ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ


Σκίτσο του "EL ROTO" δημοσιευμένο στην ισπανική εφημερίδα "EL PAÍS" (24.VII.2006): «Γιατί εμβολιάζετε τους σκύλους, αφού εσείς οι άνθρωποι μεταδίδετε το μίσος και τη λύσσα;»
MORS NATURAE FINIS EST...
Σκίτσο του "EL ROTO" δημοσιευμένο στην ισπανική εφημερίδα "EL PAÍS" (24.VII.2006): «Γιατί εμβολιάζετε τους σκύλους, αφού εσείς οι άνθρωποι μεταδίδετε το μίσος και τη λύσσα;»
Πέρα από τους εύλογους πανηγυρισμούς των Αρμενίων, τις αποδοκιμασίες των Τούρκων (οι οποίοι φοβούνται την ενδεχόμενη υποχρέωση καταβολής χρηματικών αποζημιώσεων στους απογόνους των θυμάτων) και τα θολά κίνητρα των γάλλων βουλευτών, ας θέσουμε το ζήτημα στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης. Οι περισσότεροι ιστορικοί (και αρκετοί Τούρκοι επίσης) συγκλίνουν στην παραδοχή πως πράγματι ετελέσθη σφαγή πληθυσμών και πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γενοκτονία. Όποια, όμως, κι αν είναι τα συμπεράσματα και τα πορίσματα των ιστορικών, είτε είναι αλληλοσυγκρουόμενα είτε συμπορεύονται, η πολιτική εξουσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπαγορεύει και να ορίζει τι θα πιστεύει και τι θα υποστηρίζει (δημοσίως ή κατ’ ιδίαν) ο κάθε άνθρωπος. Εν ολίγοις, καμία δύναμη (νόμιμη ή αυθαίρετη) δε δικαιούται να επιβάλλει λογοκρισία και λοβοτομή. Άλλωστε, παρόμοιες επιβολές μετατρέπουν σε "μάρτυρες" απολογητές στυγνών καθεστώτων, όπως ο Άγγλος ιστορικός David Irving ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στην Αυστρία ως ένοχος άρνησης του ολοκαυτώματος των Εβραίων. Και, ας μην ξεχνάμε πως, όλα αυτά δίνουν ένα ισχυρό αντεπιχείρημα στο στρατοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας που υφίσταται ισχυρές πιέσεις για εκδημοκρατισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι, δεν μπορείς να απαιτείς από τον άλλον να είναι ανεκτικός και ανοιχτόμυαλος τη στιγμή που εσύ, με νόμους και διατάγματα, προσπαθείς να καταπνίξεις την αντίθετη γνώμη κι επιβάλλεις τη "μια και μοναδική αλήθεια".
Ο Timothy Garton Ash σε άρθρο του με τίτλο "και άλλο ταμπού στην Ευρώπη;" γράφει: «(…) και τώρα, το βρετανικό κοινοβούλιο οφείλει να θεσμοθετήσει την ποινικοποίηση της άρνησης πως οι Σοβιετικοί δολοφόνησαν μαζικά πολωνούς αξιωματικούς στο Katyn το 1940, το τουρκικό κοινοβούλιο να ανακηρύξει ποινικό αδίκημα την άρνηση πως η Γαλλία υπέβαλε σε βασανιστήρια πολλούς Αλγερινούς, το γερμανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει νόμο που θα τιμωρεί την άρνηση ύπαρξης των σοβιετικών γκούλαγκ, το ιρλανδικό κοινοβούλιο να τιμωρεί την άρνηση των φρικαλεοτήτων της ισπανικής Ιεράς Εξέτασης, το ισπανικό κοινοβούλιο να καταδικάζει σε τουλάχιστον 10 έτη κάθειρξης όποιον αμφισβητεί πως οι Σέρβοι προχώρησαν σε εθνοκάθαρση των Αλβανών στο Κόσοβο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει αμέσως έναν ευρωπαϊκό νόμο που θα χαρακτηρίζει γενοκτονία τη μεταχείριση των ιθαγενών της αμερικανικής ηπείρου από τους ευρωπαίους άποικους. (…) Βάσει ποιου δικαιώματος το γαλλικό κοινοβούλιο θεσπίζει με νόμο την ορθή ιστορική ορολογία για να περιγράψει ό,τι ένα κράτος έπραξε εναντίον ενός τρίτου κράτους 90 χρόνια πριν; Αν το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφιζε έναν νόμο που θα χαρακτήριζε ποινικά κολάσιμη την άρνηση της συνενοχής του καθεστώτος του Vichy στην εκτόπιση των γαλλοεβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, αν και λάθος, θα ήταν τουλάχιστον μια πράξη αυτοκριτικής. (…) Πώς μπορούμε να κατηγορήσουμε την Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλα κράτη για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης μέσω νόμων που προστατεύουν ιστορικά, εθνικά ή θρησκευτικά δόγματα, τη στιγμή που εμείς πράττουμε ακριβώς το ίδιο; (…) Τα ιστορικά γεγονότα γίνονται αποδεκτά μέσω του διαλόγου και της αντιπαράθεσης με αποδείξεις και μαρτυρίες. Δίχως αυτή τη διένεξη - που περικλείει την ακραία αναθεωρητική στάση - ποτέ δε θα ανακαλύπταμε ποια γεγονότα είναι πραγματικά. (…) Μόνο όταν θα είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε να αγγίξουν τις πιο ιερές μας αγελάδες, τότε θα δικαιούμεθα να απαιτούμε από τους ισλαμιστές, τους Τούρκους και άλλους να κάνουν το ίδιο. Δεν είναι η στιγμή για να θεμελιώσουμε και άλλα ταμπού, αλλά να γκρεμίσουμε τα ήδη υπάρχοντα».
Σκίτσο του "MÁXIMO", δημοσιευμένο στην ισπανική εφημερίδα "EL PAÍS" (18.X.2006): (ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ) = (ΠΛΟΥΤΟΣ – χ) = (ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ) = (ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ) = ΥΠΟΒΑΣΤΑΖΟΜΕΝΗ ΟΥΤΟΠΙΑ, ΘΕΟΥ ΘΕΛΟΝΤΟΣ, ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ
Και πάλι "EL ROTO" (10.X.2006): «Ονόμασε την καταστροφή "πρόοδο" και κανείς δε θα σου εναντιωθεί»
Βεβαίως, το σύστημα και πάλι θα θριαμβεύσει, οι εκλεκτοί του κυρίαρχου όχλου θα θρονιαστούν στα παλάτια τους και όλα θα συνεχίσουν να κυλούν όπως και πριν, "κανονικά"... Κι αν κάποιος αφελής αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν τόσα εκατομμύρια "πολιτών" να μην αντιδρούν (με ουσιαστικό τρόπο, όχι με απλή αντικατάσταση της μιας εξουσίας με άλλη) σε όλα τα αίσχη που γίνονται από όλες (ανεξαιρέτως) τις τοπικές και εθνικές εξουσίες, καλά θα κάνει να παρατηρήσει πως διαβιεί καθημερινά αυτός ο "υπέροχος" λαός, σε τι ηθικές αξίες πιστεύει και ποιές είναι οι προτεραιότητές του. Συνοπτικά, η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων αυτής της χώρας αναγνωρίζει στους λογής υποψήφιους χαρακτηριστικά που η ίδια διαθέτει ή συμπεριφορές που θα ήθελε (αλλά δεν μπορεί ή δεν τολμά) να εκδηλώνει. Η "μαγκιά", το βόλεμα, ο αριβισμός, οι "λαμογιές", ο με κάθε μέσο πλουτισμός (και πολλά άλλα τέτοια ευώδη), είναι τα σύγχρονα πρότυπα και οι κυριαρχούσες αξίες σε αυτόν τον τόπο. Οι ψηφοφόροι ανταποκρίνονται στο παλιό δίπολο "βλάκες ή συνένοχοι": κάποιοι ενεργούν ως φονταμενταλιστές οπαδοί (θέλοντας οπωσδήποτε να ανήκουν κάπου, να στεγαστούν σε κάποιο μαντρί) και υιοθετούν άκριτα την κάθε θέση της παράταξης που υποστηρίζουν (συχνά, ακόμα κι ενάντια στο προσωπικό τους συμφέρον), και άλλοι στηρίζουν εκείνους που τους έχουν τάξει κάτι (προσπαθώντας να βολευτούν - «τι να κάνεις, έτσι γίνονται αυτά τα πράγματα...». Άρα, πώς και γιατί να αντιδράσει κάποιος που είναι βουτηγμένος ολόκληρος μέσα στον βόρβορο;
Η έμπρακτη υπονόμευση και αποδοκιμασία της αντιπροσωπευτικής μασκαράτας αποτελεί ηθικό χρέος κάθε ανθρώπου ο οποίος δε θέλει να συμπορεύεται με το κοπάδι των ευνουχισμένων ανθρωποειδών που κοιτάζουν μόνο τη δουλίτσα τους κι έχουν ως αυτοσκοπό να αυγατίσουν το κομπόδεμά τους.
Τέλος, η διαρκής και ακάματη εναντίωση σε όλους τους νταβατζήδες της ζωής μας είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε προσωπικότητες μοναδικές που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία, όπως ο ισπανός αναρχικός Buonaventura Duruti (Leon 14.VII.1896 - Μαδρίτη 20.XI.1936) - τυπικό παράδειγμα ουσιαστικής συμμετοχής στα "κοινά".
Καληνύχτα, αγαπητοί "συμπολίτες" και "συνάνθρωποι"...
Οκτώβριος 2006. Η εισαγγελία του Μονάχου ανακοινώνει πως τερματίζει οριστικά τις ανακρίσεις εναντίον του Otmar Muhlhauser (τελευταίου επιζώντα γερμανού αξιωματικού), ο οποίος με την ιδιότητα του υπαξιωματικού της Wehrmacht στην Κεφαλονιά έδωσε τη διαταγή να εκτελεστούν δεκάδες αιχμάλωτοι ιταλοί αξιωματικοί. Η ανακοίνωση αναφέρει πως «(…) η πράξη του κατηγορουμένου οφείλεται στην επιβαλλόμενη υπακοή στους ανωτέρους του. Η υπακοή αυτή σε μια "εγκληματική εντολή", αν και ηθικά καταδικαστέα, είναι έκφραση "ανθρώπινης αδυναμίας", όχι όμως "κατώτερων ενστίκτων" και "πολιτικών κινήτρων". Γι’ αυτό και η πράξη του δεν αποτελεί έγκλημα πολέμου, αλλά ελαφρότερο αδίκημα "στρατιωτικού χαρακτήρα" που έχει ήδη παραγραφεί».
Θα ήταν αφέλεια και κοντόφθαλμη θεώρηση αν πιστεύαμε πως η απόφαση των γερμανών δικαστών υπαγορεύτηκε μόνο από τσιγγούνικη νοοτροπία και απροθυμία του γερμανικού κράτους να βάλει το χέρι στην τσέπη. Ασφαλώς, υπάρχει και αυτή η παράμετρος αλλά δεν μπορούμε να περιοριστούμε μόνο σε αυτήν την εξήγηση. Αν προσέξουμε τη διατύπωση του σκεπτικού, θα δούμε πως γίνεται λόγος για "επιβαλλόμενη υπακοή" (δηλαδή, αναπόδραστη και υποχρεωτική συμμόρφωση σε όλες ανεξαιρέτως τις εντολές των "ανωτέρων"), και "ανθρώπινη αδυναμία" (προέκταση και συνέπεια του προηγούμενου σημείου, που προσφέρει άφθονα και ατράνταχτα ελαφρυντικά στον φυσικό αυτουργό),"αδίκημα στρατιωτικού χαρακτήρα που έχει ήδη παραγραφεί" (ήτοι, μην εισέρχεστε σε θέματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος και αρμοδιότητος, διότι πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν την υπόσταση και τον χαρακτήρα ολόκληρων κρατών τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε περίοδο "ειρήνης"). Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, και το επιχείρημα των γερμανών εισαγγελέων πως οι ιταλοί στρατιώτες ενήργησαν προδοτικά σε καιρό πολέμου και ενάντια στον γερμανοϊταλικό άξονα. Έτσι, τόσο απλά και με τη "βούλα" της παγκοσμίως "ανεξάρτητης Δικαιοσύνης", αποενοχοποιούνται πλήρως η ναζιστική επιθετικότητα και ο λαίμαργος επεκτατισμός του Τρίτου Ράιχ (χαρακτηρίζονται απλώς "πόλεμος", σα να βρισκόταν η Γερμανία σε αμυντική θέση) και, ίσως το κυριότερο, δημιουργείται ένα νομικό προηγούμενο που θα είναι άκρως χρηστικό για όλες τις αυθαιρετούσες εξουσίες σε παγκόσμια κλίμακα. Δηλαδή, το κάθε έγκλημα, μαζικό ή μικρότερης κλίμακας, θα μένει ατιμώρητο διότι οι δράστες "απλώς εκτελούσαν εντολές". Απλά πράγματα: οι "υψηλά ιστάμενοι" αναθέτουν τις βρομοδουλειές σε καλοθελητές (π.χ. στρατοί, παρακρατικές συμμορίες, κλπ.), οι πρόθυμοι εντεταλμένοι εγκληματούν υπακούοντας σε εντολές άνωθεν και, γι αυτό, ποτέ δεν τιμωρούνται. Το "έργο" το έχουμε ήδη ξαναδεί αμέτρητες φορές, είτε πρόκειται για επεκτατικούς πολέμους (από αρχαιοτάτων χρόνων με οικονομικά κίνητρα) είτε για αιματοβαμμένες και θηριώδεις δικτατορίες. Επίσης, η οποιαδήποτε βίαιη επέμβαση του οποιουδήποτε υπεροπλισμένου κράτους θα βαφτίζεται "αναγκαίος και αναπόφευκτος αμυντικός πόλεμος" και τα πολιτικοοικονομικοστρατιωτικά θα μακελεύουν ανενόχλητα και θα έχουν το "δίκαιο" με το μέρος τους.
Κι αν επεκτείνουμε λίγο ακόμη αυτό το "καχύποπτο" σκεπτικό, μπορούμε να συμπεράνουμε πως έχει γενικευμένη εφαρμογή σε όλους τους τομείς και τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής: υπακοή χωρίς την παραμικρή αντίρρηση σε όσους (αυτοανα)κηρύσσονται "ανώτεροι" και "κυρίαρχοι" και άμεση εκτέλεση των εντολών αυτών – όποιες κι αν είναι αυτές.
Σκίτσο του Ιρανού Mohammad Amin Aghaey
Βενεζουέλα. Χώρα της Λατινικής Αμερικής με πληθυσμό περίπου 25 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων το 75% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας με φυσικό επακόλουθο να κυριαρχούν τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα. Κι όμως, διαθέτει 57 ορχήστρες παιδιών, 125 ορχήστρες νέων και 30 επαγγελματικές συμφωνικές ορχήστρες. Πρόκειται για ένα εθνικό σύστημα μουσικής παιδείας που αποτελεί πρότυπο ακόμη και για τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Περισσότερα από 250.000 παιδιά, το 90% των οποίων ζει σε συνθήκες φτώχειας, επωφελείται από την ύπαρξη αυτών των υποδομών. Έτσι προέκυψε και η "Ορχήστρα Νέων Simón Bolivar" με αρχιμουσικό τον Gustavo Didamel και αποτελούμενη κυρίως από νέους κάτω των 20 ετών. Η ορχήστρα έχει εισπράξει άκρως εγκωμιαστικά σχόλια για τις επιδόσεις της, ενώ ως και ο Didamel παραδέχτηκε πως, αν δεν υπήρχε η μουσική, θα μπορούσε να είχε καταλήξει και ο ίδιος στους δρόμους. Η "Ορχήστρα Νέων Simón Bolivar" μπορεί να μην είναι εφάμιλλη της Φιλαρμονικής της Βιέννης, αλλά τα 100 και πλέον μέλη της ερμηνεύουν με ζήλο και ζωντάνια κάποιες από τις απαιτητικότερες συνθέσεις του συμφωνικού ρεπερτορίου. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως βρίσκουν μια διέξοδο και η ζωή του δρόμου δεν είναι πλέον μονόδρομος. (Πηγή: "Καθημερινή της Κυριακής" 24.IX.2006)
Η ορχήστρα κάνει πρόβες στην πρώην βασιλική συναυλιακή αίθουσα, στο κέντρο της Βαγδάτης, με ένοπλους φρουρούς γύρω από το κτίριο και συχνά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι μουσικοί ξεμένουν από χορδές κι ελάχιστα μουσικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά στο Ιράκ. Επίσης, πρέπει να προσέχουν μήπως προσβάλουν τους φονταμενταλιστές μαχητές και τους ισλαμιστές γείτονες, σε σημείο να είναι υποχρεωμένοι να περνούν λαθραία τα όργανά τους στη γειτονιά, μιας και η δυτική μουσική έχει καταδικαστεί ως αντιισλαμική από κάποια ισλαμικά δικαστήρια. (Πηγή: "Καθημερινή της Κυριακής" 30.IX.2006, αναδημοσίευση από "The New York Times" – κείμενο του Edward Wong)
Ελλάδα, η χώρα με τα πολλά ονόματα (όπως Κοκκαλιστάν, Λαμπρακιστάν, Λαμογιστάν, κλπ), η οποία δε διαθέτει καμία όπερα (σε αντίθεση με την "καθυστερημένη" Τουρκία). Οι συμφωνικές ορχήστρες βολοδέρνουν και περιπλανώνται ζητιανεύοντας έναν χώρο (και, όχι σπάνια, καταλήγουν στους πιο απίθανους) για πρόβες κι επίσημες εμφανίσεις. Μόνιμα θύματα της έλλειψης μέριμνας από την πλευρά των εκάστοτε χαραμοφάηδων που παρασιτούν στα λογής υπουργεία (και, εν προκειμένω, στο ΥΠ.ΠΟ.) είναι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Κ.Ο.Α.), η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.), τα Μουσικά Σύνολα της Ε.Ρ.Τ., η Εθνική Λυρική Σκηνή και, γενικά, όποιοι δημιουργούν έξω από τον εσμό των (και τηλεοπτικών) μπουζουκοελληναράδων, των γιουροβιζιονιστών και των νταλκαδιασμένων νυχτοπερπατητών. Μέσα στα πλαίσια αυτά, στις 30 Μαΐου 2005, η διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (επικαλούμενη τον νόμο 2121/93) απέστειλε στα γραφεία της Κ.Ο.Θ. δύο τιμολόγια απαιτώντας το ποσό των 67.449,20 ευρώ «για τη χρήση της αίθουσας του Μεγάρου». Χονδρικά, τα τσιράκια του μεγαλοεκδότη τιμολογούν με 4.400 ευρώ την κάθε χρήση της αίθουσας. Αυτά δημοσιεύθηκαν, μεταξύ άλλων, στην "Καθημερινή" (1η Ιουνίου 2006). Σημειωτέον πως το Μέγαρο (τόσο το Αθηνών, όσο και αυτό της Θεσσαλονίκης) επιχορηγείται από τον δημόσιο κορβανά, ήτοι από την ανηλεή φορολογία. Έγινε ο σχετικός ντόρος, η Κ.Ο.Θ. εναπόθεσε τις ελπίδες της στον τότε υπουργό Πολιτισμού και πρωθυπουργό, και την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2005 διαβάσαμε στον Τύπο ("Ελευθεροτυπία" και "Καθημερινή") πως η Κ.Ο.Θ. παραμένει άστεγη αλλά θα λάβει διπλάσια επιχορήγηση (1.330.000 ευρώ). Κι επιτέλους, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2006, αντικρίσαμε στην "Ελευθεροτυπία" ένα διθυραμβικό δίστηλο με τίτλο «Σπίτι για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης». Ποιο είναι αυτό το πολυπόθητο σπίτι; μα, το παλιό κινηματοθέατρο "Παλλάς" στη λεωφόρο Νίκης 73 στο κέντρο της πόλης. Χώρος που η Κ.Ο.Θ. μίσθωσε για 15 χρόνια προς 12.000 ευρώ τον μήνα. Άραγε, αυτή η επιλογή είναι πιο συμφέρουσα (από οικονομική άποψη) από το Μ.Μ.Θ. και, εν τέλει, μπορεί να συγκριθεί το "κλουβί" του "Παλλάς" με την άνεση και την ακουστική του Μεγάρου; Ο θείος Μύρων ξέρει και, μόλις γλείψει το κόκαλο που του πέταξαν οι εκλεκτοί του φίλοι (Ζαχόπουλος, Γάκης και Σία), θα εφορμήσει για νέες κατακτήσεις και νέες υπαίθριες συναυλίες στο Θέατρο Γης, στη Μονή Λαζαριστών, στην πλατεία Αριστοτέλους, άντε και στο πάρκο της νέας παραλίας, με ποπ-κορν και πολύχρωμα μπαλόνια – ένα θέαμα για όλη την οικογένεια.
Το ειδησάριο δημοσιεύτηκε στην κοσμική σελίδα της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος της Κυριακής" την 1η Οκτωβρίου 2006, με τίτλο «Παιδική μόδα στο "Fashion - forward"». Σύμφωνα με το κείμενο, «Με 40λιλιπούτεια μανεκέν, αγόρια και κορίτσια 6 – 12 ετών, έγινε η επίδειξη παιδικής μόδας των εταιριών "Marasil" και "Mandarino" στο πλαίσιο του "Fashion - forward", τα έσοδα της οποίας προσφέρθηκαν στην ΕΛ.Ε.Π.Α.Π.». Τι εστί ΕΛ.Ε.Π.Α.Π.; Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Ανάπηρων Παιδιών. Τι το μεμπτό; εν πρώτοις, απολύτως τίποτα, αλλά… Της φιλανθρωπικής εταιρείας (θυμίζει επιχειρηματικό στίβο η λέξη) ηγείται η κόρη του εκδότη της συγκεκριμένης εφημερίδας, η μήτηρ της οποίας (εκτός πολλών άλλων) είναι και επίτιμη πρόξενος της Βραζιλίας εν Ελλάδι (πώς και τι, άγνωστο). Ο δε σύζυγος της κυρίας προξένου, είναι επίσης ο πατήρ του προέδρου της Δ.Ε.Θ. και ο πενθερός λίαν ευτραφούς βο(υ)λευτή και συνταγματολόγου της πόλης (σύζυγος της θυγατρός του μεγαλοεκδότη). Η δε κυρία που επιμελείται την κοσμική στήλη της φυλλάδος, είναι δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του νυν Δημάρχου της Θεσσαλονίκης και γνωστή κυρία των σαλονιών. Εδώ ακριβώς εξεγείρεται ο λαϊκιστής μέσα μου και κραυγάζει: Εντάξει, δική τους είναι η φυλλάδα, ας ευλογούν όσο θέλουν τις κοιλιές και τα προγούλια των. Προς τι, όμως, τόση υποκρισία; χρειάζονται επιδείξεις μόδας, και δη παιδιών, για να ευαισθητοποιηθεί περισσότερος κόσμος και να συνεισφέρει στους σκοπούς της εταιρείας; δεν μπορούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη οι παντί τρόπω προβεβλημένοι μεγιστάνες; είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση (θα άρμοζε, ίσως, σκληρότερη λέξη) πλασμάτων που ακόμη δεν μπορούν να λάβουν συνειδητές και υπεύθυνες αποφάσεις; μήπως τα πλάσματα αυτά προορίζονται να ενσωματωθούν στους λοβοτομημένους του μέλλοντος; αυτά είναι τα πρότυπα που οι σημερινοί γονείς θέλουν να εμφυτεύσουν στα βλαστάρια τους; Ρητορικά τα ερωτήματα… Καληνύχτα, πλησιάζουν οι εκλογές και η τοπική κοινωνία αγωνιά για το αύριο των παιδιών της…