Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2006

ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ

Σκίτσο του Ιρανού Bozorgmehr Hosseinpour
Αντιγράφουμε από την "Καθημερινή" (Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2006, ρεπορτάζ του Γεωργίου Μαλούχου): «Στο ασύλληπτο ποσό των 1.118 δισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασαν για το 2005 οι κάθε είδους, συμβατικές και μη, παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, ενώ αυξητικές παρουσιάζονται οι τάσεις για το 2006, σύμφωνα με στοιχεία του εγκυρότερου ινστιτούτου στον κόσμο, του Eρευνητικού Iνστιτούτου της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Eιρήνη (SIPRI). Aυτά τα 1.118 δισ. δολάρια αντιπροσωπεύουν το 2,5% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος και περίπου 173 δολάρια κατά κεφαλήν δαπάνη για ολόκληρο τον πλανήτη. (...) Eπίσης, οι ερευνητές του SIPRI υπολόγισαν ότι το 2005 υπήρξε αύξηση της τάξεως του 3,4% σε σχέση με το 2004 σε πραγματικές τιμές, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στο σύνολο της δεκαετίας 1996-2005 ήταν 34%! Tο 80% αυτής της αύξησης έρχεται από τις HΠA, χώρα που καθορίζει τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς. Σύμφωνα με το SIPRI, oι HΠA κρατούν στα χέρια τους το 48%, πρακτικά το μισό των ετήσιων παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, ενώ τις ακολουθούν, με πάρα πολύ μεγάλη απόσταση που μόλις αγγίζει το 10% της αμερικανικής πίτας, το Hνωμένο Bασίλειο, η Γαλλία, η Iαπωνία και η Kίνα, με περίπου 5% η κάθε μία από αυτές τις χώρες. (...) Aπό τις 100 μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής στρατιωτικού υλικού στον κόσμο, το 63% ανήκει σε αμερικανικές εταιρείες. Όμως, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στρατιωτικού υλικού δεν είναι οι HΠA αλλά η Pωσία, που κατέχει το 31% της παγκόσμιας αγοράς των συμβατικών όπλων, με τις HΠA να ακολουθούν με το 30%, τη Γαλλία με το 9%, τη Γερμανία με το 6% και το Hνωμένο Bασίλειο με το 4% - συνολικά, η Eυρωπαϊκή Eνωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας, με τα 25 κράτη- μέλη της να κατέχουν όλα μαζί το 25%». Ως βασικοί λόγοι της αύξησης των ποσών που διατίθενται για εξοπλισμούς προβάλλονται "ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" (της ισλαμικής, εννοείται) και "η προστασία ενεργειακών στόχων" (π.χ. αγωγοί φυσικού αερίου)
Επίσης, στο "Ποντίκι" (φύλλο της 28ης Σεπτεμβρίου 2006), σε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι 100 έλληνες ατζέντηδες όπλων», διαβάζουμε πως «από 3 έως 7 Οκτωβρίου 2006, στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, διοργανώνεται η 14η Defendory, το μεγάλο οπλικό παζάρι στο οποίο θα...εκτεθούν οι πενήντα μεγαλύτερες εταιρείες μεσιτείας όπλων και οι εκατό κυριότεροι ατζέντηδες του χώρου», για να μοιραστούν «το "ατελείωτο πακέτο των 26,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι η πίτα του νέου δεκαετούς εξοπλιστικού προγράμματος».
Είναι γνωστό τοις πάσι πως η παγκόσμια βιομηχανία οπλικών συστημάτων επιτυγχάνει "τρελούς" τζίρους και ακόμη πιο "παλαβά" κέρδη, επιτρέποντας έτσι στους εμπόρους αυτούς να ζουν μέσα σε ασύλληπτη και προκλητική χλιδή και να γλεντοκοπούν επάνω στα φρεσκοσκαμμένα μνήματα των θυμάτων τους. Ο Μαμωνάς θριαμβεύει παντού και πάντα. Η αλληλοεξόντωση θεωρείται καθήκον κι επικερδής ενασχόληση (μόνο για τους έμμεσα συμμετέχοντες) και, φυσικά, πρόκειται για επενδύσεις που προσφέρουν πολλές και σίγουρες θέσεις εργασίας. Οι δε εμπορευόμενοι, θεωρούνται επιτυχημένοι επιχειρηματίες και διαβιούν ως αξιοσέβαστα μέλη μιας άμεμπτης κοινωνίας. Όπως λένε και οι "καλοί χριστιανοί", ο Θεός να έχει καλά όλον τον κόσμο!!!

Σκίτσο του Ιρανού Mohammad Amin Aghaey

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα