Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΝΕΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Το Σάββατο 10 Μαΐου 2008, η εφημερίδα "Ο κόσμος του Επενδυτή" κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ". Στο δισέλιδο ρεπορτάζ (Του Θοδωρή Παναγούλη), υπήρχαν οκτώ (8) φωτογραφίες από ελικόπτερο που απεικόνιζαν την ανέγερση πολυτελών κατοικιών (κάποιες, μάλιστα, και με πισίνα) στην καρδιά της Πάρνηθας. Στο δημοσίευμα αναφερόταν πως οι εν λόγω περιοχές βρίσκονται εντός του εθνικού δρυμού – βορειοανατολικά του κτήματος Τατοΐου, προς το Κατσιμίδι. Και, όλα αυτά, πριν καν συμπληρωθεί χρόνος από την πυρκαγιά που έκανε στάχτη την άλλη πλευρά της Πάρνηθας. Η εφημερίδα θέτει έξι ερωτήματα: «1. Γνωρίζουν οι υπουργοί ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Γεωργίας το όργιο της αυθαιρεσίας; 2. Έχουν οικοδομική άδεια τα συγκεκριμένα κτίσματα; 3. Πώς ξεπέρασαν τον σκόπελο της Δασικής Υπηρεσίας; 4. Με ποιον τρόπο άνοιξαν δρόμους μέσα στο δάσος; 5. Κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας; 6. Έχουν λάβει άδεια για το κόψιμο εκατοντάδων δένδρων;». Γράφει ο εκδότης-διευθυντής του "ΚτΕ", Νίκος Φελέκης: «(…) Είναι πολύ μικρός ο χρόνος για να ξεχάσεις τις στομφώδεις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι η ανοχή του κράτους έναντι των όποιων αυθαιρετούντων κατά του περιβάλλοντος έχει τελειώσει. Αν στο εναπομείναν δασικό κομμάτι της περιοχής της Πάρνηθας χτίζουν τόσο ξεδιάντροπα, χωρίς να τους παίρνει κανείς χαμπάρι ή να τους σταματά, σκεφθείτε τι θα γίνει στα καμένα. Όχι, δεν θα ξαναγίνει δάσος ό,τι κάηκε, όπως μας υποσχέθηκε ο κύριος Καραμανλής, αλλά θα καούν κι άλλα κομμάτια της Πάρνηθας για να νομιμοποιηθούν τα όσα αυθαίρετα έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται. Ό,τι δηλαδή συνέβη και στα άλλα βουνά της Αττικής, την Πεντέλη, τον Υμηττό και αλλού (…) Η χώρα θα άλλαζε όψη, θα ξέφευγε από τη μιζέρια, θα γινόταν μια σύγχρονη και ανεπτυγμένη κοινωνία, αν άνοιγε τις φυλακές της για να μπουν μέσα οι μεγάλοι παράνομοι, οι αυθαιρετούντες ισχυροί (…)». Τη Δευτέρα 12 Μαΐου, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. επιβεβαίωσε την εγκυρότητα του δημοσιεύματος, αλλά διευκρίνίσε ότι η επίμαχη οικοδομή (στο ρεπορτάζ της εφημερίδας εικονίζονται τρεις διαφορετικές περιπτώσεις) κατασκευάζεται στη Δροσοπηγή όπου υπάρχουν κληροτεμάχια από παλιά. Επίσης, το υπουργείο διαβεβαίωσε πως τα καμένα ελέγχονται συνεχώς από δορυφόρο και, έως τις 24 Απριλίου, δεν υπήρξε καμία αυθαίρετη κατασκευή. Ακολούθως, το θέμα παραπέμφθηκε στους επιθεωρητές περιβάλλοντος για να το εξετάσουν, μπλα-μπλα… Όπως πολύ εύστοχα έγραψε η εφημερίδα "ΚΟΝΤΡΑ" (24.05.2008), «(...) κάναμε και εμείς μια τσάρκα από το Ιντερνέτ (μέσω της ιστοσελίδας http://earth.google.com/earth.html) στην Πάρνηθα και είδαμε βίλες να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Φυσικά παράνομες. Αυτό σημαίνει ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν ασκούν κανένα έλεγχο γιατί απλούστατα δεν τους ενδιαφέρει να ελέγξουν. Και με την ευκαιρία. Το πολυδιαφημισμένο "Παρατηρητήριο Πάρνηθας" που έχει στήσει ο Αλαφούζος και το W.W.F. είναι καλό να οργανώνει φιέστες πότε με τον Παπούλια και πότε με το Βαρθολομαίο. Τις βιλάρες αυτές πως και δεν τις πήραν είδηση;».

Το επόμενο Σάββατο (17 Μαΐου 2008), "Ο κόσμος του Επενδυτή" επανήλθε γράφοντας: «Οι οικοδομικές δραστηριότητες στα συγκεκριμένα σημεία έχουν ανασταλεί με απόφαση της Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής για τουλάχιστον ένα τετράμηνο, καθώς διαπιστώθηκαν σωρεία παραβάσεων και αυθαιρεσιών. Μεταξύ άλλων, η διάνοιξη δρόμων είναι αυθαίρετη, ενώ σε μία από τις περιπτώσεις των οικοδομών διαπιστώθηκε από το κλιμάκιο που πραγματοποίησε την αυτοψία ότι έχουν ισοπεδωθεί και επιχωματωθεί 3,5 στρέμματα δασικής έκτασης (…) οι οικοπεδούχοι είχαν καταφέρει, με σειρά δικαστικών διενέξεων και προσφυγών, πευκόφυτα σημεία που φαίνονται και στις επίμαχες φωτογραφίες να αποχαρακτηριστούν και να υπαχθούν σε διατάξεις νόμου που αφορούν χορτολιβαδικές εκτάσεις! Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2007 με αφορμή την τεράστια καταστροφή της Πάρνηθας, η περιοχή υπάγεται σε ζώνη που δεν επιτρέπεται η δόμηση. Ωστόσο, στο άρθρο 7 του Διατάγματος σημειώνεται ότι οι άδειες που εκδόθηκαν πριν από τη δημοσίευσή του εκτελούνται κανονικά (…)».


Την επομένη (Κυριακή 18 Μαΐου 2008), σε πολλές εφημερίδες φιλοξενείται πληρωμένη καταχώριση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με τίτλο "Δουλεύουμε για καλύτερο περιβάλλον, καλύτερη ποιότητα ζωής". Σε κάποιο σημείο διαβάζουμε: «Ενισχύσαμε σημαντικά τις προστατευόμενες περιοχές και τις αυξήσαμε κατά 13 και έχουμε ετοιμάσει ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τη θεσμοθέτηση άλλων 72 νέων προστατευομένων περιοχών». Για να το λέει αυτό ο Σαρακατσάνος, κάτι θα ξέρει. Απεναντίας, είναι σαφές ότι ψεύδονται ασύστολα όσοι υποστηρίζουν πως η περίφημη αναδάσωση του δρυμού είναι πέρα για πέρα ανεπαρκής.

Σύμφωνα με λίαν πρόσφατο πυροσβεστικό δελτίο, 163 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη την επικράτεια σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας. Μόλις προ διμήνου, ο Παυλόπουλος δήλωνε πως ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος εν όψει της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου - 31η Οκτωβρίου). Λίγες ημέρες αργότερα, ανακοινώθηκε το επίσημο πόρισμα για τις πυρκαγιές του 2007, σύμφωνα με το οποίο δεν ευσταθούν τα όσα έλεγαν οι κρατούντες (ασύμμετρες απειλές, ξένοι πράκτορες, τρομοκράτες, κλπ.) για να καλύψουν την ανικανότητα και την αδιαφορία τους. Συν τοις άλλοις, αριθμητική ανεπάρκεια προσωπικού εξακολουθεί να υπάρχει στην Πυροσβεστική: προσλήψεις έχουν να γίνουν εδώ και οκτώ χρόνια και παρά το ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.200 ατόμων (που ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά) η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή κάπου προς το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Oκτωβρίου. Πολλά πρακτικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι καλούνται να υπερβάλλουν εαυτόν και να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατική αργομισθία υπουργών και άλλων. Όπως πάντα, είμαστε πανέτοιμοι, αλλά μόνο στα λόγια. Παράλληλα με όλα αυτά, ο Σουφλιάς συνεχίζει την άοκνη προσπάθειά του να κουρελιάσει το άρθρο 24, επιχειρώντας να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο πρόσφατοι δασικοί χάρτες για τη σύνταξη του κτηματολογίου. Είπαμε: το 'να χέρι καίει και τ' άλλο οικοδομεί...

1 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

εκεί που φύτρωνε
φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γης
το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα οι χωριάτες
παζαρεύουουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά
πετούν νεκρά στην υψικάμινο...

Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2008 2:20:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα