ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

MORS NATURAE FINIS EST...
Καταχώριση του ισπανικού υπουργείου άμυνας στον Τύπο της χώρας:
«Por tu futuro. Por el de todos. En las Fuerzas Armadas trabajamos por la paz y la seguridad en los lugares donde más no necesitan. Esforzándonos día a día para que el mundo sea un lugar mejor para vivir. Únete a unos hombres y mujeres preparados para dar servicio a las nuevas necesidades de la sociedad de una forma moderna y eficaz».
Μετάφραση από την ισπανική:
«Για το μέλλον σου. Για το μέλλον όλων. Στις Ένοπλες Δυνάμεις εργαζόμαστε για την ειρήνη και την ασφάλεια εκεί όπου μας χρειάζονται περισσότερο. Προσπαθώντας κάθε μέρα, ώστε ο κόσμος να είναι ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε. Ενώσου με άνδρες και γυναίκες έτοιμους να υπηρετήσουν τις νέες ανάγκες της κοινωνίας με τρόπο σύγχρονο και αποτελεσματικό».
Αποκρυπτογράφηση:
«Φρόντισε να μην υπάρξει μέλλον, υποθηκεύοντας και το παρόν σου. Στις θεσμοθετημένες οργανώσεις βίας και καταστολής διαφυλάττουμε και αναπαράγουμε τις σχέσεις κυριαρχίας και συμβάλλουμε στην επιβολή της Νέας Τάξης εκεί όπου οι πάτρωνές μας τα βρίσκουν "μπαστούνια" (Αφγανιστάν, Ιράκ,…). Αν προκύψει και μια 11η Μαρτίου, οι κακοί ευθύνονται. Μοχθούμε (εκ της μοχθηρίας) ανελλιπώς, ούτως ώστε να μην εκλείψουν οι κάθε είδους εξοπλισμοί – άλλωστε, έτσι εξασφαλίζουμε το παντεσπάνι μας. Όσο για τις παράπλευρες απώλειες, ας πρόσεχαν (διάλεξαν λάθος τόπο και λάθος στιγμή). Γίνε ένα με άλλα λοβοτομημένα ασπόνδυλα, οι οποίοι ελπίζουν στην ελεημοσύνη των κυρίαρχων, έλα να υπηρετήσεις παγιωμένες αξίες και καταστάσεις. Εμείς, ως ανταμοιβή, θα σου επιτρέψουμε να επιβιώσεις και να αναπαραχθείς – χρειαζόμαστε και τους απογόνους σου…».
Ερώτηση: Η 11η Σεπτεμβρίου, η 11η Μαρτίου, οι επιθέσεις στο Λονδίνο, εμείς εξακολουθούμε να υποφέρουμε από την Ε.Τ.Α. Έχετε γράψει πολύ σχετικά με την τρομοκρατία.
Ερώτηση: Πού ανάγονται οι ρίζες της ιδεολογίας που υποστηρίζει την πρακτική της πολιτικής δολοφονίας;
Απάντηση: Πιστεύω πως η απάντηση βρίσκεται στη μαρξιστική διαλεκτική του ιστορικού υλισμού. Χρησιμοποιούν μονίμως τη σύγκρουση για βαθύνουν την κρίση, προσβλέποντας σε μιαν ανώτερη σύγκρουση. Γι' αυτούς, ο αυτοπροσδιορισμός και η εδαφική κυριαρχία είναι στρατηγικοί στόχοι διότι, κατά βάθος, είναι επαναστάτες. Έχουν ως προτεραιότητα τη διαρκή εκπαίδευση της κοινωνίας στη σύγκρουση.
Απάντηση: Και, με την εξαφάνιση του Franco, εξέλιπαν όλες οι άδικες συμπεριφορές της πολιτικής εξουσίας;
Ερώτηση: Λέτε πως η βία δεν ακυρώνει το δίκαιο και την ηθική των πολιτικών επιδιώξεων της Ε.Τ.Α.
Απάντηση: Αναφέρομαι στον αυτοπροσδιορισμό και στην εδαφική κυριαρχία. Πίσω από την κατάσταση στη Χώρα των Βάσκων υπάρχει μια αδικία που δεν καταγγέλλει μόνο η Ε.Τ.Α. Τα ιστορικά δικαιώματα των Βάσκων παραβιάστηκαν μέσω μιας βίαιης δράσης που μετατράπηκε σε Δίκαιο. Και θέλω να ξέρω αν αυτά τα δικαιώματα υπάρχουν ή όχι, αν ενσωματώθηκαν στο Σύνταγμα.
Την 1η Σεπτεμβρίου σημειώνει: «(…) Τι μπορεί τάχα ο άνθρωπος να συλλάβει περί του Θεού και των βουλών Του; Και τις οίδε τα του Θεού και πώς εκείνος περί ενός εκάστου ημών αποφασίζει; Είμεθα όργανα στα χέρια του. Κινούμεθα, αντιδρούμε, προσευχόμεθα, παρακαλούμε, αλλά τελικά το διακύβευμα δεν είναι δικό μας. Τον τελικό λόγο έχει Εκείνος. Γι’ αυτό χρειάζεται να τον εμπιστευόμεθα και να υπακούουμε στις βουλές Του. Μέσα στο πλαίσιο αυτό βλέπω να παρατείνεται η εδώ αναμονή». Είναι σαφές πως ο ύψιστος έχει υποβάλει τον "αρχιεπίσκοπο κεραυνό" στη δοκιμασία αυτή και για έναν άλλον λόγο: για να φανεί η ανεπάρκεια του ελληνικού συστήματος υγείας, που αναγκάζει τους άγιους ανθρώπους να ξενιτεύονται για να σώσουν τη ζωούλα τους. Επίσης, είναι εμφανές πως ο καλός θεούλης επιθυμεί το καλύτερο για τους πιστούς και ταπεινούς υπηρέτες του, ήτοι: τους ικανότερους ιατρούς, τα πολυτελέστερα νοσοκομεία με τον πληρέστερο εξοπλισμό και, φυσικά, τη μέγιστη προσοχή…
Στις 7 Σεπτεμβρίου γράφει: «Εδώ αναμένω με υπομονή την ώρα του θαύματος, όπως ο παραλυτικός της Βηθεσδά (…) έχω συναγάγει πολλά συμπεράσματα. Πρώτον ότι οι δοκιμασίες του παρόντος βίου εντάσσονται εις το σχέδιον του Θεού, που είναι σχέδιο της ψυχικής μας σωτηρίας, δεύτερον οι Άγιοι έσχον τις στιγμές της αδυναμίας των ενώπιον του μεγέθους του κακού, τρίτον ότι τελικά ο υπομείνας εις τέλος σωθήσεται, τέταρτον ότι τα πλήγματα των δοκιμασιών είναι ανάλογα της αντοχής εκάστου και πέμπτον ότι τα θαύματα των ιαμάτων εξαρτώνται από την ποιότητα της πίστεώς μας (…)». Απλά μαθήματα υποδειγματικής ταπεινοφροσύνης από έναν ηθικό κολοσσό, ο οποίος αδιαφορεί για τα ποταπά εγκόσμια και αδημονεί να συναντήσει τον δημιουργό του…
Για όλα αυτά, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί (και αδελφές), ας προσευχηθούμε άπαντες δια την βιολογικήν ανάνηψην του πολυαγαπημένου μας ιεράρχη και ας ελπίσουμε πως, πολύ σύντομα, η πολυτιμότατη παρουσία του θα είναι και πάλι αισθητή στον ευλογημένο τούτον τόπο. Αμήν...
Εδώ και λίγα χρόνια, το ιρανικό καθεστώς έχει εξαπολύσει έναν λυσσαλέο εσωτερικό πόλεμο για να "καθαριστεί η χώρα από τους εγκληματίες και τους παρανόμους". Είναι η εύκολη και αδάπανη λύση που επιλέγουν όλοι οι αποτυχημένοι πολιτικοί ταγοί (κατ' ουσίαν δικτάτορες). Είναι ο θρίαμβος της απόλυτης σκέψης και της μονολιθικής νοοτροπίας. Όλα αυτά είναι ενάντια στην πολύπλοκη ανθρώπινη φύση και την ανεξερεύνητη ψυχοσύνθεση. Και το πλέον αφύσικο από όλα είναι η ίδια η τερατώδης και ακόρεστη εξουσία. Το θηρίο των θηρίων...
Στην Ιταλία, η προοπτική υιοθέτησης ανάλογης πρακτικής συναντά σθεναρές αντιδράσεις - τόσο από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς. Το βασικό πρόβλημα που απασχολεί τους γονείς είναι το πού και πώς θα καταναλώνουν τον εξωσχολικό τους χρόνο οι βλαστοί τους. Το σκηνικό είναι γνωστό και κοινό: εργαζόμενοι γονείς που τεκνοποιούν αφήνοντας (ή, μάλλον, εγκαταλείποντας) την ανατροφή των παιδιών τους σε θεσμούς εξωοικογενειακούς και αμιγώς επαγγελματικούς. Γονείς οι οποίοι δεν ξέρουν (και δεν μπορούν να μάθουν) πώς να "χειριστούν" την αναπόφευκτα ανερμάτιστη ύπαρξη που κατέθεσαν ως θήραμα στη βορβορώδη ανθρωπότητα και, συν τοις άλλοις, δεν είναι διατεθειμένοι να δοθούν ψυχή και τε σώματι στο "παράγωγο" της αυθαιρεσίας τους. Ως εκ τούτου, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι πανικοβάλλονται μπροστά στο ενδεχόμενο να "υποχρεωθούν" να θυσιάσουν λίγο από τον χρόνο τους - τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είναι μια βολική λύση.
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα παρατίθενται κάποιες αντικρουόμενες απόψεις. Σύμφωνα με τη Luisa Ribolzi, κοινωνιολόγο της εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Genova, «(...) στην Ιταλία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την όλο και μεγαλύτερη απορρόφηση του χρόνου των παιδιών από το σχολείο. Συγκριτικά, ένας ενήλικος ξοδεύει λιγότερο χρόνο στον χώρο εργασίας του. Ωστόσο, αν οι εναλλακτικές λύσεις είναι τα βιντεοπαιχνίδια, η τηλεόραση και η ημιαναλφάβητη γιαγιά, τότε είναι προτιμότερο το σχολείο». Σύμφωνος με το μέτρο της γαλλικής κυβέρνησης (το χαρακτηρίζει "άριστο") είναι ο Attilio Oliva, σύμβουλος της Confindustria [Confederazione Generale dell'Industria Italiana, κάτι σαν τον ελληνικό Σ.Ε.Β.] για θέματα εκπαίδευσης: «Τα παιδιά σήμερα είναι πιο ξύπνια από ό,τι ήταν 50 χρόνια πριν και το σχολείο δεν είναι η μοναδική πηγή γνώσης. Αρκεί να σκεφτούμε το Internet και τις τόσες άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, από τη μουσική έως το θέατρο (...) Οι ώρες που θα αφαιρεθούν από τη διδασκαλία, θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των μαθητών που υστερούν. Είναι ανώφελο να μένει στο θρανίο, για 30 ώρες την εβδομάδα, όποιος είναι ικανός και του αρκούν 25 (...) Η χρησιμοποίηση τριών δασκάλων δεν έχει καμία διδακτική χρησιμότητα και αποσκοπεί μόνο στην κάλυψη θέσεων εργασίας τη στιγμή που μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των παιδιών». Αντίθετη γνώμη έχει ο παιδαγωγός Benedetto Vertecchi: «Η Ιταλία δεν είναι Γαλλία, ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν καταστροφικό (...) Μόνοι ωφελημένοι θα ήταν οι γόνοι των εύπορων οικογενειών. Θα είχαν περισσότερο χρόνο για ιππασία και να εξασκηθούν στο πιάνο. Αυτοί, όμως, είναι μόνο μια ελίτ. Οι υπόλοιποι θα είχαν περισσότερο χρόνο για να αποκτηνωθούν μπροστά στην τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια (...) Η ιστορία της εκπαίδευσής μας είναι διαφορετική από τη γαλλική. Εκεί, η μαζική σχολική εκπαίδευση ξεκίνησε πολύ νωρίτερα και αποτέλεσε βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Επίσης, οι Γάλλοι γονείς είναι πιο καλλιεργημένοι από τους Ιταλούς και τα παιδιά τους κινδυνεύουν λιγότερο να αποβλακωθούν από την τηλεόραση».
Ερώτημα (ρητορικό): το ζήτημα έχει μόνο εκπαιδευτικό χαρακτήρα ή ευρύτερα κοινωνικό;