ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ
Σκίτσο του Miguel Brieva, δημοσιευμένο στο περιοδικό "ΓΑΛΕΡΑ" (τεύχος 4 - Ιανουάριος 2006)
Ο λόγος, εκ νέου, στον Στρατή Τσίρκα: "Άμα τη δείτε, θα καταλάβετε γιατί οι Αμερικανοί αεροπόροι βγάλαν τη βόμβα του Μπικίνι, Γκίλντα, σε πληροφορεί η εφημερίδα. Όπως τον Κωνσταντή του Βάρναλη περνάς γραμμή της γειτονιάς τα σινεμά. Αμερικάνικο, αμερικάνικο, αμερικάνικο [...] Είναι μια σατανική μηχανή αυτή που μας στήνουνε οι γιάγκηδες, ποπ-κορν, κόκα κόλα, τσίουηγκ-γκαμ, τσιγάρα. Μαστίχες με τη γεύση της μέντας, με της μπανάνας, με της χαβάνας. Τσιγάρα αρωματισμένα με σύκο, με ρούμι, με σέλινο. Κι ακόμα: τα περιοδικά με όλα εκείνα τα μισόγυμνα πλάσματα, με τις ιστορίες, τα εγκλήματα, τις καταχτήσεις. Οι ορχήστρες, οι χοροί, τα σουίγκ και τα τζίτερμπαγκ. Οι κάλτσες νάιλον, και τα μαύρα ματογυάλια για το φως. Δεν μπορεί νάναι τυχαία όλα. Υποψιάζεσαι ένα πολύπλοκο και μεθοδικό πλάνο: οι μασέλες να δουλεύουν, ο ουρανίσκος να γλυκαίνεται, τα ρουθούνια να ευφραίνονται, τα μάτια να θαμπώνονται, τ' αφτιά να μπουκώνουν, οι αδένες να λειτουργούν εντατικά για να μη δουλεύουν, για να μη δουλέψουν τα μυαλά. Η αμερικανική ελαφρή βιομηχανία, η ελαφρότατη".
Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου, δημοσιευμένο στο περιοδικό "ΓAΛEΡΑ" (τεύχος 7 - Απρίλιος 2006)
Συνεχίζει ο Γιάννης Παπαθεοδώρου: "Ας μη βιαστούμε να χρεώσουμε τον Τσίρκα με έναν στείρο αντιαμερικανισμό. Οι παρατηρήσεις του δεν εντάσσονται στις γνωστές 'θεωρίες συνωμοσίας'. Η 'Γκίλντα' ήταν το σύμβολο μιας νέας εποχής για την αμερικανική κυριαρχία- μιας εποχής στην οποία ο ιμπεριαλισμός και η κουλτούρα διασταυρώθηκαν οργανικά για να δημιουργήσουν ένα μέτωπο ισχύος σε παγκόσμια κλίμακα. Φέτος, εξήντα χρόνια μετά την 'Γκίλντα', η επέτειος της πρώτης 'ειρηνικής' ατομικής βόμβας μας θυμίζει ότι το μαύρο γάντι της Αυτοκρατορίας εξελίχτηκε στη μεγαλύτερη λιμπιντική επένδυση του σύγχρονου πολιτικού ασυνείδητου.
Γράφει ο Τσίρκας: "Περπατάς κι ονειρεύεσαι ενάντια στον κατακλυσμό αμερικάνικου λαπά που απειλεί την ποίηση, τη γεύση της ζωής σ' όλες τις χώρες που σε πονούν σαν ανοιχτές πληγές. Δεν είναι όμως αργά, δεν είναι αργά".
"Πρέπει να τους κάνουμε να πιστέψουν πως δεν έχουν καμμία αξία, για να τους αγοράσουμε πιο φθηνά". Σκίτσο του EL ROTO στην ισπανική εφημερίδα "EL PAIS" (27.IV.2006).
Υ.Γ. Ο Τσίρκας υποστήριζε πως δεν είναι αργά. Άραγε, μπορούν (και, κυρίως, θέλουν;) να αντιδράσουν οι κοινωνίες της σπατάλης και της αμετροέπειας, της ευτέλειας και της γενικευμένης διαφθοράς, της απληστίας και της υποταγής, της σαπίλας και της αλληλοϋπονόμευσης;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα