Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Enric Duran και συντροφία...

Είναι Καταλανός, ονομάζεται Enric Duran i Giralt και είναι γνωστός με την προσωνυμία «Ρομπέν των τραπεζών». Ακτιβιστής, μέλος της συλλογικότητας "Temps de re-voltes" («Η εποχή των ταραχών») και "Infoespai" («Πεδίο πληροφόρησης»). Στις 17.09.2008, δημοσιεύθηκε η είδηση πως, στα πλαίσια πολιτικής δράσης, υπεξαίρεσε 492.000 ευρώ από 39 τράπεζες (μέσω 68 δανείων), με σκοπό να καταγγείλει το «αδηφάγο καπιταλιστικό σύστημα...» και να χρηματοδοτήσει διάφορα κοινωνικά αντικαπιταλιστικά συστήματα. «Λήστεψα αυτούς που μας ληστεύουν, για να τους καταγγείλω και να συμβάλω στην οικοδόμηση εναλλακτικών κοινωνιών, και δε σκοπεύω να τα επιστρέψω......», δήλωσε μεταξύ άλλων. Με τα χρήματα της απαλλοτρίωσης προχώρησε στην έκδοση δύο δωρεάν εφημερίδων: την "Crisi", με 200.000 αντίτυπα τα οποία διανέμουν εθελοντές σε ολόκληρη την επικράτεια της Καταλονίας, έντυπο στο οποίο θίγονται ζητήματα τα οποία αποσιωπούνται από τα καθεστωτικά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης (όπως η δημιουργία αεριτζήδικου χρήματος από τα χρέη, οι στενοί δεσμοί μεταξύ των μεγαλοτραπεζιτών και των κέντρων πολιτικής εξουσίας, κ.ά.) και την Podemos! (vivir sin capitalismo)" («Μπορούμε! να ζήσουμε χωρίς καπιταλισμό»), σε 350.000 φύλλα που διανέμονται από εθελοντές σε ολόκληρη την Ισπανία, έκδοση στην οποία προτείνονται εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επιφέρει το καπιταλιστικό σύστημα. Παράλληλα, διατηρεί και την προσωπική του ιστοσελίδα στην καταλανική γλώσσα. Η ιδεολογία του Duran έχει τις ρίζες της στην πολιτική ανυπακοή (όπως την πρωτοδιατύπωσε ο Henry David Thoreau) και στις ένοπλες απαλλοτριώσεις τραπεζών (σύμφωνα με την ιερή παρακαταθήκη των Buenaventura Durruti, Francesc Sabaté Llopart, Salvador Puig Antich, και άλλων). Ο καρπός της σύζευξης αυτών των δύο στοιχείων ονομάστηκε «αλληλέγγυα υπεξαίρεση» (estafa solidaria) ή «οικονομική εξέγερση» (insumisión financiera), αλλά χωρίς τη χρήση βίας.



Αμηχανία και μούδιασμα ήταν οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση της δράσης του Duran. Κάποιες τράπεζες δήλωσαν πως τα ποσά ήταν μικρά και ασήμαντα, άλλες περίμεναν από την Εισαγγελία της Καταλονίας να ενεργήσει τα δέοντα και η Εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα ξεκινούσε τις διαδικασίες μόνο αν υπήρχαν καταγγελίες. Η πρώτη καταγγελία προήλθε από την αλυσίδα "Carrefour", γεγονός που οδήγησε τους συνεργάτες του Duran να καλέσουν σε μαζικό μποϊκοτάζ της εν λόγω εταιρείας. 

Έναν μήνα μετά, στις 17.10.2008, ωθούμενος από τη μη ύπαρξη δίωξης εναντίον του, ο Duran εξέδωσε μια ανακοίνωση με τίτλο «Αφού αποδείχθηκε ποιοι είναι αυτοί που κλέβουν, σύντομα θα επανέλθω στη δημόσια δράση», στην οποία αναρωτιόταν μήπως οι εμπλεκόμενοι οργανισμοί ήθελαν να «κουκουλώσουν» την υπόθεση ώστε να ξεχαστεί, και κατακεραύνωνε τη χρηματοδότηση (με δημόσιο χρήμα) του τραπεζικού τομέα από τις Η.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Ένωση: «[...] αποδείχθηκε πως πολιτικοί και τραπεζίτες προχωρούν χέρι-χέρι, για να σφετεριστούν τον δημόσιο πλούτο. Πολιτικοί και τραπεζίτες αλληλοχρηματοδοτούνται [...]», έγραφε μεταξύ άλλων. Την ίδια μέρα, δημοσιεύθηκε πως 18 τράπεζες τον κατήγγειλαν για οφειλές, ενώ κάποιες άλλες τον είχαν ήδη ενημερώσει γραπτώς για χαριστική ρύθμιση των χρεών του και για την καταχώριση του ονόματός του στο αρχείο κακοπληρωτών που διατηρεί η Εθνική Ένωση Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (Asociación Nacional de Establecimientos Financieros de CréditoAS.N.E.F.). 

Ο Duran συνελήφθη στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στις 17.03.2009, από την καταλανική αστυνομία, την ίδια ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησε η νέα εφημερίδα "¡Podemos! vivir sin capitalismo". Δύο ημέρες μετά, δικαστήριο της Βαρκελώνης τον προφυλάκισε χωρίς δυνατότητα καταβολής εγγύησης. Σήμερα, βρίσκεται εκτός φυλακής και συνεχίζει απτόητος την αντικαπιταλιστική προπαγάνδα. Τελευταίο του πόνημα, το διαδικτυακό μανιφέστο "¡Queremos vivir sin capitalismo!" («Θέλουμε να ζήσουμε χωρίς καπιταλισμό!). Επίσης, εξηγεί με σαφήνεια την κατάσταση, σε video του Δεκεβρίου 2008.
Υ.Γ.1: Patrizia Keezer, διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας "Citizens Bank" στην πόλη Manchester (100 χιλιόμετρα από το Detroit, στο Michigan των Η.Π.Α.), καταδικάστηκε (στα 53 της χρόνια) σε φυλάκιση ενός έτους, για υπεξαίρεση 340.000 δολαρίων. Η Keezer, αρχής γενομένης το 2000, αφαιρούσε χρήματα από την τράπεζα και τα έδινε σε άπορες οικογένειες και σε δανειολήπτες για να ξεπληρώσουν χρέη και υποθήκες – χωρίς να καρπωθεί ούτε πεντάρα. Η ομοσπονδιακή δικαστής Marianne Battani της επέβαλε την ελάχιστη ποινή, τονίζοντάς της πως «ο καιρός του Robin Hood έχει παρέλθει προ πολλού...» - ήτοι, δεν επιτρέπονται ηρωισμοί πλέον...
Υ.Γ.2: Pasquale D'Angelo, ήταν 37 ετών όταν συνελήφθη, τον Φεβρουάριο του 2008, στην ιταλική πόλη Rimini, όπου μοίραζε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ στους θαμώνες ενός bar. Τα χρήματα (3.500 ευρώ) τα είχε αποσπάσει από το ταμείο της τράπεζας "Banca Nazionale del Lavoro", χρησιμοποιώντας ψεύτικο πιστόλι. Είχε προηγηθεί άλλη ληστεία, με τον ίδιο τρόπο, με λεία 1.900 ευρώ – τα οποία μοίρασε στους άστεγους πέριξ του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης...
 

Ετικέτες

5 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Θα μου επιτρέψεις. Γίνεται "δουλειά" έτσι; 2-3, 13 τέτοιες ατομικές πρωτοβουλίες μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα;
Ή μήπως οι 350.000 αναγνώστες των εφημερίδων αλλάζουν τρόπο σκέψης ή σταση ζωής;

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 18, 2010 1:21:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous ab irato είπε...

Γιάννη, δεκτή η παρατήρηση. Όμως, εδώ που φτάσαμε (καταντήσαμε), το μόνο που απομένει είναι να μην πέσουμε αμαχητί. Για λόγους αξιοπρέπειας και (όχι) μόνο..

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 18, 2010 1:51:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ange-ta είπε...

δουλειά δεν γίνεται με 2-3, αλλα και με μηδέν πάλι δεν γίνεται.....

Τεσπα, θα ρθει η ώρα που ο κόσμος θα σπάσει τα τζάμια των σουπερ μαρκετ και των τραπεζών.
Οπως λέει ο Μπρεχτ:

Στο συλλογισμό, ότι μένουμε πεινασμένοι,
Όλοι εμείς που υπομένουμε, ότι μας κλέβετε
Θα καταλάβουμε κάποτε, ότι μόνο μία βιτρίνα γυάλινη
Μας χωρίζει από το ψωμί που μας λείπει

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 18, 2010 2:22:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous ab irato είπε...

AngeTa,
δυστυχώς, οι πολλοί ξυπνάμε μόνο όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο και μόνο όταν θιγόμαστε προσωπικά. Με απλά λόγια, η ανθρωπότητα στερείται ήθους και αξιών...

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 18, 2010 2:44:00 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Αμαχητί, όχι. "Μετά των αλλοφύλων" βεβαίως ναι!

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 18, 2010 7:33:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα