιού"), ανεξέλεγκτη και τεραστίων διαστάσεων διαφθορά των κομματικών μανδαρίνων, διαρκής καταστολή και λογοκρισία, ασφυκτικός έλεγχος των πάντων από τη μονοκομματική δικτατορία και, γενικά, μια εικόνα χαοτική και καθόλου αισιόδοξη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού που αποκαλείται "κινεζικό θαύμα". Όλα αυτά, ένα έτος πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο.

Μιας και μιλάμε για την εμποροπανήγυρη που ονομάζεται "Ολυμπιακοί Αγώνες", σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο "Κίνα: Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς - ένας χρόνος για την πραγματοποίηση των υποσχέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα", η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη έχει εξασφαλισμένο το ολόχρυσο μετάλλιο στην καταστολή και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα: α) είναι μακράν η πρώτη χώρα σε αριθμό εκτελέσεων, β) έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις χωρίς δίκη, ως μέρος της επιχείρησης "σκούπα" στο Πεκίνο ("υποχρεωτική αποκατάσταση ναρκομανών" και επέκταση της ποινής "αναμόρφωση μέσω της εργασίας", ακόμη και για πταίσματα προκειμένου να "καθαρίσει" το Πεκίνο εν όψει των Αγώνων, γ) έχουν εντατικοποιηθεί οι βιαιότητες σε βάρος ακτιβιστών που αναλαμβάνουν δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συχνότερα κατ' οίκον περιορισμό και στενή παρακολούθηση από την Αστυνομία, ενώ στόχο αποτελούν ακόμη και οι δικηγόροι που εργάζονται για τα θύματα των παραβιάσεων, δ) από τα κατασταλτικά μέτρα δεν έχουν ξεφύγει οι δημοσιογράφοι και τα Μ.Μ.Ε. (φυλακίσεις δημοσιογράφων και συγγραφέων, εξαναγκαστικές απολύσεις εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης, λογοκρισία στο Internet).

Στο τελευταίο σημείο θα κάνουμε μια στάση. Ένα έτος πριν τους Ολυμπιακούς του 2008 στο Πεκίνο, οι "Ανταποκριτές χωρίς Σύνορα" κινητοποιούνται σε διάφορες πόλεις του κόσμου (Παρίσι, Νέα Υόρκη, Πεκίνο, Μόντρεαλ) για να καταγγείλουν την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απουσία ελευθερίας έκφρασης στην Κίνα. Αν και το Internet είναι μια όαση σχετικής (πολύ σχετικής!!!) ελευθερίας μέσα στην έρημο της κρατικής λογοκρισίας και καταστολής, εντούτοις, μόνο κατά τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η οργάνωση καταμέτρησε 12 ιστοσελίδες που έκλεισαν ή μπλοκαρίστηκαν από τις Αρχές της Κίνας.

Την Τρίτη 7 Αυγούστου 2007, στο Παρίσι, σε μια από τις γέφυρες του Σηκουάνα, ακτιβιστές της οργάνωσης ξεδίπλωσαν ένα πανό έκτασης 100 τετραγωνικών μέτρων στο οποίο οι ολυμπιακοί κρίκοι σχημάτιζαν χειροπέδες, ενώ μοίρασαν και χιλιάδες σχετικά φυλλάδια. Στη γαλλική επικράτεια υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, 30.000 κάρτες που απεικονίζουν τις χειροπέδες.

Στο Πεκίνο, στις 6 Αυγούστου, τέσσερις εκπρόσωποι της οργάνωσης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου μπροστά στο κτίριο της επιτροπής που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς του 2008. «Δεν είναι δυνατόν να διοργανώνεται μια μεγάλη αθλητική γιορτή στη σκιά των κινεζικών φυλακών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των "Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα" Robert Mιnard. «Οι Αρχές έχουν απαγάγει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το επίσημο σύνθημα "Ένας κόσμος, ένα όνειρο" ηχεί κάθε φορά και πιο κενό. Το ζητούμενο δεν είναι να χαλάσουμε τη γιορτή, αλλά το αντίθετο. Όμως, το Πεκίνο δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις του σχετικά με τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι εξακολουθεί να αναφέρεται με κυνισμό στο ολυμπιακό πνεύμα». Ο πρόεδρος της οργάνωσης (ο Ισπανός Fernando Castelló) και η αντιπρόεδρος (η Αυστριακή Rubina Möhring), ζήτησαν από τον Jacques Rogge (πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής) να δράσει. «Ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. έχει στη διάθεσή του ένα έτος για να επιτύχει αυτό που ούτε καν έχει ζητήσει: την αποφυλάκιση των έγκλειστων δημοσιογράφων και χρηστών του διαδικτύου, την κατάργηση της λογοκρισίας στο Internet και την ελεύθερη κυκλοφορία των ξένων ανταποκριτών στην Κίνα», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης. «Οι κινεζικές αρχές μας καλόπιαναν όταν φτάσαμε στη χώρα, τον περασμένο Ιανουάριο. Μας έδωσαν υποσχέσεις τις οποίες ποτέ δεν τήρησαν». Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Vincent Brossel, υπεύθυνος του γραφείου της οργάνωσης στην Ασία. Στο τέλος της συνέντευξης, η αστυνομία διενήργησε ελέγχους και ανέκρινε αρκετούς ξένους δημοσιογράφους. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία ανέκρινε τους τέσσερις εκπροσώπους της οργάνωσης "Ανταποκριτές χωρίς Σύνορα" στο ξενοδοχείο τους στο Πεκίνο. Οι δυνάμεις της τάξης τους επιτηρούσαν τρεις ώρες πριν τους συνοδεύσουν στο αεροδρόμιο. Τα μέλη της οργάνωσης αρνήθηκαν να δεσμευτούν γραπτώς πως δε θα ξαναοργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην κινεζική πρωτεύουσα.

Στη Νέα Υόρκη, εκπρόσωποι της οργάνωσης για τη διάδοση της εκστρατείας "Πεκίνο 2008", διέσχισαν με μοτοποδήλατα τους δρόμους του Manhattan και μοίρασαν φυλλάδια, ενημερώνοντας τους περαστικούς σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών στην Κίνα.

Στο Montreal του Καναδά, στις 6 Αυγούστου, εκπρόσωποι της οργάνωσης "Ανταποκριτές χωρίς Σύνορα" μαζί με τη "Διεθνή Αμνηστία" έδωσαν συνέντευξη τύπου στον περίβολο του ολυμπιακού σταδίου όπου διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί του 1976, καταγγέλλοντας τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Κίνα. Το κείμενο της καταγγελίας κοινοποιήθηκε σε ημερήσιες εφημερίδες διαφόρων χωρών, όπως "Der Standard" (Αυστρία), "Le Soir" (Βέλγιο), "O Globo" (Βραζιλία), "National Post", "Toronto Star", "Vancouver Sun" (Καναδάς), "El Mundo" (Ισπανία), "Liberation" (Γαλλία), "The Independent" (Αγγλία), "La Repubblica" (Ιταλία).


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία "Πεκίνο 2008", στην ιστοσελίδα

  • REPORTEROS SIN FRONTERAS , σε τέσσερις γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, αραβικά, κινέζικα).

  • 2 σχόλια:

    Ο χρήστης Blogger ΠΡΕΖΑ TV είπε...

    Πολυ καλη η αναλυση του θεματος σου!!!
    Περνα και απο το blog μου να δεις και φωτογραφιες σχετικα με αυτα που γραφεις!!!!

    Σάββατο, Αυγούστου 11, 2007 12:19:00 π.μ.  
    Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

    Καλημέρα Alterapars, και πρέζα tv.
    Οντως, σήμερα αμφιβάλω αν υπάρχει άλλο πιο αλγινό πολίτευμα και κράτος από το κινέζικο.

    Αν ο ρώσικος κομμουνισμός ήταν λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος, ο κινέζικος ήταν σαρρωτικός.
    Φρίκη, και θάνατος.
    Να τα βλέπουν οι μαοϊκοί!!!
    Θυμάμαι τους ολονύκτιους καυγάδες στα φοιτητικά μου χρόνια περί Μάο και κόκκινα βιβλιαράκια και κόκκινα στρατιωτάκια.
    Ασε τον έκφυλλο τον Μάο......

    Σάββατο, Αυγούστου 11, 2007 12:43:00 μ.μ.  

    Δημοσίευση σχολίου

    Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

    << Αρχική σελίδα