Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

PIERRE ASSOULINE

Σάββατο 31 Μαΐου 2008, στα πλαίσια της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, φιλοξενείται ο Γαλλομαροκινός συγγραφέας Pierre Assouline. Ο Assouline παρουσίασε το blog του ("στεγάζεται" στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "Le Monde") που τιτλοφορείται "La République des livres" ("Η Δημοκρατία των βιβλίων") και τις απόψεις του (περί πολιτικής, δημοσιογραφίας, κ.ά.). Το blog του υφίσταται εδώ και 4 χρόνια και, μέχρι την ώρα που μας το παρουσίασε, περιελάμβανε 1.381 άρθρα (ταξινομημένα σε 22 κατηγορίες) και περίπου 135.000 σχόλια.

Ο Assouline δήλωσε πως «αυτή είναι η εξέλιξη και το μέλλον της δημοσιογραφίας» και πως «το χαρτί δεν έχει μέλλον». Πάντως, δεν θεωρεί το Internet "εργαλείο" για τη σύγχρονη Δημοκρατία, ούτε και πιστεύει στην αποκαλούμενη "συμμετοχική Δημοκρατία", παρά μόνο στην αρχαιοελληνική. Γι’ αυτό και «δεν είμαι υπέρμαχος πρωτοβουλιών όπως η Wikipedia, ούτε μ’ ενδιαφέρουν τα ερασιτεχνικά blogs». Κατά την άποψή του, «το Internet και τα blogs είναι ο μοναδικός τρόπος αποφυγής της λογοκρισίας, κυρίως σε καθεστώτα όπως η Κίνα ή το Ιράν». Η γνώμη του είναι αρνητική τόσο για τον Sarkozy όσο και για τη γαλλική Αριστερά. Ενδιαφέρεται για τις προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. και τάσσεται υπέρ του ObamaΗ Hillary είναι δημόσιος κίνδυνος, ο McCain είναι η Αμερική του χθες και ο Barack Obama είναι η Αμερική του αύριο – επιτέλους και κάποιος μορφωμένος για την προεδρία»).

Ο Pierre Assouline αρθρογραφεί στα ένθετα για το βιβλίο στις γαλλικές εφημερίδες "Le Monde" και "Nouvel Observateur". Είναι ο συγγραφέας του μυθιστορήματος "Ξενοδοχείο Lutetia" (εκδόσεις "Πόλις").

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα