Σάββατο 26 Απριλίου 2008

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

Την Κυριακή 6 Απριλίου 2008, η εφημερίδα "Ριζοσπάστης" έγραψε για μια σύγχρονη ιστορία εργατικής εκμετάλλευσης διεθνούς επιπέδου. Τρεις αμμοβολιστές από την Ξάνθη, οι Λεωνίδας Θεοχάρης, Νίκος Ασλαμαζίδης και Μπορίς Αθανασιάδης, εργάστηκαν επί έξι μήνες (ανασφάλιστοι) στα ναυπηγεία (από τα μεγαλύτερα της Γαλλίας) της πόλης Saint-Nazaire. Τους είχαν τάξει παχυλούς μισθούς, ασφάλιση και άριστη διαμονή... Όμως, οι τρεις στοιβάζονταν κάθε βράδυ σε μία άθλια πανσιόν, μαζί με άλλους εργαζόμενους. «Στους 6 μήνες πληρωθήκαμε 4 φορές από το αφεντικό, που μας έδινε άλλα από αυτά που συμφωνήσαμε», δηλώνει ο Λεωνίδας Θεοχάρης.

Στις 14 Μαρτίου ξεκίνησαν απεργία πείνας, απαιτώντας την αμοιβή των δεδουλευμένων τους. Η εκδήλωση της απελπισίας τους έλαβε τέλος 19 ημέρες μετά, αφού (μετά από γενική κατακραυγή) νορβηγική εταιρεία Aker Yards (η οποία διαχειρίζεται τα ναυπηγεία της Saint-Nazaire) τους κατέβαλε από 7.300 ευρώ (σε επιταγές) και το αεροπορικό εισιτήριο της επιστροφής.

Λεωνίδας Θεοχάρης, Νίκος Ασλαμαντζίδης, Μπορίς Αθανασιάδης


Οι τρεις Έλληνες αμμοβολιστές (καθισμένοι στα σκαλιά του γυμναστηρίου όπου διέμεναν) κρατούν τις επιταγές εξόφλησης των δεδουλευμένων τους


Τη νύχτα της Κυριακής 13 προς Δευτέρα 14 Απριλίου 2008, ο (35 ετών) Νίκος Ασλαμαντζίδης, εξαντλημένος και καταβεβλημένος από την πολυήμερη ασιτία, απεβίωσε στο σπίτι του σε χωριό κοντά στην Ξάνθη.

Η "ευελιξία" και η "απασχολισημότητα", καθώς και άλλες παρόμοιες έννοιες που υποστηρίζουν και προωθούν οι νταβατζήδες εξουσιαστές (θυμάστε τον Σημίτη;), βρίσκουν την κατάλληλη εφαρμογή στα χέρια των σύγχρονων δουλεμπόρων - κεφαλοκυνηγών (π.χ. ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας) που βρίσκουν πάμφθηνη εργατική δύναμη για μεγάλες εταιρείες. Ο Dickens (και πάλι) δικαιώνεται...

1 σχόλια:

Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος ήθελε να ζεί και να δουλεύει,και πέθανε.Τι να πεις;Αυτό είναι το χρήμα.

Δευτέρα, Απριλίου 28, 2008 1:04:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα