Κυριακή 16 Ιουλίου 2006

ROGER KEITH (SYD) BARRETT

ROGER KEITH (SYD) BARRETT - IN MEMORIAM
(6.I.1946 - 9.VII.2006)
Ο Syd Barrett υπήρξε "αναχωρητής", μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα που προτίμησε (εμμέσως, έστω) να απαρνηθεί το πολλά υποσχόμενο μέλλον με τους Pink Floyd, να ζήσει μακριά από όλους με τους δικούς του όρους στην περιφέρεια του Cambridge όπου είχε γεννηθεί.
Όπως δήλωσε στον Τύπο ο αδερφός του, ο Barrett πέθανε το βράδυ της Παρασκευής 9 Ιουλίου στο σπίτι της μητέρας του στο Cambridge, λόγω επιπλοκών που του δημιούργησε ο διαβήτης από τον οποίο υπέφερε χρόνια, Εκεί είχε καταφύγει τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια και, απομονωμένος σε ένα κελάρι, ζωγράφιζε πίνακες.
Το 1965, στα δεκαοκτώ του χρόνια, σχημάτίσε τους Pink Floyd μαζί με τους Roger Waters, Nick Mason, Rick Wright. Αποχώρησε στις 6 Απριλίου 1968. Ταλαντούχος κιθαρίστας και πρωτοπόρος της βρετανικής ψυχεδελικής σκηνής, ο Barrett ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τα δύο πρώτα άλμπουμ της μπάντας, το "The piper in the gates of dawn" ("Ο αυλητής στις πύλες της αυγής" - κυκλοφόρησε στις 5 Αυγούστου 1967) και το "Α saucerful of secrets" ("Ένα πιατάκι γεμάτο μυστικά" - κυκλοφόρησε στις 29 Ιουνίου 1968). Έπαιζε κιθάρα γδέρνοντας με έναν αναπτήρα Zippo τις χορδές για να δημιουργήσει αυτό τον μυστηριώδη ήχο, χαρακτηριστικό της μπάντας, και έγραφε τους αλλόκοτους και παραισθησιογόνους (λόγω και L.S.D) στίχους.
Στην περιοδεία των Pink Floyd στις Η.Π.Α. (Οκτώβριος 1967) στεκόταν ακίνητος στη σκηνή, δείχνοντας ανίκανος να παίξει κιθάρα, χαμένος σε έναν δικό του κόσμο. Έτσι, ο Roger Waters, όπως είχε πει ο ίδιος ο Barrett, τον κατηγόρησε ότι είναι σχιζοφρενής και τον έδιωξε αντικαθιστώντας τον με τον David Gilmour. Από εκεί άρχισε η πτώση ενός δημιουργικού μουσικού. Ενώ οι Pink Floyd γίνονταν αστέρες της ροκ σκηνής, ο Barrett κατάφερε με δυσκολία να ολοκληρώσει δύο προσωπικά άλμπουμ: τα "Barett" (αρχές 1970) και "The madcap laughs" (Οκτώβριος 1970), γεμάτα χαμηλόφωνα, μελαγχολικά, ακουστικά τραγούδια. Παράλληλα, η παλιά του μπάντα έγραψε γι' αυτόν τον ύμνο "Shine on you crazy diamond" και ο χαρακτήρας στο άλμπουμ "The wall", ο μουσικός που βυθίζεται στην τρέλα, είναι εμπνευσμένος από τον Barrett.
(…) Come on you boy child, you winner and loser, come on you miner for truth and delusion, and shine!
Ας στοιχειώνει, λοιπόν, τη μνήμη και τη συνείδησή μας ο άρτι αποχωρήσας αλαφροΐσκιωτος και δυσπροσάρμοστος μουσικός, ένας ουσιώδης συνθέτης από τους πλέον καινοτόμους και πειραματιστές του περασμένου αιώνα…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα