Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008
Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008
ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ...
Δεν υπάρχει πια τίποτα
Είμαι νόθος.
Όλοι είμαστε νόθοι.
Αυτό που μας χωρίζει σήμερα είναι πως εσείς
Είσαστε νόθοι επικυρωμένοι απ’ τον Αστικό Κώδικα
Τον οποίο, με την άδειά σας,
Πολύ ευχαρίστως θα φτύσω
Προτού με απολύσετε.
Ηρεμήστε! Δε ρισκάρετε τίποτα
Γιατί δεν υπάρχει πια τίποτα.
Κι αυτό το Τίποτα, χάρισμά σας!
Γαμηθείτε με δαύτο, αν μπορείτε.
Εμείς, δεν μπορούμε.
Κάποια μέρα, σε 10.000 χρόνια,
Όταν δε θα ‘στε πια εδώ,
Θα τα ‘χουμε ΟΛΑ.
Τίποτα δικό σας-
Όλα δικά μας.
Και θα ‘χουμε τον χρόνο ν’ ανακαλύψουμε
Τη Ζωή, την Ομορφιά, τη Νιότη,
Τα δάκρυα που θα λάμπουν σα σμαράγδια
Στα μάτια των κοριτσιών,
Το χαμόγελο των ήρεμων πια ζώων.
Τότε δε θα πεθαίνουμε για τίποτα
Και θα ζούμε για όλα.
Όσο για τα μικρόβια της μαλακίας
Που δε θα ‘χετε παραλείψει να μας κληροδοτήσετε
Μέσα απ’ τις κοπριές σας,
Μέσα από τα βιβλία σας στα σιλό,
Μέσα από τα δημόσια έγγραφά σας
Και τις σωφρονιστικές διοικητικές διατάξεις σας,
Μέσα απ’ τα διατάγματά σας
Κι ακόμα μέσα από τις προσευχές σας,
Όλα αυτά τα μικρόβια,
Μείνετε ήσυχοι,
Έχουμε ήδη τον μηχανισμό για την εξόντωσή τους.
Θα τα ‘χουμε όλα:
"La Solitude"
Τρίτη 17 Ιουνίου 2008
ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ...
Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008
Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ APARTHEID
Όπως, επίσης, γράφει η "Le Monde Diplomatique", «(...) Ήδη, 35.000 μετανάστες έχουν εγκαταλείψει έντρομοι τις εστίες τους, για να αφήσουν τη γη βορά στον κατασκευαστικό οργασμό. Την ίδια ώρα, στάδια, ξενοδοχεία, τουριστικές υποδομές και τρένα υψηλής ταχύτητας εκτοπίζουν συνεχώς τους Νοτιο-αφρικανούς φτωχούς, στο όνομα μιας ανάπτυξης, που γίνεται για λογαριασμό μόνο των προνομιούχων (...) Στη Νότια Αφρική, οι ανισότητες είναι τρομακτικές. Από τη στιγμή δε που η κυβέρνηση ακολούθησε την οδό του νεοφιλελευθερισμού (άνοιγμα των συνόρων, απελευθέρωση της οικονομίας), οι ανισότητες αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Στη χώρα σήμερα υπάρχουν δύο οικονομίες, χωρίς ωστόσο να συναντώνται. Το 60% του πληθυσμού -συνήθως μαύροι και άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο- κερδίζει λιγότερα από 3.500 ραντ (276 ευρώ) τον μήνα, ενώ το 2,2% έχει εισόδημα που ξεπερνάει τα 30.000 ραντ και ακολουθεί τον δυτικό τρόπο ζωής. Η ανισότητα στην κατανομή της ιδιοκτησίας είναι άλλη μια κληρονομιά του απαρτχάιντ: το 1994, το 75% του πληθυσμού ήταν εγκατεστημένο στο 13% της γης. Έτσι, οι αγρότες άρχισαν να εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και να συρρέουν στις τενεκεδουπόλεις των κέντρων (...)».
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008
Α-ΛΟΓΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΡΑΒΔΟΥΧΟΙ...
Οι αποκαλούμενοι Χ.Υ.Τ.Α. διαφοροποιούνται από τις χωματερές επειδή διαθέτουν ένα νάιλον (μια μεμβράνη πλαστικού, αμφίβολης αποτελεσματικότητας), στον πυθμένα και τα σκουπίδια καλύπτονται με χώμα και μερικές φορές με μπάζα. Βέβαια, το πλαστικό σχίζεται κάθε φορά που τα απορριμματοφόρα ρίχνουν μέσα βαριά αντικείμενα. Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο κάθε Χ.Υ.Τ.Α. καταλήγει σε ανεξέλεγκτη χωματερή (Χ.Α.Δ.Α. ή Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων). Το αποτέλεσμα είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, δηλαδή, του νερού που προορίζεται για πόση και άρδευση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκανε το Γενικό Χημείο του Κράτους, το σύνολο των πηγών της Κέρκυρας είναι σχεδόν ακατάλληλο για πόση.
Τρίτη 10 Ιουνίου 2008
ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ...
Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008
PIERRE ASSOULINE
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008
ΕΠΟΧΟΥΜΕΝΟ ΚΟΥΦΑΡΙ...
Υ.Γ. Τα σκίτσα είναι του Γάλλου Claude Serre.
ΘΡΗΣΚΕΙΟΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΝ ΕΞΑΡΣΕΙ...
Βέβαια, όλα αυτά δεν αποτελούν "καινά δαιμόνια" για τη γειτονική χώρα. Πρόκειται για νοοτροπίες που αποδέχεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού (και όχι μόνο το καθυστερημένο τμήμα της Ανατολίας) και ηθικούς κώδικες με τρομακτική ισχύ. Το νέο (αν και, όχι και τόσο) στοιχείο που εισάγεται, είναι η νομική κατοχύρωση αυτών πρωτόγονων κανόνων (ανδροκρατικής έμπνευσης, λόγω ανάλογων συμφερόντων) που δικαιολογεί ένα άλλο θλιβερό φαινόμενο στη σύγχρονη Τουρκία: τις αυτοκτονίες γυναικών κατ’ εντολήν (από την ίδια τους την οικογένεια). Το σενάριο είναι γνωστό σε όσους θυμούνται πώς ήταν η κατάσταση (αν και σε πιο "light" μορφή) πριν αρκετές δεκαετίες, στην ηρωική πατρίδα μας. Η γυναίκα που "ατίμαζε" το όνομα της οικογένειάς της (δηλαδή, αμφισβητούσε ότι ήταν αντικείμενο συναλλαγής, χωρίς ατομική βούληση), έπρεπε να "ξεπλύνει τη ντροπή". Συνήθως "καθάριζαν" οι άρρενες όμαιμοί της, ενώ στο στόχαστρο έμπαινε και ο "άτιμος" της άλλης πλευράς. Κρήτη και Μάνη κρατούσαν τα σκήπτρα σε "εγκλήματα τιμής", ενώ στην υπόλοιπη χώρα η συνηθέστερη "ποινή" ήταν ο γάμος. Στη σύγχρονη Τουρκία, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σκληρή: πολλά κορίτσια που συνάπτουν ερωτικές σχέσεις (ή, ακόμη κι αν έχουν υποστεί βιασμό), υφίστανται "πλύση εγκεφάλου" για να αυτοκτονήσουν (ούτως ώστε να "εξιλεωθούν"), ειδάλλως θα δολοφονηθούν από τα χέρια του πατέρα-αφέντη. Οι αυτοκτονίες αυτού του τύπου είναι συχνές, ιδιαίτερα στις φτωχές και απομονωμένες περιοχές της ενδοχώρας. Όσες δε υπακούν στις πατρικές προσταγές, λιθοβολούνται μέχρι θανάτου, στραγγαλίζονται ή θάβονται ζωντανές. Το επίσημο κράτος, στην προσπάθειά του να δείξει λιγότερο "ανατολίτικη" εικόνα (η προσδοκία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γαρ), θέσπισε αυστηρότερες ποινές για τα "εγκλήματα τιμής". Ως εκ τούτου, οι γονείς προσπαθούν να πείσουν τις "παραστρατημένες" κόρες να προχωρήσουν σε αυτοχειριασμό, για να προστατεύσουν τα άρρενα μέλη της οικογένειας από πιθανά προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Σατανικό; όχι, απλώς εξουσιαστικό. Τις κλειδώνουν σε ένα δωμάτιο, συντροφιά με ποντικοφάρμακο, περίστροφο, σχοινί, ή οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το απονενοημένο διάβημα. Τις ίδιες πρακτικές ακολουθούν και πολλοί Τούρκοι μετανάστες που ζουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης – άλλωστε, εκεί οι πειρασμοί είναι ισχυρότεροι για τις θυγατέρες τους. Κατά τ’ άλλα, «τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου», κατά τας Γραφάς…
Στο μυθιστόρημά του "Χιόνι", ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ αναφέρεται στο φαινόμενο αυτό. Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου (εκδόσεις "Ωκεανίδα", 2007): «1992. Ο Κα, ποιητής και πολιτικός εξόριστος, επιστρέφει στην Τουρκία ως δημοσιογράφος για να ερευνήσει μια σειρά από ανησυχητικά γεγονότα στη μικρή πόλη Καρς, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία. Μια "επιδημία αυτοκτονιών" μαστίζει τις νεαρές γυναίκες με μαντίλα, κι ένα θεατρικό πραξικόπημα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του πριν από τις δημοτικές εκλογές τού αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα απ' όσα θα 'θελε να ξέρει. Βλέπει μια πόλη στοιχειωμένη απ' τις σιωπές της ιστορίας της, να σπαράσσεται από πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, ν' αργοπεθαίνει στη σκιά τής Ευρώπης. Χιονίζει αδιάκοπα τις τρεις μέρες που μένει ο Κα στο Καρς, κι εκεί, μες στην ονειρική σιωπή του χιονιού, ακούγεται ολοκάθαρα η λαχτάρα όλων των ανθρώπων για ευτυχία. Ένα μεγάλο βιβλίο από τον Νομπελίστα Ορχάν Παμούκ, γραμμένο με σπαραχτική τρυφερότητα, για τη ζωή και τη μοίρα κρατών και ανθρώπων».
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008
ΘΡΗΣΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ
Τρίτη 3 Ιουνίου 2008
ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΣΑΣ ΜΕΣΑ !!!
Την επομένη της (κατα)δικαστικής απόφασης η "Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης" εξέδωσε ανακοίνωση: «Οι βαριές ποινές (5 έως 8 χρόνια) που απαγγέλθηκαν σε βάρος των διαδηλωτών της συνόδου κορυφής το 2003 στη Θεσσαλονίκη αποτελούν τη δικαστική προέκταση του έργου της κρατικής καταστολής, ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της. Αναμένεται το εφετείο και μέχρι τότε οι τέσσερις βαριά καταδικασθέντες Τραϊκάπης, Τσάπμαν, Κάστρο, Περέζ, παραμένουν προσωρινά ελεύθεροι. Μια πόλη που κλειδαμπαρώθηκε απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές της αντισυνόδου (τόση λαμαρίνα δεν είδαμε ποτέ). Μια πόλη που ασφυκτιούσε επί τρεις μέρες απ’ την αποπνικτική ατμόσφαιρα των χημικών που έριχναν τα ματ. Μια πόλη κατακλυσμένη απ’ τον πόλεμο των Μ.Μ.Ε. που καλλιέργησαν επί μέρες ένα κλίμα κοινωνικής κλειστοφοβίας για να προετοιμαστεί το έδαφος της αστυνομικής βίας που ακολούθησε. Μια πόλη που έμεινε όμηρος στην εικονική πραγματικότητα και στον τηλεοπτικό χρόνο των γεγονότων αφού οι συγκρούσεις στην Εγνατία δεν κράτησαν πάνω από 15 λεπτά και οι πραγματικές φθορές δεν είχαν καμιά σχέση με τη δραματική αφήγηση των show man των ειδήσεων. Ακολούθησαν δεκάδες προσαγωγές και δεκάδες συλλήψεις με κατασκευασμένες κατηγορίες, επτά προφυλακίσεις, μια ομαδική απεργία πείνας κι ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Ήταν η απάντηση του κινήματος κατά του διεθνοποιημένου καπιταλισμού, κόντρα στην κρατική προπαγάνδα και καταστολή. Έμεινε μόνο μια εκκρεμότητα: η δίκη των 7. Ό, τι δε μπόρεσε να κάνει η αστυνομία, ήρθαν οι δικαστές να το ολοκληρώσουν και να καλύψουν τα κενά, τα ψέματα, τις κατασκευές, τις αντιφάσεις, και τα επινοήματα των κατηγοριών μέσα στο πνεύμα της "δικαιοσύνης" τους. Η θέση της εισαγγελέως προς τους κατηγορουμένους ήταν ρητή και σαφής: Η αστυνομία δε λέει ψέματα. Είναι χαρακτηριστική η ποινή σε βάρος του Τσάπμαν που του επιβλήθηκαν 8 χρόνια χωρίς ελαφρυντικά για να εξισορροπηθεί δικαστικά ο εξευτελισμός της αστυνομίας από το αποκαλυπτικό βίντεο με τη δημόσια προβολή της αλλαγής σακιδίων. Ό, τι έγινε με τον Κύπριο έγινε και με τον Τσάπμαν. Η σχέση αστυνομίας και δικαιοσύνης έχει πάντα αναδρομική ισχύ. Η δίκη των 7 το απέδειξε περίτρανα. Στο πρόσωπο όλων των κατηγορουμένων αλλά ειδικά στο πρόσωπο των 4 βαριά καταδικασθέντων, η εξουσία πήρε προσωρινά και μερικώς την εκδίκησή της. Ο δρόμος για το εφετείο είναι μπροστά, το ίδιο και το πρόταγμα του κινήματος κατά της διεθνούς εκμετάλλευσης και καταστολής: κανένας όμηρος στα χέρια του κράτους, ο αγώνας συνεχίζεται. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εκεί. Απέναντι σ’ αυτό που ήταν, είναι και θα είναι η δικαιοσύνη του κράτους και η κρατική καταστολή: έχθρα της ελευθερίας, εχθρός των αγώνων των καταπιεσμένων, εχθρός της κοινωνικής αλληλεγγύης».