Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2006

ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ

"Κάρβουνο 1.500 ζώα" τιτλοφορείται ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας" (25 Οκτωβρίου 2006). Τα θύματα, που περίμεναν να "υιοθετηθούν", απανθρακώθηκαν μετά από πυρκαγιά σε pet-shop έξω από την Αθήνα.
Έμβια όντα αιχμάλωτα και διαθέσιμα προς πώληση. "Κατώτερες μορφές ζωής" που δεν έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και ανήκουν στους κυρίαρχους του σύμπαντος, οι οποίοι δικαιούνται να αποφασίζουν με απόλυτο τρόπο για τη μοίρα και τη ζωή οποιασδήποτε οντότητας. Οι άνθρωποι αρέσκονται να αυτοπροσδιορίζονται ως έλλογοι, μοναδικοί, ασύγκριτοι και ιδιαιτέρως νοήμονες. Ως εκ τούτου, ανάγουν τα πεπραγμένα τους σε αναγκαίες ιερότητες και ανακηρύσσουν τα δημιουργήματά τους απαράμιλλα αριστουργήματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα ανθρώπινα όντα χαρακτηρίζονται από εγκέφαλο ο οποίος, προφανώς, δεν απαντάται στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Είναι, επίσης, αναμφισβήτητο πως τα ανθρώπινα (τεχνητά) επιτεύγματα ξεχωρίζουν - κυρίως από την αγωνιώδη τους προσπάθεια να κυριαρχήσουν στη φύση. Όμως, ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται και από κάποια στοιχεία που δε δικαιολογεί η επικαλούμενη φυσική και πνευματική του ανωτερότητα. Είναι, ίσως, το μόνο ον που σκλαβώνει, εκμεταλλεύεται, εμπορεύεται και συμπεριφέρεται με τρόπο σκαιό τόσο τους ομοίους του όσο και άλλα πλάσματα. Και όλα αυτά, όχι για να επιβιώσει (άλλωστε ο βασικός νόμος της φύσης είναι το "ο θάνατός σου η ζωή μου" κατά πως επέβαλε ο πανάγαθος και πάνσοφος θεούλης) αλλά για να ικανοποιήσει ποταπά και ταπεινά ένστικτα (π.χ. απληστία) ή για να καλύψει διάφορες ανασφάλειες. Καταστρέφει με γοργούς ρυθμούς το φυσικό περιβάλλον ("ροκανίζοντάς" το αλόγιστα ή κατακλύζοντάς το με στερεά, ρευστά ή αέρια απορρίμματα), και συντηρεί έναν ακατάπαυστο ενδοφυλετικό πόλεμο (είτε με την διακρατική έννοια, είτε με την κοινωνική). Κάποιοι ενοχλούνται από την παρουσία των αδέσποτων στις πόλεις και από τα κόπρανα που αφήνουν στους δρόμους, διότι τους χαλούν την αισθητική. Όλοι αυτοί είναι ευχαριστημένοι από το (κατά τ’ άλλα) θέαμα που παρουσιάζουν οι πόλεις στις οποίες κατοικούν, καθώς και οι διαπροσωπικές σχέσεις που βιώνουν καθημερινά; Άλλωστε, τα κόπρανα είναι τα μόνα σκουπίδια που αφήνουν τα πάσης φύσεως και μορφής τετράποδα - κι αυτά είναι ιδιαίτερα βραχύβια. Οι άνθρωποι, όμως, μέχρι και στο αχανές διάστημα έχουν θέσει σε αέναη τροχιά τα αχρείαστα του "πολιτισμού" τους. Εν τέλει, ποιος χρήζει άμεσης στείρωσης; Άραγε, σύμφωνα με τις ανάγκες του οικοσυστήματος, ποιος έχει πραγματικό λόγο ύπαρξης: η κυρία με το φανταχτερό γουναρικό και τα κοσμήματα (τυχαίο παράδειγμα) ή ο πιγκουΐνος των Πόλων; Ρητορικό το ερώτημα;

Σκίτσο του "EL ROTO" δημοσιευμένο στην ισπανική εφημερίδα "EL PAÍS" (24.VII.2006): «Γιατί εμβολιάζετε τους σκύλους, αφού εσείς οι άνθρωποι μεταδίδετε το μίσος και τη λύσσα;»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα