Δηλωσίες της τεχνολογίας...
«Ενημέρωση: Βάσει του νόμου 3783/09 πρέπει να δηλώσετε τα στοιχεία του καρτοκινητού σας. Ελάτε τώρα σε ένα κατάστημα … με την ταυτότητα και το κινητό σας.». Αυτό το γραπτό μήνυμα έλαβα, προ ολίγων ημερών, στο κινητό μου τηλέφωνο και αναφώνησα αυθόρμητα (σύμφωνα με τη διαχρονική και θυμόσοφη ρήση της "Κοκκινοσκουφίτσας"): «Ρε, δε γαλεγω! Εσείς θα χάσετε έναν (;) πελάτη, ο οποίος θα στραφεί στις συνδέσεις του λαθρεμπορίου…». Η «ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών» (με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου 2010) υπήρξε λαμπρή έμπνευση της γελοίας κυβέρνησης του μπουχέσα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση τόσο της «τρομοκρατίας» όσο και του «οργανωμένου ποινικού εγκλήματος». Η δε αντίδραση των εταιριών κινητής τηλεφωνίας υπήρξε από ανύπαρκτη έως αναιμική, όπως και όταν (και πάλι) η κυβέρνηση του παιδοβούβαλου επέβαλε φόρο 12% σε κάθε ανανέωση υπολοίπου. Η «ονομαστικοποίηση» των καρτοκινητών θα ρίξει ένα από τα τελευταία οχυρά (σχετικής, έστω) ελευθερίας και ανωνυμίας στις τηλεπικοινωνίες. Επόμενο βήμα θα μπορούσε να ήταν η πλήρης καταγραφή των στοιχείων μας ακόμη και όταν χρησιμοποιούμε υπολογιστή σε Internet café για να μπούμε στο Διαδίκτυο («Μην τους δίνει ιδέες!», ακούγεται μια φωνή μέσα μου. «Μην ταράζεσαι! Το έχουν ήδη σκεφτεί…», απαντώ). Ίσως χρειαστεί να επιστρέψουμε στην ηρωική εποχή της τηλεκάρτας (αν δεν «ονομαστικοποιηθούν» και αυτές) και το ξεροστάλιασμα στο κοινόχρηστο καρτοτηλέφωνο. Δε θ’ αργήσει να έρθει ο καιρός που θα μας ζητάνε να δηλώσουμε τι περιλαμβάνει το καθημερινό μας διαιτολόγιο, πόσες φορές επισκεφθήκαμε το αποχωρητήριο, κάθε πότε συνουσιαζόμαστε, κλπ. Βέβαια, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, όλες αυτές οι πληροφορίες θα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους με αυτοματοποιημένο τρόπο˙ έτσι, η εξουσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να στερηθεί τη χαρά να μετατρέπει τους ήδη εξανδραποδισμένους υπηκόους σε ποταπούς και αυτοεξευτελισμένους δηλωσίες της καθημερινότητας. Όμως, και αυτό το πρόβλημα θα ξεπεραστεί με την απόλυτη και οριστική μας συναίνεση στο να μας τοποθετήσουν (άραγε, πού;) έναν ευμεγέθη μηχανισμό που θα καταγράφει λεπτομερώς και χωρίς παραλείψεις άπαν το 24ωρό μας. Όπως κατά την περίοδο της κυριαρχίας της Stasi: οι μισοί θα παρακολουθούν τους άλλους μισούς, και τανάπαλιν. Υπερβολές, ε; Πάντως, η «νέα σοσιαλιστική» κυβέρνηση δε δείχνει να ενδιαφέρεται για το θέμα – θα μπορούσε να καταργήσει αυτοστιγμεί το τερατούργημα, μια και διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο χαμαιτυπείο της Πλατείας Συντάγματος. Προφανώς, όμως, το «παιδί» και η συμμορία του θεωρούν ήσσονος σημασίας το συγκεκριμένο ζήτημα …
2 σχόλια:
Στην Φλωρεντία, πέρυσι (2008) τον Απρίλιο για να χρησιμοποιήσεις υπολογιστή σε internet cafe έπρεπε πρώτα να σκανάρουν την ταυτοτητά σου. Οπότε η αρχή έχει γίνει..θέμα χρόνου να περάσει και εδώ.
(Φίλε,γράφεις πολύ ωραία)
Ναι, το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι αυτό που λες. Το είδα και στην υπόλοιπη Ιταλία, καθώς και στη Γαλλία - στις συγκεκριμένες χώρες (ίσως και σε αρκετές άλλες) ισχύει εδώ και μερικά χρόνια. Πράγματι, είναι ζήτημα χρόνου να ισχύσει κι εδώ (τόσο αυτό, όσο και πολλά άλλα αίσχη). Το χειρότερο απ' όλα (και το πιο επικίνδυνο) είναι πως συνηθίζουμε τα πάντα και (πολύ σύντομα) τα θεωρούμε φυσιολογικά ή και απαραίτητα. Αυτό ονομάζεται κοινωνικοπολιτικός μιθριδατισμός...
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα